Ďalšie detaily o PS4.5 z devkit dokumentácie

Aj Digital Foundry má dokumentáciu k novej verzii Playstation 4 a vyťahuje z nej niekoľko detailov.

pridal saver 20.4.2016 o 9:24 pod hardware
Ďalšie detaily o PS4.5 z devkit dokumentácie

HARDWARE > NOVINKY >

Aj Digital Foundry už má oficiálnu dokumentáciu k novej verzii Playstation 4 a vyťahuje z nej niekoľko detailov. Dokumentáciu dostávajú vývojári spolu s prvým devkitom výkonnejšej verzie konzoly s kódovým označením Neo. Zatiaľ konzola samozrejme nemá finálny dizajn, ale samotný výkon už ponúka.

DF upravený výkon rozpísalo v číslach a vyzerá to nasledovne:

- GPU bude 2,3 krát rýchlejšie
- CPU bude 1,3 krát rýchlejšie
- Pamäť bude mať o 24% vyššiu priepustnosť a použitých bude môcť byť naviac o 512MB, teda 5.5GB (na starej konzole budú môcť hry využívať stále len 5GB).

CPU je miernym sklamaním, keďže notebookový výkon jadier brzdil už pôvodnú verziu konzoly a malý nárast veľa pre hry nespraví. Aj keď tu ani nemôže veľa spraviť, keďže aj tak sa autori musia ohliadať na starú verziu konzoly. Čo sa môže vylepšovať je grafika, tam je GPU viac ako dvojnásobne rýchlejší, kde bude teraz okolo výkonu R9 380X (ale len číselne keďže ide o APU). To pomôže primárne PS VR, ktorému umožní rovnaký výkon ako pri starej konzole teraz použiť na renderovanie pohľadu pre každé oko.  Ale zároveň aj štandardné hry môžu stúpnuť s framerate, rozlíšením a efektmi. Špeciálne rozlíšením, kde Sony spomína zameranie na 4K obsah, aj keď to skôr len v graficky menej náročných hrách, keďže výkon na toto rozlíšenie stále nie je dostatočný. Zároveň tam to už bude obmedzovať aj 256-bitový prístup ku GDDR5.

Uvidíme ako si s tým vývojári poradia. Samotné hry sa však mimo vizuálu nezmenia a čakať môžeme niečo ako boli multiplatformové PS3 - PS4 hry, ale teraz len s malým rozdielom vizuálu. Pridaný výkon umožní aj novinky v systéme a napríklad Sony spomína, že neskôr môže prísť 1080p nahrávanie videí.

Otázne už len ostáva, ako presne je zapracovaný dodatočný výkon. Pôvodne sa odhadovalo, že dodatočný výkon môže byť v prídavnej krabici pre PS VR, ale to aj samotné Sony vylúčilo. Buď tak spravilo nové APU na starej technológii, alebo nové na Polarise. Na starej by to možno bolo trochu obtiažne, keďže toľko grafických jadier sa tam už nezmestí, ale sedelo by to s Polaris, kde rovno Polaris 10 má 36 compute jednotiek, čo je presne číslo, aké sa spomína v PS4.5. Tie by sa pri 14nm technológii na procesor aj zmestili. Sony v dokumentácii zatiaľ nič konkrétne okolo technológií nespomína.

Okrem toho Sony v dokumentácii píše, že sa harddisk nezmení, bude stále 2.5 palcový, ale zatiaľ sa nezmieňuje o bluray mechnike. Tam sa tiež odhaduje nová ultra bluray mechanika, čo by pre nich dávalo zmysel, keďže by konzolu mohli predávať aj ako 4K bluray prehrávač.

Čo sa týka načasovania, vývojári si môžu svoje staré tituly pripravovať patchmi na PS4.5  v septembri, s tým, že v októbri už začnú vychádzať prvé multiplatformové PS4-PS4.5 tituly. Rovnako v októbri čakáme aj vydanie PS VR.

DF a asi aj každému sa vynára otázka, prečo to Sony robí, a prečo už teraz na jeseň? Čo je primárnym cieľom tejto verzie? Sony s aktuálnou PS4 pokojne mohlo fungovať s aktuálnou ešte roky a zrejme nejde ani tak po rozbiehajúcom sa VR, ako po tlačení 4K, tam im to pomôže ako v 4K filmoch, tak aj v predaji 4K TV. 





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20035)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk