Príjmy z eSports majú ďalej rásť, do roku 2020 až na 1.5 miliardy dolárov

Čoraz obľúbenejšia voľnočasová aktivita sa stáva lukratívnym biznisom pre mediálne spoločnosti.

pridal Michal Dudič 28.2.2017 o 18:21 pod hry
Príjmy z eSports majú ďalej rásť, do roku 2020 až na 1.5 miliardy dolárov

HRY > NOVINKY >

Elektronické športy čaká v nasledujúcich rokoch ďalší rast. Túto predpoveď prináša analytická spoločnost so špecializáciou na eSports, Newzoo.

V roku 2016 stúpli príjmy v tejto oblasti z roka na rok o 51.7%, zatiaľ čo na rok 2017 je predpokladaný ročný rast 41.3%, na hodnotu 696 miliónov dolárov. V roku 2020 majú príjmy dosiahnuť až necelých 1.5 miliardy dolárov. V tejto sume sú zahrnuté príjmy z mediálnych práv, reklamy, sponzorov, reklamných predmetov, predaja lístkov a vydavateľských poplatkov. Bezpečným prepokladom je dominancia príjmov z Číny a Severnej Ameriky, ktoré spoločne zaznamenajú viac než polovicu celosvetových príjmov.

Príjmy z eSports majú ďalej rásť, do roku 2020 až na 1.5 miliardy dolárov

Peter Warman, CEO Newzoo vysvetľuje strmý nárast: "eSports nielenže rastú exponenicionálne ako samostatný biznis, ale umožňujú rýchle spájanie viacerých existujúcich odvetví zábavného priemyslu. Pre značky a médiá znamenajú elektronické športy príležitosť využiť obľúbenú voľnočasovú aktivitu digitálnej generácie mileniálov – hranie a sledovanie hier. S príchodom live streamov a turnajov sa hry dostali do neprebádaného vysielacieho priestoru. Mnohé spoločnosti tak môžu po prvýkrát svojimi reklamnými modelmi zacieliť nové publikum v unikátnom prostredí."

Toto publikum by malo v roku 2017 celosvetovo dosiahnuť 385 miliónov divákov, z toho 191 miliónov pravidelných a 194 miliónov občasných. Práve v kategórii skalných sa očakáva 50 percentný nárast do roku 2020.

Tento rast ide ruka v ruke so zvýšenými príjmami z individuálneho diváka. V roku 2017 by to malo byť 3.64 dolárov za fanúšika a vzhľadom na zvýšený počet menších turnajov, líg a mediálnych zmlúv by malo toto číslo v roku 2020 vzrásť na 5.20 dolárov. Aj táto hodnota je však podstatne nižšia, než pri fanúšikoch tradičných športov. Konkrétne trikrát nižšia než pri basketbale, a dokonca dvanásťkrát nižšia než pri najkomerčnejšom športe, americkom futbale.

Príjmy z eSports majú ďalej rásť, do roku 2020 až na 1.5 miliardy dolárov

Je o niečo ťažšie predpovedať, ktoré hry budú medzi eSports najúspešnejšie v budúcnosti, veľký podiel na ich úspechu však má výška peňažných výhier pre najlepších hráčov. Podľa E-Sports Earnings bola v roku 2016 Dota 2 hrou s najštedrejším balíkom peňazí pre víťazov (37 miliónov dolárov), na druhom mieste sa umiestnil Counter-Strike: Global Offensive (17 miliónov) a na treťom League of Legends (10 miliónov). Tieto metriky však skresľuje hodnota výhier v turnaji The International 2016, najväčšom turnaji v Dote 2. Valve pre TI6 vyhradili megalomanských 20 miliónov dolárov.

O najväčší kus diváckeho koláča na Twitchi počas turnajov každý mesiac bojujú práve tieto tri hry. Divácky populárne Hearthstone a Overwatch zatiaľ nelákajú profesionálnu scénu, aj keď v celkovom počte diváckych hodín pravidelne doťahujú na tretiu a štvrtú priečku. Všeobecná popularita hry teda nie je zárukou, že bude úspešná aj súťažne.

Čo myslíte, otrasie niekto v najbližších rokoch trojdominanciou Doty 2, Counter-Strike: GO a League of Legends?





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stropné reproduktory pre dolby... (2)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (6)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20396)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk