Xbox dnes oslavuje 22 rokov

Presne pred 22 rokmi Microsoft vypustil prvú Xbox konzolu.

pridal saver 16.11.2023 o 21:02 pod hry
Xbox dnes oslavuje 22 rokov

HRY > NOVINKY >

Presne pred 22 rokmi Microsoft vypustil prvú Xbox konzolu. Pri jej vydaní v roku 2001 ešte veľa o konzolách nevedel, ale mal šťastie na Bungie, ktoré ho v úvode potiahlo s Halo 1 a 2, následne sa pridala aj Forza, Fable, ale vyšiel tam aj Splinter Cell alebo Star Wars KOTOR. Síce zo začiatku mal prvý Xbox veľký nepraktický ovládač, ale ten neskôr vymenil za menšiu S verziu. V tejto generácii rozbehol Xbox Live, prvú online službu v konzolách. Zároveň Microsoft už vtedy rovno zobral PC architektúru do konzole.

Xbox dnes oslavuje 22 rokov

Konzola vtedy predala len okolo 25 miliónov kusov, ale naštartovala konzoly v Microsofte. Ten následne prišiel s veľmi zaujímavým Xbox360, kde upustil od PC čipov a prešiel na PowerPC. Neotestovanosť architektúry čoskoro vyvrcholila v RROD chybe. Tú neskôr v generácii Microsoft napravil novou verziou konzoly a priniesol aj Kinect, ktorý konzolu dostal aj do rodín. Zároveň v tejto generácii rozbehol na konzolách Achievementy, Avatarov, ale aj podporu indie vývojárov. Z hier ich v tejto generácii ťahalo ako Halo, tak Call of Duty a rozbehol sa Gears of War.

V tretej Xbox One generácii sa Microsoft vrátil späť k PC architektúre, ale zároveň si ju pokazil, keď sa zo začiatku snažil konzolu bundlovať s Kinectom. Vysoká cena konzole nepomohla. Pre úvodné problémy Don Mattrick odišiel z vedenia a kormidlo prebral Phil Spencer. Phil následne vydal Xbox One X, spustil Game Pass, rozbehol spätnú kompatibilitu, cross-play, Play Anywhere. Z hier vtedy rozbehli Forza Horizon sériu, expandovali s Minecraftom, pokračovali v Gearsoch a spustil napríklad Sea of Thieves, ale generáciu definovali hlavne GTA V a Witcher 3.

Presne pred tromi rokmi nasledovala štvrtá generácia konzol a to Xbox Series X a S. Pri nich Microsoft rovno pri vydaní skombinoval konzolu s nižším a vyšším výkonom. Pritom ešte viac expandoval s Game Passom a výraznejšie nakupoval štúdiá, kde po sérii menších kúpil Bethesdu a práve ukončil odkúpenie Activisionu.

Xbox dnes oslavuje 22 rokov

Z technológií ešte vylepšil spätnú kompatibilitu, kde pridal okrem zvyšovania rozlíšenia aj zvyšovanie framerate, priniesol auto HDR. Priniesol aj možnosť vytvárania si vlastných dizajnov gamepadov. Z hier vrátil Flight Simulator, priniesol Halo Infinite, Starfield, Hi-fi Rush, ale aj novú Forzu Horizon a teraz Forzu Motorsport. Oživil Age of Empires hry a pod Activisionom už vydali nové Call of Duty. Najhrávanejšími stále sú Fortnite a GTA V.

 

 

Microsoft históriu konzoly minulý rok zhrnul v zaujímavom dokumente Power On: The Story of Xbox.





Páči sa mi! (+16)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk