DayZ, odysea pokračuje

Pamätáte si, čo ste robili v decembri 2013? Stavali snehuliakov, nakupovali darčeky a predstavovali si, aké skvelé bude DayZ, keď bude dokončené.

pridal roberto 11.12.2016 o 9:12 pod hry
DayZ, odysea pokračuje

HRY > NOVINKY >

Keď sa píše o DayZ, vždy sa píše, že ešte stále nevyšlo. Bolo tomu tak na konci roka 2014, na konci roka 2015 a na konci roka 2016 tiež. Hra sa zmenila, vyzerá krajšie, pribudli nové možnosti i obsah, ale sľuby neboli dodržané. Určite nie tie, ktoré hovorili o plánovanom vydaní.

V roku 2014 bolo prisľúbené, že hra vyjde v prvom polroku 2016. Samozrejme sa tak nestalo a hra rozhodne nie je ani blízko dokončenia, nakoľko ju stále sužujú bugy. K tomuto sľubu bol vlani neuvážene pridaný ďalší. Keď vlani na E3 Microsoft predstavil svoj program Game Preview, bola DayZ jednou z prvých oznámených hier. Na konci roka sme boli uistení, že hra sa na Xbox One dostane v prvom štvrťroku 2016. Na tohtoročnej E3 bol jej príchod oznámený znova a znova sa to nestihlo do konca roka. Dean Hall hovoril o PS4 verzii už pred dvoma rokmi na Gamescome. Takže otázka číslo 1: Žije ešte konzolová verzia?

"Nie je mŕtva, vôbec nie. V prípade DayZ je našou vlajkovou loďou PC. Tam smeruje 99 percent našich vývojových zdrojov. Zo strany Sony a Microsoftu bol tlak vystúpiť na ich pódiá a oznámiť: "Áno, prichádzame." Ale sústreďujeme sa na PC," povedal Eurogameru Brian Hicks, kreatívny riaditeľ projektu.

DayZ, odysea pokračuje

Na konzolovej verzii teda momentálne pracuje iba hlúčik programátorov a nad smerovaním aspoň v ústrety Game Preview programu sa bude reálne uvažovať až po tom, čo bude v "uspokojivom" stave PC verzia. Neušiel ale už DayZ vlak? Veľký otvorený svet a boj o prežitie v ňom boli masívne populárne v roku 2012, keď vyšiel mod DayZ pre hru Arma II a v roku 2013 si hru behom jedného mesiaca kúpilo milión ľudí, z ktorých veľká časť nemala potuchy, čo to znamená kupovať hru v rannom štádiu vývoja. Hicks povedal, že kópiu hry teraz vlastní 3.7 milióna hráčov a SteamSpy to plus, mínus potvrdzuje. Čísla zo SteamCharts sú podstatne menej povzbudivé, novembrový rekord je 9 381 hráčov súčasne hrajúcich DayZ. Dlhoročný konkurent Rust i novší Ark: Survival Evolved majú niekoľkonásobne vyššie čísla.

Českú Bohemiu teší aspoň fakt, že po vydaní väčšej aktualizácie, akou bola napríklad letná aktualizácia 0.6, sa vždy mnoho hráčov vráti pozrieť a vyskúšať novinky. 0.6 naučila nový engine Enfusion využívať DX11, čo podstatne zlepšilo framerate. Eurogamer teda položil otázku s veľkým O. Kedy bude DayZ dokončené?

"Náš riaditeľ a vedúci projektu mi povedali, aby som nehovoril o konkrétnych dátumoch. Teraz sa sústreďujeme na cestu medzi dneškom a betou. Beta je pre nás bod, v ktorom už v hre budú všetky základné funkcie. Potom sa môže prioritou stať odstraňovanie bugov. Beta bude znamenať veľkú zmenu v prerozdelení zdrojov. Teraz smeruje 85 % do práce na novinkách a technickej stránky a 15 % do odstraňovania bugov. Keď do hry dostaneme všetky základné funkcie a dokončíme technológiu Enfusion, pôjde 85 % do odstraňovania bugov a 15 % do funkcií."

DayZ, odysea pokračuje

Čo to znamená? Dean Hall, otec celého projektu, s Bohemiou v roku 2013 priviedli do Steam Early Access ťažko hrateľnú hru na zastaralom engine. Čokoľvek sa potom urobilo, sa mohlo znova pokaziť a znefunkčniť prechodom na nový engine a teraz sa v podstate vyvíja odznova nová hra, zatiaľčo hráči sú frustrovaní opakovaným narážaním na známe bugy a nevyváženosťou mechaník. Voči hráčom možno nie je fér, že vývoj urobil krok vpred a tri kroky vzad, ale aspoň sa zdá, že Bohemia už má jasný a zmysluplný plán, hoci momentálne asi nemá zmysel sa do hry vracať.





Páči sa mi!






PC

Vývoj: Bohemia Interactive / Bohemia Interactive
Štýl: Adventúra / MMO
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21. november 2014
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19911)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk