Súd Epicu s Google sa už začal

Súdy Epicu o vybojovanie samostatných Store a nižších platieb pokračujú na súde s Google.

pridal saver 7.11.2023 o 10:51 pod hry
Súd Epicu s Google sa už začal

HRY > NOVINKY >

Súdy Epicu o vybojovanie samostatných Store alebo platieb mimo Store pokračujú na súde s Google. Epic tam rieši veci, ktoré už budú v EU prakticky všetky povinné, ale v USA sa musia ešte vybojovať alebo počkať, kým ich tam presadí kongres. Keďže však kongres majú veľké spoločnosti na výplatnej páske a ťažko sa tam niečo pretláča, aj keď všetci vedia, ako Apple a Google zneužívajú svoje postavenie.

Epic súdom chcel hlavne zjednodušiť inštaláciu z iných platforiem ako Google Play, keďže Google tam dáva pod nohy stále viac prekážok. Zároveň upláca výrobcov mobilov a vývojárov hier, aby nepodporovali iné stores a neumožnili im tak rozšíriť sa. Chcú si zachovať svoju dominanciu a neprísť o zisky. Zároveň blokujú iné možnosti platieb v aplikáciách a hrách, ako aj linky na vlastné stránky. 

Mimochodom, Google sa snažilo zrušiť zo súdu porotu tak, ako to malo Apple, ale to im nevyšlo a budú tak musieť presvedčiť práve tú. Zároveň Google ešte pred procesom uplatilo druhého žalujúceho - Match Group, ktorému dali dostatok peňazí, aby sa zo súdu stiahol.

  • Rovno pri otvorení súdu to včera Epic ukázal, že 90% aplikácií na Androide ide z Google store, ako aj zmluvy s 22 vývojármi vrátane EA, Nintenda alebo Activision a všetko ako súčasť Google Projektu Hug, aby si zakázal vývojárom ísť na iné stores. 
  • Google sa snažilo uplatiť aj Epic za 208 miliónov, ale Epic nemal záujem byť kúpený. Hovorili, že Google má dve praktiky, ako zabrániť nárastu konkurencie a to podplácanie a blokovanie. 
  • Zároveň Epic ukázal dôkazy, že Google vie, že 30% podiel z predaja je príliš vysoký. Dodal, že síce Google sa ich bude snažiť presvedčiť, že Google je otvorená platforma, ale každý, kto si chce nainštalovať niečo mimo store, sa nakliká, aby neznáma aplikácia mohla byť spustená. Epic tam hovorí, že Fortnite bola najväčšia hra na svete a určite nebola neznáma. 

Súd Epicu s Google sa už začal

  • Epic na súde pridal aj email od Google s dôkazom, že Google klamalo s tým, že na Android Store aplikáciách nezarába. Z 30%, ktoré berú, je 70% čistého zisku. Za rok z poplatkov zarobia 12 miliárd a 8.4 miliardy je čistý zisk.
  • K Epic tomu poznamenáva, že Google ničilo dôkazy ohľadom prípadu, čo im už pred vyjednávaním vytkla aj sudkyňa a povolila, aby to povedali porote. Tá to vezme v úvahu.
  • Google sa samozrejme bráni tým, že všetko robí v záujem používateľov a chráni ich tak a zároveň sa týmto snažia konkurovať iPhone. 
  • Pri ďalších výsluchoch sa Google snažilo vyznieť Epic pokrytecky, keďže im Epic Store ešte nezarába, ale zároveň bolo potvrdené, že 30% podiel už dlho nie je na PC štandardom a viac obchodov má menší podiel.
  • Predvolaný bol aj jeden svedok a konkrétne šéf firmy vyvíjajúce Down Dog aplikáciu, čo je joga aplikácia. Tá dávala možnosť, aby si ľudia odklikli na lacnejšie predplatné z ich stránky, ale Google im to zakázalo a prinútilo ich zrušiť túto možnosť. Firma potvrdila, že následne sa rozhodlo platiť za aplikáciu o 28% menej používateľov. Najskôr ich donútili zrušiť tlačilo s o 33% lacnejšie predplatné a následne aj linku na ich stránku. 
  • Chlapík z Down Dogu bol predtým zamestnancom Google a hovoril, že ho to šokovalo. Myslel si, že Google review tím spravil chybu, ale nebolo to tak. Google sa vo výsluchu snažilo zničiť jeho kredibilitu, ale toto sa im už nepodarilo u poroty napraviť.

Uvidíme, ako to bude pokračovať nasledujúce dni a hlavne, aký bude záver. Pri Apple súde Epic vybojoval len linky na odkliky na iné možnosti platieb v aplikáciách. Celé je to ešte na najvyššom súde, kde sa rozhoduje o odvolaniach oboch firiem.





Páči sa mi! (+6)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19998)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk