Zmení sa zážitok z hrania PS4 hier na 4K a s HDR?

Vyskúšali sme si novú telku a pozreli sa na to, čo mení pre hranie populárnych hier ako Uncharted

pridal matus_ace 13.2.2017 o 15:58 pod hry
Zmení sa zážitok z hrania PS4 hier na 4K a s HDR?

HRY > NOVINKY >

Asi sa zhodneme, že na hrách je prvoradá hrateľnosť. A presne tak to aj je. Ak si vás však okrem nej získa aj svojim vizuálnym podaním, nemôže to byť na škodu. A je niekoľko spôsobov, ako toho môžu autori dosiahnuť. Môžu hre vnuknúť jedinečný výtvarný štýl, ktorý ju odlíši a hráči si ho zamilujú. Alebo tiež môžu vsadiť na technické spracovanie, ktorého výsledkom je čo najlepšia grafika. A pomôcť si môžete aj zobrazovacím zariadením. VR vie ponúknuť pohlcujúci zážitok, niektoré monitory zas vedia synchronizovať frekvenciu s grafickou kartou. A aktuálne letia aj pojmy ako 4K alebo HDR, ktoré sa vedia postarať o lepší vizuálny zážitok.

Perex trošku zavádza. Nebudem dnes hovoriť len o Uncharted 4. Ale keď už sme sme od Sony dostali na krátky test novú Sony Bravia XD 85 TV, Uncharted 4 bola v rámci hrania na PS4 Pro prvá voľba. Áno, Rise of The Tomb Raider má lepšie zvládnuté rôzne režimy na PS4 Pro, viac som o tom písal v samotnom teste konzoly, no Uncharted 4 vás povodí po celom svete, kde každý z jeho kúskov má svoju atmosféru aj vizuálny ráz. A hra navyše podporuje na vylepšenej konzole ako 4K, tak aj HDR.

A čo to pre takúto hru znamená? Podpora 4K rozlíšenia sa postará o to, že hru môžete hrať pokojne na telke s uhlopriečkou jeden a pol metra a bude pekne ostrá. XD 85 robí dobrú prácu aj pri spracovávaní signálu v nižšom rozlíšení, no rozdiel oproti signálu v natívnom rozlíšení si vždy všimnete a v hrách to je vidno. S HDR je to podobné. Skratka označuje funkciu High dynamic range, ktorá vám umožní vidieť rozšírený rozsah farieb aj kontrastu. Obraz je realistický, viac prirodzený a v závislosti od scény vám občas vie vyraziť dych.

Zmení sa zážitok z hrania PS4 hier na 4K a s HDR?

Práve tu Uncharted 4 vyniká. Džungľa, ale najmä Madagaskar vyzerajú skvele. Sú zaliate farbami a vďaka HRD vyniknú aj rôzne efekty. Výrazný rozdiel ale vidíte aj v iných prostrediach. Deus Ex: Mankind Divided sa považuje v súčasnosti za hru s najlepšou HDR podporou a je to skutočne pravda, aj keď sa musíte trošku pohrať s predvoleným nastavením jasu. Úprimne, hra samotná až tak dobre nevyzerá, aj keď prechádzky uličkami tech-noir Prahy nikoho neurazia. S podporou HDR však hra ukazuje svoju výrazne krajšiu tvár. Podobne to dokážete využiť aj v niektorých iných formátoch, nielen hrách. Skvelú HDR podporu má napríklad The Grand Tour na Amazon Prime, kde sa v 4K až zdesíte z toho, ako strašne Clarkson zostarol, no užijete si jazdu v rôznych kútoch sveta.

To samotné však na dobrý obraz na TV nestačí a zážitok z hrania na nej vie ovplyvniť viac faktorov. Napríklad zobrazenie čiernej, či rovnomerné podsvietenie, nehovoriac o odozve, aby nebo lag vysoký. No kým tieto funkcie a možnosti sú čisto otázkou TV, podporu 4K a HDR si do hier musíte stiahnuť formou patchu, aby ste ich mohli využívať a tiež to automaticky nepodporuje každá hra.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk