Vývojári sa sťažujú na prístup Sony k indie štúdiám

pridal saver 30.6.2021 o 20:57 pod hry
Vývojári sa sťažujú na prístup Sony k indie štúdiám


Jeden z vývojárov dnes rozbehol na Twitteri tému správania sa jedného z veľkých konzolových vydavateľov k indie vývojárom. Ďalší sa k nemu pripojili a nemajú práve pozitívne ohlasy. Rozpísal to Forbes a svoje informácie pridalo aj Kotaku.

Všetko to začal Iain Garner, zakladateľ Neon Doctrine, ktoré spravilo hry ako Hazel Sky, Lamentum, Project Althea. Hovorí, že síce spáli mosty, ale musí to povedať. A síce nemenoval Sony priamo, ale keďže povedal, že to nie je platforma s Game Passom, hovorí priamo o nej. 

 

Hovorí, že platforma neumožňuje vývojárom žiadne manažovanie hier, aby získali promo. Musia ísť cez rôznych ľudí, prosiť. Zároveň Iain hovorí, že blog nie je taký dobrý, ako si Sony myslí. Pritom ak sa Sony vaša hra nepáči, nedostanete žiadne fanfáry, žiadnu prezentáciu a nemôžete nič robiť, aby ste to zmenili. 

Wishlisty nemajú na PS žiadny efekt a všetok váš vlastný marketing nič na tejto platforme neznamená. Všetko, na čom záleží, je ich zhodnotenie. Pritom predtým, ako hru vydáte, musíte:

1. Pripraviť hru
2. Dostať sa cez ich neuveriteľne náročný check siahajúci tromi generáciami backend softvéru
3. Pridať trailer špecifický pre túto platformu
4. Napísať blog
5. Pridať formáty pre pre sociálne médiá

Pre 3 a 4 pritom potrebujete account manažéra, a keď sa spýtal, ako ho dostane, povedali mu, že sú pridelení podľa zdrojov. Pritom nikdy neviete, na aký level zdrojov ste priradený.

Nemôžete ani spraviť zľavu k vydaniu bez ich povolenia a to je veľmi obmedzené. Pritom na ostatných môžete, ale táto dostane najhoršiu ponuku. Ale hovorí, že sa netreba báť, môžete byť medzi vybranými hrami, ak si zaplatíte aspoň 25000 dolárov, to je navyše k 30% podielu, ktoré si daná platforma od nich berie. Kotaku tu dodáva, že táto čiastka sa môže vyšplhať do 200000 dolárov. 

Teraz, keď je vaša hra na platforme bez akejkoľvek podpory firmy, môžete si myslieť, že už nemáte problém a môžete napríklad synchronizovať zľavu so Steamom a iným. Ale to je chyba. Zľavy sú len na pozvánky a pozvánky sú obmedzené. Úspech hry neznamená, že pozvánku dostanete. Iní vývojári majú podobné skúsenosti. 

Platforma je super úspešná a majú parádny hardvér, ale ich backend a procesy sú ako z roku 2000. Nemá šajnu, ako uspieť na tej platforme a oni mu to nepovedia. A aj ak by uspel, hovorí, že ho aj tak môžu podviesť.

Hráčom odkazuje, že ak nejaká hra nebude mať na tejto platforme zľavu, alebo ani na tejto platforme nevyjde, nech sa sťažujú rovno tejto platforme. Hovorí, že na indie vývojárov kašle, ale napriek tomu ich využíva na svoj marketing.

Mike Rose, tvorca Descenders, k tomu napísal, že dôvodom, prečo nevidíme viac takýchto threadov je, že sa to vývojári verejne boja povedať. 

 

Čo sa týka Microsoftu, ďalší vývojár hovorí, že ten veľmi podporuje aj malé hry a promo tam je zadarmo aj na titulnej stránke store.

 

Pridal sa aj bývalý zamestnanec tejto platformy a hovorí, že ani zamestnanci s týmto všetkým nemohli nič spraviť.

 

Teraz pracuje v indie vydavateľskej firme a hovorí, že táto platforma je ich najslabšia. Rovno svojim vývojárom hovorí, že tam nemajú čakať predaje. Ešte ako inštalatérska platforma, tak platforma so supervojakom sú lepšie a je horšia ako aj DRM free platforma ako itch. Dodáva, že odpovede na emaily sú v mesiacoch, nevedia, čo sa na tej platforme deje, a devkity im trvalo získať 8 mesiacov napriek tomu, že majú veľa titulov na platforme.  V jednom tweete sa pozabudol a rovno napísal PS5.  V zásade, ak sa niečo dá vybaviť, všetko trvá dlho a až mesiace.

 

Pridal sa aj vývojár Hypnospace, ktorý hovorí, že na playstation platformách nepredali nič v porovnaní s inými veľkými konzolami a aj v porovnaní s itch.io





Páči sa mi! (+9)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19996)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk