Ako jednoducho premeniť handheld na desktop?

Dokáže vám handheld nahradiť PC na bežné činnosti?

pridal tomass 1.4.2024 o 10:15 pod hardware
Ako jednoducho premeniť handheld na desktop?

HARDWARE > NOVINKY >

Rozmach segmentu s handheld PC začal síce len nedávno, no vďaka úspechu Steam Decku sa na trh dostalo niekoľko konkurentov, ktorí disponujú plnohodnotným operačným systémom Windows. Dokáže vám vďaka tomu úplne nahradiť PC na bežné činnosti v domácnosti?

Ako spomíname už v úvode, na trhu sa objavilo už niekoľko handheld PC, ktoré disponujú operačným systémom Windows. Z pohľadu prenosnej konzoly to síce nie je veľmi optimálne riešenie, nakoľko Windows zatiaľ nie je úplne prispôsobený pre tento typ mobilných zariadení, no z pohľadu univerzálnosti a slobody využitia je to veľké plus.

Každý handheld disponuje aspoň jedným USB-C portom, ktorý nemusí slúžiť len na napájanie, ale s využitím patričného príslušenstva aj na prenos obrazu, dát a pripojenie periférií. Jedným z dôvodov, prečo ľudia na prvý pohľad na špecifikácie môžu pochybovať o inom využití ako hernom, je cena za pamäťovú konfiguráciu. Handheld vás síce naláka na slušný výkon, no niekedy v základe nájdete len 256GB úložisko, z ktorého si značnú časť zoberie ešte Windows. Za vyššiu konfiguráciu si následne musíte priplatiť rádovo v desiatkach alebo stovkách eur. Sú ale aj iné možnosti, ako si rozšíriť úložisko.

Ako jednoducho premeniť handheld na desktop?

Ako prvé asi väčšine napadne výmena interného SSD. To je síce možné, no vďaka malej veľkosti zariadení sa výrobcovia rozhodli využiť menšie formáty SSD diskov, ktoré si často bežne nekúpite, resp. máte veľmi obmedzený výber. A samozrejme aj vyššiu cenu a náročnosť samotnej výmeny. Ďalšou možnosťou je kúpa microSD karty, ktoré sú asi najlacnejšou možnosťou, ako rozšíriť úložisko.

512GB kartu so solídnou rýchlosťou zápisu a čítania (na úrovni klasických HDD) viete kúpiť cca za 60 eur. Inštalácia je taktiež veľmi jednoduchá. Čo keď ale potrebujeme dosiahnuť vyššie prenosové rýchlosti ako 190MB/s a potrebujeme aj vyššiu stabilitu pri rýchlostiach? Jednoduchým riešením je kúpa externého SSD disku.

Ako jednoducho premeniť handheld na desktop?

Špecifikácia Kingston XS1000:

  • Kapacita: 1TB (1000GB)
  • Typ úložiska: SSD
  • Hmotnosť: 44,8g
  • Rozhranie: USB 3.2 Gen 2
  • Konektor: USB-C
  • Rýchlosť R/W: 1050/1000 MB/s
  • Rozmery: 32,6 x 13,5 x 69,5 mm

My sme si na test zvolili externý SSD Kingston XS1000, ktorý je len o málo väčší ako zápalková krabička, no je relatívne podobne ľahký. Zvolili sme kapacitu 1TB, pričom rýchlosť čítania aj zápisu 1000MB/s. V balení sa síce nachádzal kábel z USB-C na klasické USB 3.2, to vám ale nebráni využiť kábel z USB-C na USB-C a pripojiť disk priamo k handheldu alebo mobilu. My ale chceme handheld premeniť na desktop, takže okrem disku potrebujeme aj dockovaciu stanicu.

Keďže myslíme aj na prenášanie, sme zvolili kompaktnejší D-Link DUB 2333 dock, ktorý pozostáva z 5 portov, a to: USB-C s Power delivery, HDMI a 3x USB 3.0. Ak by ste ale potrebovali viac portov, existujú aj verzie dockovacích staníc s Ethernet portom, čítačkami SD kariet, prípadne VGA alebo Display portami. Môžete si teda zvoliť to, čo potrebujete a využijete.

Ako jednoducho premeniť handheld na desktop?

Pripojenie je následne veľmi jednoduché, dock pripojíme do handheldu (v našom prípade ASUS ROG Ally) a do docku pripojíme napájanie, HDMI kábel, SSD disk a periférie v podobe klávesnice a myši. A to je všetko. Na monitore sa zobrazí plocha, na ktorú sme zvyknutí z PC. a môžeme prakticky hneď začať pracovať. Rovnako jednoducho viete z handheldu spraviť hernú konzolu. Stačí ju preniesť a pripojiť HDMI kábel k televízii. ROG Ally disponuje aj Bluetoothom, takže veľmi jednoducho viete pripojiť váš bezdrôtový Xbox alebo Dualshock ovládač. Po prvotných prípravách, ktoré vám zaberú len pár minút, budete vedieť meniť malé prenosné zariadenie na PC alebo „obývačkovú“ konzolu v priebehu niekoľkých sekúnd.

Ako jednoducho premeniť handheld na desktop?

Ako sú na tom ale rýchlosti disku? Samozrejme, rýchlosťou sa externý SSD nevyrovná internému NVMe disku. Ten dosahuje v teste CrystalDiskMark rýchlosť čítania na úrovni 4297MB/s a zápisu 1811MB/s. Kingston XS 1000 pri pripojení cez USB 3.0 dock dosiahol 414MB/s pri čítaní a 410MB/s pri zápise.

Z disku by ste vedeli ale dostať vyššie rýchlosti po pripojení priamo do PC cez kvalitný USB-C kábel. Je potrebné ale podotknúť, že rýchlosti na úrovni 400MB/s sú pre takmer všetky hry určite dostatočné a rovnako tak aj pre všetky programy, ktoré by ste potrebovali využívať. Ak využívate na hranie Steam, viete si jednoducho manažovať umiestnenie hier. V prípade, že plánujete pokračovať v hraní na cestách a nechcete mať po celú dobu pripojený externý disk, viete si na pár kliknutí presunúť hry z interného úložiska na externé a naopak.

Ako jednoducho premeniť handheld na desktop?

Ak ste teda doteraz váhali, či nájdete pre handheld dostatočné využitie, dúfame, že sme vám ukázali možnosti, ako zariadenie využiť inak než len na hranie na cestách. Výkonu majú v sebe dosť na prevažnú väčšinu činností, ktoré bežne používateľ potrebuje vykonávať. Dobrým príkladom by mohli byť napríklad deti, ktoré ocenia prenosnosť zariadenie a možnosť hrať sa kdekoľvek, no zároveň občas potrebujú niečo napísať do školy, prípadne vytvoriť prezentáciu. Dock a externý disk teda dokáže pokryť ich potreby bez nutnosti vlastnenia alebo používanie desktopu alebo notebooku. Ak aj vlastníte takéto zariadenie, ale nedisponujete dockovacou stanicou, rozhodne odporúčame sa po nejakej pozrieť. Otvorí vám to množstvo ďalších možností.

Zároveň ak uvažujete o kúpe externého SSD disku, Kingston XS1000 teraz kúpite za 79 eur v 1TB verzii, za 124 eur je v 2TB verzii





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20133)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk