HTC VIVE Focus 3 sa osvedčil vo vesmíre

Po úspešnom nasadení headsetu VIVE Focus 3 v oblasti duševného zdravia pokračuje veliteľ ISS Andreas Mogensen v testoch v rámci udržiavania fyzickej kondície.

pridal matus_ace 17.2.2024 o 21:03 pod hry
HTC VIVE Focus 3 sa osvedčil vo vesmíre

HRY > NOVINKY >

Spoločnosť HTC VIVE informovala o úspechu headsetu HTC VIVE Focus 3 na medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Technológia, ktorá headsetu umožnila fungovanie v prostredí s nulovou gravitáciou, sa ukázala ako funkčná. HTC VIVE Focus 3 je tak prvý headset, ktorý dokáže bez problémov každodenne pomáhať veliteľovi šesťmesačnej misie Andreasovi Mogensenovi z Európskej vesmírnej agentúry so zvládaním dlhého odlúčenia od Zeme i blízkych. Teraz prichádza ďalšia fáza testov, tentoraz zameraná na udržanie kondície a svalovej hmoty. Tá je totiž v prostredí nulovej gravitácie extrémne ohrozená. Headset VIVE Focus 3 ju teraz pomáha udržiavať s pomocou stacionárneho bicykla FERGO, ktorý je s ním spojený prostredníctvom Bluetooth technológie.

Andreas používa VIVE Focus 3 pri jazde na bicykli FERGO spolu so simuláciami od Dánskej vesmírnej spoločnosti. Bicykel mu kladie odpor zodpovedajúci aktuálnym okolnostiam VR zážitkov. Pri jazde do kopca sa tak zapotí rovnako, ako by bol na Zemi. Sledovať pritom môže 360° videá pozemskej krajiny zachytené skutočnými cyklistami. Keď šliape, krajina sa okolo neho pohybuje tak, ako by bol doma v Dánsku. K dispozícii má päť rôznych cyklistických trás: Loekken, Silkeborg, Svanning Bakker, Odense Aasti a okolie Kodanských jazier.

Nasadenie VIVE Focus 3 na ISS pre duševné zdravie bol neuveriteľný míľnik a tešíme sa, že na tento úspech nadviažeme rozšírením iniciatívy o podporu fyzického zdravia astronautov“, povedala Cher Wang, predsedníčka a spoluzakladateľka spoločnosti HTC. „Spoločnosť HTC ženú inovácie a neustále hľadanie nových spôsobov, ako posunúť špičkové pohlcujúce technológie v prospech ľudstva. To, že sa VIVE Focus 3 stal prvým samostatným VR/XR headsetom, ktorý funguje v podmienkach vesmíru, je dôkazom nášho úsilia a bude mať veľký vplyv.

Odborníci, ako Jeremy Curtis z Britskej kozmickej agentúry, uviedli, že kozmonauti, ktorí vo vesmíre strávia päť mesiacov, môžu stratiť až „40 % svalovej hmoty a 12 % kostnej hmoty. Strata svalov je tak ekvivalentná zmene dvadsaťročného v šesťdesiatročného počas troch mesiacov.“ Po návrate na Zem tak mnoho z nich musí až 12 mesiacov absolvovať rehabilitáciu, aby získali späť svoju fyzickú zdatnosť. Vo vesmíre musia cvičiť dve hodiny každý deň, len aby sa pokúsili tieto problémy spôsobené mikrogravitáciou potlačiť.

Andreas je okrem pozície vedúceho aktuálnej misie na ISS aj ambasádorom nadácie WILD Nature foundation. Pri rozhovore, ktorý pre nadáciu mal priamo z ISS 17. januára 2024 povedal: „Zem mi chýba. Áno, chýba. Je síce krásny pohľad sedieť v kupole a pozerať sa dole na našu modrú planétu, ale nie je to to isté. Chýba mi pocit teplého slnka. Chýba mi vánok. Chýba mi vôňa trávy a stromov. Jednoducho mi chýba otvoriť dvere a vyjsť von - áno, a tiež zvuky prírody. Je to veľmi neprirodzené laboratórium, v ktorom teraz sme. Jeden z experimentov, ktorý tu mám, je súprava virtuálnej reality, ktorú používam na svoje osvieženie. Pomáha mojej psychike a je to skutočne úžasné. Jedna z vecí, ktoré na tejto VR súprave milujem, je zvuk. Môžem vďaka nej počuť spev vtákov aj zvuk vetra vanúceho cez rákosie a lístie. To milujem a je to niečo, po čom sa mi cnie.“

Per Lundahl Thomsen, CTO spoločnosti Nord-Space ApS, doplnil: „Fyzické výzvy života v prostredí s nízkou gravitáciou nesmú byť podceňované, astronauti zažívajú stratu svalovej hmoty a rednutie kostí. V Nord-Space ApS sme preto hrdí, že sme mohli pomôcť s technológiou VIVE pre fungovanie VR v mikrogravitácii. Teraz totiž môžeme do životov kozmonautov na Medzinárodnej vesmírnej stanici priniesť skutočné a merateľné pozitívne zmeny.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20024)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk