Vyskúšali sme si The Shapeshifter, novú hru pre klasický Game Boy

18 rokov po konci predajov Game Boya sa handheld dočkal novej fantasy adventúry

pridal matus_ace 25.7.2021 o 12:36 pod hry
Vyskúšali sme si The Shapeshifter, novú hru pre klasický Game Boy

HRY > NOVINKY >

Oficiálne životná cesta legendárneho handheldu Game Boy od Nintenda skončila 23. marca 2003. Handheld sa tak predával neuveriteľných 14 rokov, vznikli preň tisícky hier a aj mnoho skutočných legiend, len si spomeňte na série, ktoré sú tu dodnes, napríklad Pokémon. Možno by ste povedali, že to všetko je už dávna minulosť, ale Game Boy komunita tu stále je a to ako na strane hráčov, tak aj na strane tvorcov.

Dôkazom môže byť aj novinka The Shapeshifter od Green Boy Games, jednočlenného štúdia, ktoré stále prináša hry pre Game Boy. Na konte ich má už niekoľko a teraz sa viac dostávajú do pozornosti, lebo si ich dokážete normálne kúpiť, dostanete klasickú krabičku s manuálom, cartridgom a ďalšími vecami, ktoré boli kedysi štandardom. A ak máte niekde doma ešte starý Game Boy, môžete si to kúpiť, cartridge zasunúť do handheldu a hrať.

Vyskúšali sme si The Shapeshifter, novú hru pre klasický Game Boy
 
Vyskúšali sme si The Shapeshifter, novú hru pre klasický Game Boy
 
Vyskúšali sme si The Shapeshifter, novú hru pre klasický Game Boy

A aký je vlastne The Shapeshifter? Z dnešného pohľadu nemá hodnotu, koľko hra stojí (čo je 49 eur). Je to naozaj drobná indie adventúra v monochromatickom spracovaní, ktorá vám zaberie nejaké 4 hodiny hrania. Zároveň je to ale zaujímavý artefakt hernej histórie – hra pre platformu z roku 1990 vytvorená v roku 2021. A vytvorená tak, akoby vznikla v roku 1990. Verne napodobňuje audiovizuálne spracovanie klasických Game Boy hier, ich ovládaciu schému a aj hrateľnosť. Dokonca aj také drobnosti, ako je code wheel, teda fyzické papierové koleso, ktorým v určitých momentoch musíte krútiť a do hry vpisovať kódy z neho.

A to je vec, ktorá sa už dnes nevidí. Ak ju niekto kedysi nezažil, môže tak okúsiť, ako kedysi fungovala „protipirátska ochrana“. Rovnako tu nájdete aj ďalšie už zabudnuté herné mechaniky, napríklad musíte vytiahnuť pero a papier a raz za čas si niečo zapísať, keďže to môžete potrebovať neskôr. Vidieť z toho nielen cit pre táto dávno minulú éru, ale aj porozumenie hrám ako takým.

Ak sa na hru pozrieme detailnejšie, The Shapeshifter je adventúra o dialógoch, interakciách a používaní predmetov, ktoré ste zobrali. Známy a zabehnutý žáner, ktorý sa tu veľkých zmien nedočkal. Akurát, že vaša postava, Elliot, dostane hneď v úvode možnosť premeniť sa na zviera, ktorého sa dotkne. Musíte ju bohato využívať k tomu, aby ste prešli komplexnou hernou mapou a zachránili čarovný svet Elfov. Hra tak od vás začne nielen vyžadovať to, aby ste brali a používali predmety, ale musíte hľadať zvieratá, ktoré vám pomôžu dostať sa tam, kam sa v ľudskej podobe nedostanete.

Raz to je larva, inokedy lúčny koník, prípadne motýľ, jazvec...zvieratiek je tu naozaj veľa a často sú naozaj vhodne umiestnené tak, aby ste si hneď domysleli, na čo sa musíte premeniť, aby ste sa posunuli ďalej. So zvieratkami ale preberiete aj ich schopnosť. Napríklad s koníkom sa hra zmení na skákačku, korytnačka si zase musí dať pozor na schody, cez ktoré nevie prejsť. Ak sa vám niečo nepodarí na prvý raz, nemusíte sa báť, keďže Elliot sa opäť zmení na človeka, keď sa zľakne. Čo sa deje pomerne často, respektíve vždy, keď v zvieracej podobe narazí na problém.

Vyskúšali sme si The Shapeshifter, novú hru pre klasický Game Boy
 
Vyskúšali sme si The Shapeshifter, novú hru pre klasický Game Boy
 
Vyskúšali sme si The Shapeshifter, novú hru pre klasický Game Boy

Trošku (ale naozaj len trošku) si polámete hlavu pri niektorých prekážkach a za nejaké 4 hodiny je po tom celom. Za päťdesiatku to nie je ideálna hodnota a toto naozaj nie je hra pre každého. Alebo aspoň pre väčšinu. Toto je hra pre veľmi malý okruh ľudí, ktorým kedysi učarovali adventúry na Game Boyi a chceli by si ich pripomenúť niečím, čo je síce nové, ale presne v duchu klasických hier. Alebo rovno pre zberateľov, ktorí chcú mať doma nejaký takýto unikát.





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (2)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20138)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk