ANKETA: HERNÉ TRENDY (1)

ANKETA: HERNÉ TRENDY (1)

Interview

Počnúc dnešným víkendom štartujeme novú anketu na pokračovanie. Pozostáva z ôsmich otázok, ktoré sme položili vybraným slovenským a českým vývojárom a distribútorom. Seriál bude pravidelne vychádzať každú sobotu a nedeľu. Anketa pokrýva vývoj trendov, rozmach konzol a online titulov, budete mať možnosť prečítať si názory ľudí, ktorí sú dennodenne v kontakte s herným softvérom.

V pilotnom diely našej ankety sme vyspovedali PR manažérku distribučnej spoločnosti Cenega Slovensko Luciu Tinákovú.

1. Na začiatok sa nám predstavte a povedzte, akú profesiu vykonávate.

Volám sa Lucia Tináková a vo firme CENEGA SLOVAKIA pracujem ako Marketing Manager.

2. Ako ste sa pozerali na herné tituly predtým, než ste začali pôsobiť v hernej branži a ako sa na ne dívate dnes?

Vždy som sa rada zahrala, začalo to na zariadeniach typu ZX Spectrum, kedy sa hry nahrávali z kazeťáku (!) z pásky - MANIC MINER atď. Mám rada hry s príbehom, myšlienkou a kvalitnou grafikou. Môj pohľad na hry sa za tie 3 roky, čo sa pohybujem v tejto oblasti ani veľmi nezmenil – skôr obdivujem ten úžasný progres a hlavne fantáziu ľudí, ktorí pre nás tie nádherné hry vymýšľajú. Občas sa niečo zahrám, ale všetko s mierou.

3. Ktorá hra vás v poslednej dobe zaujala najviac, a ku ktorej sa radi vraciate, prečo?

Z toho množstva kvalitných hier je ťažké vyberať, ale asi EYE TOY PLAY. A prečo? Pre radosť z pohybu :). Nostalgicky spomínam na MONKEY ISLAND. Žiaľ, pracujúci človek má dnes celkovo málo času, a v poslednej dobe pri rozhodovaní spánok-hranie víťazí to prvé. Niekedy mi je až ľúto, koľko skvelých hier mám na dosah a nemám na ne čas. Je to tak, „obuvníkove deti chodia bosé“.

4. Budú sa herné tituly naďalej deliť podľa žánrov, myslíte si, že je možné prísť so žánrom, ktorý sa nebude dať zaškatuľkovať?

Myslím, že ten čas už prišiel, už dnes sú tu hry spájajúce v sebe vlastnosti rôznych žánrov, kedy je ťažko jednoznačne určiť ten-ktorý žáner. Nemyslím si, že bežného hráča skutočne zaujíma nejaké škatuľkovanie. Hry sa majú hrať a nie o nich teoretizovať.

5. Masívne Online hry sa pomaly udomácňujú aj v našich zemepisných šírkach, myslite si, že tento štýl postupne vytlačí singleplayer tituly?

Na Slovensku to zrejme tak skoro nebude. Súvisí to s (ne)dostupnosťou internetu – kvalitou, rýchlosťou pripojenia a samozrejme cenou. Online hranie bude určite narastať, ale singleplayer celkom nevyhynie.

6. Ktorým smerom si myslíte, že sa budú hry v najbližších rokoch uberať? Kedy sa objavia hry, ktoré nebudeme vedieť odlíšiť od reality?

Vývoj napreduje veľmi rýchlo, ale netrúfam si vyslovovať nejaké prognózy. Verím však, že ľudstvo nikdy nepríde o schopnosť rozlišovať medzi virtualitou a realitou.

7. V poslednej dobe sa vyvíja čoraz viacej herných titulov exkluzívne pre konzoly, ktoré sú vydané až po niekoľkých mesiacoch na platformu PC. Myslíte si, že je ohrozená platforma PC, čo sa týka kvalitných herných titulov?

Tento celosvetový trend sa blíži i k nám. Iste, konzoly majú svoje prednosti (skladnosť, relatívne nízka cena, netreba upgradovať), no na druhej strane konzolové hry sú zväčša aj o tisícku drahšie. Myslím si, že hry na platformu PC sa budú vyvíjať i naďalej.

8. Ako vnímate existenciu plných hier distribuovaných formou freeware? Môžu mať dopad na predaj AAA titulov? Prečo ich vôbec nezávislé tímu produkujú?

Viem o nich, ale prečo ich produkujú, to sa musíte spýtať priamo vývojárov. Nemyslím, že by freeware ohrozoval trojáčkové hry. Kto chce kvalitu, tak si za ňu aj zaplatí. Oveľa väčšou hrozbou je softvérové pirátstvo.

Ďakujem za váš čas a odpovede


napísal spacejunker 10.4.2004
Páči sa mi!
ANKETA: HERNÉ TRENDY (1)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Wargame - european assault (1)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Humble bundle (a iné) trade (1)
Kto kupuje rôzne herné bundle tak vie, že nie všet...
|Xbox hľadám hračov (5)
Zdravim od včera som hráč Xboxu prešiel som s ps5 ...
|Stropné reproduktory pre dolby... (6)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20477)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk