Gamescom 2022: Pentiment je netradičná novinka od dizajnéra Icewind Dale a Fallout: New Vegas

Vyskúšali sme si novú RPG od legendárneho dizajnér Josha Sawyera a získala si nás svojou unikátnosťou.

pridal matus_ace 29.8.2022 o 9:49 pod hry
Gamescom 2022: Pentiment je netradičná novinka od dizajnéra Icewind Dale a Fallout: New Vegas

HRY > NOVINKY >

Hry sú vo väčšine prípadov kolektívnym dielom, pod ktoré sa podpisujú desiatky, ak nie aj stovky rôznych profesionálov. Aj napriek tomu ale medzi hernými vývojármi môžeme nájsť osobnosti, o ktorých môžeme hovoriť ako o autoroch. To je označenie vychádzajúce z autorskej teórie, ktoré spopularizoval francúzsky filmový časopis Cahiers du cinéma v 50. rokoch a mala veľký dopad na film a filmovú teóriu. Swery65, Suda51, Hideo Kojima, Warren Spector, John Carmack a mnohí ďalší sú práve takýmito autormi v hernej sfére. A jedno z najznámejších mien pre RPG hráčov je asi Josh Sawyer, čo je rovnaká legenda.

Hrám sa venuje od roku 1999 a na konte má Icewind Dale, Neverwinter Nights, Fallout: New Vegas alebo Pillars of Eternity. Teda kultové a obľúbené RPG s miliónmi fanúšikov. Sawyer už dlhšie teasoval svoju ďalšiu hru, no keď ju predstavil, ľudia boli prekvapení. Čakali niečo veľkolepé, Pentiment je ale 2D kreslená RPG len od 13 ľudí. Nepozerajte na ňu však cez prsty. Mohli by ste prísť o veľmi nápaditý titul.

Gamescom 2022: Pentiment je netradičná novinka od dizajnéra Icewind Dale a Fallout: New Vegas
 
Gamescom 2022: Pentiment je netradičná novinka od dizajnéra Icewind Dale a Fallout: New Vegas
 
Gamescom 2022: Pentiment je netradičná novinka od dizajnéra Icewind Dale a Fallout: New Vegas
 

Pentiment mieša adventúru a RPG so štipkou neskorého stredovekého umenia. Zavedie vás do Bavorska v 16. storočí, kde sa z vás stane svetaznalý tovariš Andreas Maler. Kto je vlastne Andreas? To je na vás, na začiatku hry mu vyberiete dve zo 6 príbehových pozadí (latinist, logician, orator, astronomer, occultist a naturalist). Taktiež mu vyberiete jedno z troch vzdelaní (teológia, právo, medicína). Vyberiete mu tiež životný štýl na 5 stupňoch od hedonistu, cez šprta až po obchodníka. No a aby bola jeho osobnosť kompletná, musíte vybrať ešte aj cesty, ktoré má za sebou (Bazilej, Flámsko, Taliansko).

Toto všetko sme si vyskúšali aj sami v deme. Prečo ale takto rozsiahlo definovať postavu? To všetko totiž bude mať dopad na vaše možnosti, vedomosti, dialógy a aj vzťahy s postavami. Demo nebolo dlhé, ale vďaka tomu, že som si ako vzdelanie vybral právo, dokázal som jednej vdove pomôcť s právnou listinou, ktorej nerozumela. Tá sa mi za to odvďačila informáciami, ktoré Andreas potrebuje k vyriešeniu prípadu vraždy jedného prominenta. Je z nej totiž obvinený jeho priateľ.

Kto bude skutočný vrah? To hra nikdy neprezradí aj napriek tomu, že sa jej dej odohráva v rozpätí 25 rokov. Príbeh je ale aj tak naozaj komplexný a sľubuje okrem hlavnej vraždy aj ďalšie zločiny a konšpirácie. Vy budete na základe svojho vyšetrovania zbierať indície a na záver niekoho obviníte. Môže to byť nevinný človek? Môže. Ale aj v tom je čaro hry. Tá ponúkne obrovskú slobodu a bolo to vidieť už na dialógoch v nej. Tie vám dali aj možnosti zaklamať a ak sa k danej téme nejako viaže niečo z vášho pozadia, dostanete ďalšie možnosti navyše. Postavy si navyše pamätajú to, ako sa správate a kam dospejete.

Hra sa skladá z množstva prostredí, kde každé prostredie znamená vždy novú obrazovku/stránku. Prostredia v deme pôsobili komplexne a naozaj padla vhod mapa, keďže úloh máte viac, postáv je tu kopa a sú roztrúsené po hernom svete. Niektoré prostredia sú navyše nedostupné a musíte si ich nejako sprístupniť. Napríklad tým, že pre niekoho spravíte menšiu či väčšiu prácičku. Napríklad starenke nazbierate drevo v lese a potom ho správne nalámete. Tieto úlohy sú naozaj jednoduché, ale zaujímavo do hry zapadajú. Celkovo je tu dosť možností interakcie a nechýba napríklad ani hladkanie mačiek.

Grafika je jasná z obrázkov okolo, to netreba rozpisovať. Hudba je minimalistická, ale ku hre sadne. Zvuky sú naozaj spracované veľmi dobre. Ale keďže bolo demo pomerne krátke, ťažko zhodnotiť z tejto stránky viac. Rozhodne ma ale navnadilo. Možno by ste od mena ako Josh Sawyer chceli ďalší New Vegas a podobné veci. No nenechajte sa oklamať. Pentiment môže byť rozpočtom a tímom malá hra, ale stále to môže byť veľká a rozsiahla RPG, aj keď teda dosť unikátna.





Páči sa mi! (+2)






PC
Xbox One
Xbox Series X|S
Game Pass
Switch

Vývoj: Xbox Game Studios / Obsidian Entertainment
Dátum vydania: 15. november 2022
 22.2. 2024 (,Switch)
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Xbox hľadám hračou (5)
Zdravim od včera som hráč Xboxu prešiel som s ps5 ...
|Stropné reproduktory pre dolby... (6)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (7)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20428)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk