História Wasteland série

Wasteland je jednou zo zlomových hier, ktorá svojho času rozbiehala RPG žáner

pridal saver 30.8.2020 o 14:08 pod hry
História Wasteland série

HRY > NOVINKY >

Wasteland je jednou zo zlomových hier, ktorá svojho času rozbiehala RPG štýl. Séria síce nemá práve rozsiahlu históriu, keďže len teraz vychádza tredia časť a štvrtá hra, ale je zaujímavá tým, ako zaberá celú históriu hier. Prvá časť totiž vyšla už v 80-tych rokoch, kedy rozbehla postapokalyptické RPG hry. Konkurenčný Fallout ho nasledoval až oveľa neskôr.

 

Wasteland  (1988)

História Wasteland série

Prvá Wasteland hra vyšla ešte v čase 8-bitov, vyšla na Commodore 64, Apple II, ale aj na MS DOS.  Autori už vtedy začali s RPG prvkami. Prakticky otvárali RPG hry. Prevádzali totiž mechaniky stolových RPG hier do digitálnej hry. Preto aj postava v hre mala parametre, ako silu, inteligenciu, šťastie, rýchlosť, charizmu a ďalšie. Pritom získavali skúsenosti v rôznych oblastiach. To umožňovalo v hre prechádzať problémy rôznymi spôsobmi. Mohli tak prejsť cez bránu odomknutím zámku, alebo jeho vypáčením, prípadne bránu zničiť raketometom. 

Zaviedla aj party systém, kde ste začínali so štyrmi postavami, pričom ste sa postupne rozšírili na sedem postáv. Čo bolo na ten čas zaujímavé, tieto postavy mohli odmietnuť vaše rozkazy. 

Zároveň to bola jedna z prvých hier, ktorá ponúkala perzistentný otvorený svet, kde všetko ostalo zachované, aj keď ste sa vrátili do oblastí znovu. Netradične však mala hra aj vytlačené rozhovory na papieri, keďže dáta boli vtedy ešte problém a muselo sa s priestorom šetriť. To nakoniec slúžilo aj ako ochrana pred kopírovaním.

V samotnom príbehu sme sa dostali do roku 2087 (sto rokov po začiatku vývoja hry) a 90 rokov po globálnej nukleárnej vojne, ktorá sa rozpútala v roku 1998 a zo sveta zostala len pustina. Kde preberieme jednotku Desert rangerov, ktorá sa stará o poriadok a bezpečie obyvateľov tohto sveta. Sme s jednotkou povolaní na nepokoje v neďalekých oblastiach. Popri tom, ako spoznávame zvyšky civilizácie, zisťujeme, že bola aktivovaná predvojnová umelá inteligencia, ktorá vyrába vraždiace stroje a kyberneticky modifikovaných ľudí, pričom jej cieľom je vytvoriť dokonalú náhradu za ľudstvo. 

 

Wasteland Remastered  (2020)  [karta hry]   priemer recenzií 6.2

História Wasteland série

Tento rok prišiel remaster pôvodného Wastelandu, ale reálne je to skôr remake, keďže grafika bola výrazne zmenená, aj keď atmosféru a hrateľnosť sa snažili zachovať autori čo najbližšie k originálu. Staré mechaniky by už neboli dobré, a tak niektoré veci boli upravené a prehĺbené, ale v zásade stále máte textovú plochu na spodnej časti obrazovky a hru na vrchnej časti. 

Nedá sa povedať, že by hra bola veľmi pozitívne prijatá, ale Remaster je dobrý spôsob, ako sa vrátiť k základom tejto značky a uvidieť, ako začínala.

 

 

Wasteland 2  (2014)  [karta hry]   recenzia 9.5 (priemer recenzií od 7.7 do 8.7)

História Wasteland série

Na druhú Wasteland hru sme si museli počkať pekných pár rokov, ale dostali sme veľmi slušné oživenie série. Autori ponúkli stále hru z nadhľadu, ale už plne 3D, pridali ťahový systém, taktické boje, party so siedmymi postavami, nechýbali im štatistiky, skilly, customizácie. Pričom štyri postavy boli vaše, tri NPC ste si mohli zobrať, ale tie mali svoje záujmy a ciele.

Hra sa posunula oproti jednotke o 15 rokov do budúcnosti. Rangeri teraz obsadili bývajú Guardian Citadel a vyladili tech mníchov. Príbeh začína smrťou Rangera, ktorý bol vyslaný na prešetrenie zvláštneho signálu, ktorý hovoril, že "človek a stroj sa stanú jedným" popri tom, ako hovorí, že Rangerov vyhladia. Vy so svojou skupinou sa vydávate zistiť, kto zabil Rangera a čo sa tu vlastne deje. Postup ste sa pri svojom pátraní prešli Arizonu a dostali sa aj do Los Angeles, odkiaľ signál prichádzal.

V roku 2015 vyšiel Director's Cut, ktorý hru updatoval na novšiu verziu Unity Enginu a priniesol aj naozaj obrovské množstvo opráv a vylepšení. Zároveň hra vyšla aj na konzoly.

 

 

Wasteland 3  (2020)   [karta hry]  (priemer recenzií 8.5-8.6)

História Wasteland série

Práve teraz vyšiel Wasteland 3, ktoré pokračuje v príbehu Rangerov o pár rokov neskôr a konkrétne sa teraz dostaneme do zamrznutého Colorada. Preberieme posledného prežitého z jednotky rangerov nazvanej Team November, ktorý je uväznený v regióne ďaleko od civilizácie. Vašou úlohou je prežiť nízke teploty a vybudovať základňu v tomto regióne. 

Presnejšie vás tam zavolal The Patriach, vodca Colorada, ktorý chcel, aby ste pomohli zastaviť vzbúrencov a nastoliť pokoj v regióne. Niečo sa však stalo a skončil sám. Musíte zistiť, čo sa tu vlastne deje, kontaktovať frakcie, budovať si reputáciu, vytvárať tím a objavovať túto krajinu. Popritom budete stavať a vylepšovať samotnú základňu, ktorú budete využívať na výskum, zbieranie materiálov, kontaktovanie iných frakcií cez vysielačku, aby ste vybavili zásobovanie.

Nebudú chýbať taktické ťahové boje, teraz pribudne aj vozidlo a aj kooperácia s priateľom, s ktorým sa môžete kedykoľvek počas hry spojiť a dať mu pod kontrolu časť vášho tímu. 

Je to veľmi kvalitné pokračovanie série, stále si zachovávajúci svojský oldschoolový štýl.





Páči sa mi! (+1)

Zaradené pod: Wasteland, história






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Monitor-strata signalu (9)
Zdravim, vcera som kupil novy monitor (MSI MAG 341...
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20796)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk