Sony si zaregistrovalo patent, ktorý zrejme naznačuje plány na PS5 Pro a aj konzolu s nižším výkonom

Podľa patentu Sony eventuálne ráta aj s PS5 Pro s duálnym GPU, respektíve s nízkovýkonnou verziou primárne na streamovanie

pridal Gam_er 4.8.2020 o 18:38 pod hardware
Sony si zaregistrovalo patent, ktorý zrejme naznačuje plány na PS5 Pro a aj konzolu s nižším výkonom

HARDWARE > NOVINKY >

Sony si zaregistrovalo nový patent, ktorý sa týka výkonnejšej verzie PS5 konzoly (PS5 Pro). Má duálne GPU a ďalšie možnosti. Žiadosť bola podaná v januári 2019 s tým, že detaily boli zverejnené v týchto dňoch. Najzaujímavejšie z toho duálne APU, čo by sa malo postarať o poriadne navýšenie výkonu, aj keď je to skôr v teoretickej rovine. Totiž jedno APU s 20 Tflops grafikou nebude ešte dlho reálne a preto je reálnejšia možnosť pridania do konzoly dvoch celých APU čipov na jednom sockete (z obrázku to vyzerá, ako keby mali HBM pamäť priamo na sebe)

Sony si zaregistrovalo patent, ktorý zrejme naznačuje plány na PS5 Pro a aj konzolu s nižším výkonom

Pritom by tam boli dva celé čipy aj s kompletným prístupom k pamäti, alebo skúmajú aj možnosť rozdelených dvoch čipov, pričom druhý by bol pomocný čip bez prístupu k pamäti.

Sony si zaregistrovalo patent, ktorý zrejme naznačuje plány na PS5 Pro a aj konzolu s nižším výkonom

Sú tu však aj náznaky menšej a lacnejšej verzie konzoly PS5 s výkonovo limitovaným čipom APU alebo SoC, ktorý bol špeciálne navrhnutý pre službu PlayStation Now. Išlo by o konzolu, ktorá by mala len základný výkon.

Skôr než sa spustí búrlivá diskusia treba povedať, že ide len o patent, nie komerčné oznámenie, takže sa môže, ale nemusí stať realitou. Rovnako je dôležitá interpretácia patentov, ktorá vychádza len zo zverejnených informácií a od reality sa môže líšiť. 

Čo sa týka výkonnejšej verzie PS5, nazvime ju zatiaľ PS5 Pro, patent hovorí o výhodách použitia viacerých GPU v dvoch Procesoroch a ich vzájomnom prepojení. Oficiálne predstavená PS5 používa jeden 7 nm SoC čip od AMD vybavený Navi GPU a Zen 2 CPU. Hlavným cieľom PS5 Pro patentu je predstaviť možnosti grafiky, ktorá ponúkne k jednému GPU lokálny aj sieťový prístup. 

Patent však pri dvojitom GPU uvádza tiež značné prekážky, ktoré treba vyriešiť po technologickej stránke. Už len to, že Navi technológia sama o sebe nemá crossfire prepojenie viacerých grafík. Spomína aj frame buffer manažment pre rendering. Popisy sú však mimoriadne podrobné a snažia sa pokryť aspoň základné riešenia problémov. Vylepšený model PS5 by teoreticky mohol cieliť na 8K, ktoré by zvládal podobne ako PS5 rozlíšenie 4K. Samozrejmosťou by boli teda kompromisy. Patent uvádza aj zvýšenie spotreby a otázne by bolo chladenie.





Páči sa mi! (+7)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19952)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk