Apple práve zrušilo Epicu vývojárske konto, aby nemohlo spraviť konkurenciu ich Store

Tesne pred začiatkom platnosti protimonopolnej DMA smernice v EU ukazuje Apple svoje monopolné praktiky.

pridal saver 6.3.2024 o 21:08 pod hry
Apple práve zrušilo Epicu vývojárske konto, aby nemohlo spraviť konkurenciu ich Store

HRY > NOVINKY >

Tesne pred začiatkom platnosti protimonopolnej DMA smernice v EU ukazuje Apple svoje monopolné praktiky. Epicu totiž práve zrušilo vývojárske konto a ako dôvod Apple citovalo tweet.

Epic to rozpísal na svojej stránke:

Nedávno sme oznámili, že spoločnosť Apple schválila náš vývojársky účet Epic Games Sweden AB. Tento účet sme zamýšľali použiť na prinesenie Epic Games Store a Fortnite do zariadení iOS v Európe vďaka zákonu o digitálnych trhoch (DMA). Na naše prekvapenie spoločnosť Apple tento účet zrusila a teraz nemôžeme vyvíjať Epic Games Store pre iOS. Ide o vážne porušenie DMA a ukazuje, že Apple nemá v úmysle povoliť skutočnú konkurenciu na zariadeniach iOS. 

Totiž Apple týmto ide presne proti smernici. DMA smernica mu totiž vyslovene prikazuje umožniť iným firmám "technicky vykonať inštaláciu a efektívne využívanie softvérových aplikácií alebo obchodov."

Epic dodáva:

Zrušením vývojárskeho účtu spoločnosti Epic spoločnosť Apple sťahuje jedného z najväčších potenciálnych konkurentov do obchodu Apple App Store. Podkopávajú našu schopnosť byť životaschopným konkurentom a ukazujú ostatným vývojárom, čo sa stane, keď sa pokúsite konkurovať spoločnosti Apple alebo keď kritizujete ich nekalé praktiky.

Ak si Apple zachová svoju právomoc vykopnúť obchod tretej strany z iOS podľa vlastného uváženia, žiadny rozumný vývojár by nebol ochotný využiť obchod s aplikáciami tretej strany, pretože by mohol byť kedykoľvek natrvalo oddelený od svojho publika.

Takéto rušenie konta je precedens, keďže by mohli hocikedy zrušiť konto hocikomu, ak by niečo napísal proti Apple. Totiž čo sa týka samotných dôvodov ukončenia: 

Apple uviedol, že jedným z dôvodov, prečo zrušili náš vývojársky účet len ​​niekoľko týždňov po jeho schválení, bolo to, že sme verejne kritizovali ich navrhovaný plán dodržiavania DMA. Apple citoval tento príspevok X z tohto vlákna , ktoré napísal Tim Sweeney. Apple sa mstí spoločnosti Epic za to, že sa ozvala proti nekalým a nezákonným praktikám spoločnosti Apple, rovnako ako to opakovane robili iným vývojárom. 

Pritom Apple na jednej strane hovorí jedno, na druhej strane ich Unreal engine využíva a má s Epicom zmluvy:

Apple tiež tvrdí, že Epic je hrozbou pre ich ekosystém, ale toto je úplne neopodstatnená výhovorka na ukončenie jedného z našich účtov. Apple dlhodobo verejne podporuje Unreal Engine. Máme tiež trvalé zmluvné vzťahy s Apple, ktoré siahajú až do roku 2010 pre hry Epic, Unreal Engine a naše ďalšie nástroje pre tvorcov.

Viac menej tak Apple ukazuje, že nechce pustiť na svoju platformu reálnu konkurenciu a bude sa brániť zubami nechtami. Pritom DMA smernica má práve proti tomu bojovať a Epic hovorí, že bude pokračovať v boji:

DMA bol navrhnutý tak, aby eliminoval veľmi silnú nerovnováhu, ktorú Apple aj dnes ukazuje: ukazuje, že má úplnú kontrolu nad blokovaním konkurenčných obchodov a aplikácií. Budeme pokračovať v boji za to, aby sme do zariadení iOS v Európe a na celom svete priniesli skutočnú konkurenciu a výber. 

Uvidíme, ako sa k tomu postaví EU.





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20050)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk