Samsung pridáva AI do domácich zariadení, predstavuje Bespoke AI

Na troch akciách, ktoré sa počas 24 hodín konajú v Soule, Paríži a New Yorku, sa predstavia nové kuchynské a domáce spotrebiče pre regionálne trhy

pridal saver 4.4.2024 o 14:19 pod hardware
Samsung pridáva AI do domácich zariadení, predstavuje Bespoke AI

HARDWARE > NOVINKY >

Samsung predstavoval svoju novú AI implementáciu do svojich domácich spotrebičov a hovorí, že tie už vďaka AI vedia viac ako len plniť svoje tradičné úlohy. Platí to predovšetkým pre interaktívne displeje v chladničkách, indukčných varičoch a práčkach – tam sa rad Bespoke čiastočne mení na platformu pre domácu zábavu alebo na ľahko prístupné ovládacie centrum pre ďalšie spotrebiče značky Samsung prepojené v ekosystéme SmartThings.

Samsung k tomu hovorí:

Spotrebiče Bespoke AI sa synchronizujú a vylepšujú svoje fungovanie v domácnostiach všetkého druhu

Do výbavy nových spotrebičov Samsung Bespoke patria Wi-Fi, interné kamery alebo čipy s umelou inteligenciou, prístroje sú kompatibilné s aplikáciou SmartThings. Môžu tak vytvoriť poctivý základ modernej inteligentnej domácnosti.

Novinkou v spotrebičoch bude AI Home, LCD displej s uhlopriečkou 7 palcov (17,8 cm) a vlastnou konektivitou. Ten je súčasťou celej série nových produktov a umožňuje intuitívne a jednoduché ovládanie celého prepojeného ekosystému

K displeju AI Home patrí aj funkcia 3D Map View, vďaka ktorej je možné na displeji zobraziť kompletný 3D pohľad na celú domácnosť so všetkými pripojenými spotrebičmi a zároveň ich prostredníctvom displeja rovno ovládať. Pokiaľ teda napríklad používatelia niečo varia v kuchyni n a je im pri tom horúco, môžu cez displej AI Home na indukčnej varnej doske rovno zapnúť klimatizáciu bez toho, aby museli nechávať hrnce či panvice čo i len na chvíľočku bez dozoru. Pri praní je možné zase priamo na displeji práčky zapnúť napríklad robotický vysávač v obývačke a nie je do nej nutné chodiť. Pomocou displejov AI Home je tiež možné prijímať telefónne hovory. Domáce práce sú navyše nielen jednoduchšie, ale aj zábavnejšie – na displeji je možné napríklad spúšťať hudbu, sledovať streamované videá alebo si pri varení prezerať recepty.

Veľa ľudí pri sebe má na každom kroku telefón, čo využíva ďalšia nová funkcia Mobile Smart Connect. Vďaka nej sa na displeji telefónu objaví oznámenie v prípade, že sa telefón ocitne blízko niektorého zo spotrebičov prihlásených do systému. Súčasťou tohto oznámenia je skrátené ovládacie menu so základnými funkciami spotrebiča, takže používatelia nemusia hľadať diaľkový ovládač. Tým odpadá aj tých niekoľko krokov a kliknutí, ktoré boli potrebné na prístup k rovnakým funkciám v aplikácii SmartThings.

Na akcii BESPOKE AI Samsung predstavuje aj ďalšiu novú funkciu zvanú Calm Onboarding, ktorá používateľom uľahčuje prepojený život v ekosystéme Samsungu. Produkty zakúpené na webe Samsung.com prostredníctvom účtu Samsung vôbec nie je nutné do systému prihlasovať, aplikácia SmartThings si ich nájde a zaregistruje sama.

A pretože v ére hyperkonektivity domácich spotrebičov záleží stále viac na bezpečnosti, Samsung chráni všetky používateľské dáta v pripojených produktoch pomocou vyspelej platformy Knox. Chladnička 4-Door French Door Refrigerator s AI Family Hub sa stala vôbec prvým produktom v odbore, ktorý získal za kvalitné zabezpečenie certifikát „Diamant“ od renomovanej globálnej spoločnosti UL Solutions, ktorá každoročne hodnotí stovky prístrojov a overuje, či sú marketingové tvrdenia o ich zabezpečení skutočne pravdivé. Na rovnaký certifikát dosiahli aj ďalšie modely s Family Hub s rovnakou technológiou, takisto ako Bespoke Jet Bot Combo AI.

 

Umelá inteligencia pridáva domácim spotrebičom Samsung ďalšie funkcie

Ak opomenieme odlišné lokality, líšia sa všetky tri akcie hlavne ponukou nových produktov predstavených počas tlačových konferencií. Na rôznych trhoch budú totiž k dispozícii rôzne modely.

Najrozsiahlejšia produktová séria sa predstavila na akcii BESPOKE AI v Soule. Patrí do nej 14 nových produktov, napríklad chladnička Bespoke French Door Refrigerator s AI Family Hub™+, indukčná varná doska Bespoke Infinite Induction Line, práčka so sušičkou Bespoke AI Laundry Combo, robotický vysávač s mopom Bespoke Jet Bot Jet AI, Bespoke Cube Air Infinite Line, nová chladnička 4-Door vo verzii pre rok 2024 s termoelektrickou technológiou a pod.

Všetok stravovací život v domácnosti môže riadiť chladnička 4-Door French Door Refrigerator s AI Family Hub, pretože sa ľahko prepojí s ďalšími spotrebičmi. Základom systému AI Family Hub+ je veľký LCD displej na dverách chladničky vybavený umelou inteligenciou. Používatelia na ňom môžu čítať recepty, ale aj púšťať hudbu alebo sledovať videá. Do výbavy chladničky 4-Door French Door Refrigerator s AI Family Hub patrí aj technológia AI Vision Inside s internou kamerou, ktorá dokáže rozpoznať 33 druhov potravín. Tieto potraviny sa potom zobrazia na displeji Family Hub alebo v aplikácii SmartThings.

Ďalšou dôležitou novinkou je robotický vysávač s mopom Bespoke Jet Bot Combo AI, opäť s umelou inteligenciou, okrem iného v podobe šikovného rozpoznávania predmetov AI Recognition. Technológia AI Recognition má hneď niekoľko funkcií. Systém AI Object Recognition využíva hlboké neurónové siete a kamery na rozpoznanie najrôznejších objektov, medzi ktoré patria ľudia, domáce zvieratá alebo predmety, ktoré často prehliadneme, napríklad telefónne káble, rohožky alebo koberčeky. Systém AI Floor Detect zase rozpozná typ podlahy a pri kobercoch rozhodne, či mop zdvihnúť alebo ho rovno nechať v základňovej stanici, aby sa koberec nenamočil. Do výbavy patrí aj systém Clean Station Steam+ s celým radom funkcií pre automatickú údržbu prístroja, napr. vysypávanie vrecka na odpad, doplňovanie vody do nádržky či pranie a intenzívne parné čistenie mopu. Systém Clean Station Steam+ dokáže dokonca čistiť povrch mopu horúcou parou, ktorá likviduje 99,99 % škodlivých baktérií

V Európe je veľkou témou úspora energie, preto sa na parížskej verzii BESPOKE AI predstavila navyše nová úsporná mimoriadne široká mraznička a nová séria práčok. Spomínaná široká mraznička získala označenie A podľa európskych energetických noriem najmä vďaka novému kompresoru Samsung AI Inverter Compressor. Do novej série práčok patrí niekoľko modelov s energetickou účinnosťou A-10 %, A-20 % a dokonca A-40 %. Tento mimoriadne úsporný typ je vybavený technológiou Bubble Shot, ktorá šetrí vodu a skracuje pracie cykly, pretože vháňa vodu do bubna a strieka ju na oblečenie.

V Soule aj v New Yorku sa predstavila integrovaná práčka so sušičkou Bespoke AI Laundry Combo. Dva samostatné spotrebiče v jednom zariadení výrazne šetria miesto v domácnosti. Do jej výbavy tiež patrí celý rad funkcií s umelou inteligenciou, prístroj si napríklad dokáže zapamätať pravidelné aj menej pravidelné potreby používateľov a následne odporučí optimálny prací cyklus. Vďaka funkcii AI Opti Wash & Dry dokáže Bespoke AI Laundry Combo™ šikovne upraviť spôsob prania aj sušenia každej várky a na základe jej hmotnosti presne odmeria potrebné množstvo vody a pracieho prostriedku. Dokáže rozpoznať aj typ textílie a monitorovať stupeň zašpinenia počas pracieho cyklu. V prípade potreby pridá viac pracieho prostriedku a upraví dĺžku prania. Potom systém optimálne nastaví aj proces sušenia, aby čo najlepšie zodpovedal hmotnosti a typu látky. Po dokončení celého cyklu používateľ môže v aplikácii SmartThings skontrolovať, koľko elektriny a vody si vyžiadalo pranie a sušenie

Na newyorskej prezentácii sa predstavila aj ďalšia novinka – multifunkčné indukčné varné dosky a rúry Bespoke Slide-in Range s AI Home. Sú určené nielen na varenie, ale aj pre zábavu – do výbavy patrí napríklad interná kamera, vďaka ktorej si používatelia môžu prezerať obsah rúry aj na diaľku, napríklad na televíznej obrazovke v obývačke, prípadne aj mimo domova vďaka mobilnej aplikácii SmartThings. Pomocou kamery je možné natočiť aj krátky časozberný videoklip, ktorý zachytáva proces pečenia, a ten potom zdieľať na sociálnych sieťach

Na všetkých troch akciách sa diváci tiež dozvedeli, ako si Samsung predstavuje fungovanie generatívnej umelej inteligencie v domácich spotrebičoch na tento rok. Kľúčovú úlohu zohráva hlasový asistent Bixby. V súčasnej dobe vie plniť príkazy používateľov jeden po druhom, avšak generatívna umelá inteligencia mu umožní porozumieť zložitejším vetám a zapojiť sa do bežnej konverzácie. Zo všetkého najskôr zvládne zložitejšie príkazy typu „zapni klimatizáciu do režimu Wind Free a povedz mi, aké bude počasie.“ Bixby si tiež bude pamätať kontext z predchádzajúcich interakcií, keď mu teda používateľ nariadi, aby vypol čističku vzduchu a potom dodá „a tiež televíziu,“ Bixby tomu porozumie. Okrem toho Bixby bude vedieť navrhovať riešenie najrôznejších situácií – keď používateľ povie „v obývačke je nejako vlhko,“ alebo sa spýta „čo mám robiť s tými zemiakmi, ktoré sme včera kúpili?“, Bixby pochopí, čo sa od neho žiada a odpovie.

 

Pohľad do budúcnosti spotrebičov

Samsung nechce používateľom len spríjemniť domáce práce, dlhodobým cieľom je vytvárať inovatívne a účinné produkty. Význam dnešnej akcie teda nespočíva len v predstavení nových produktových sérií a funkcií – rovnako dôležitý je pohľad na budúci vývoj a potenciálne zmeny prepojených spotrebičov. Základom konektivity je Wi-Fi pripojenie.

Samsung svoje spotrebiče s Wi-Fi neustále vylepšuje, a to vrátane tých, ktoré používatelia už majú doma – slúžia na to softvérové aktualizácie a ďalší vývoj ekosystému SmartThings. Vďaka tomu sa nové funkcie, vrátane tých, ktoré znižujú spotrebu, dostávajú aj do starších modelov. Na dnešnej akcii Samsung predstavil okrem iného službu Smart Forward vďaka ktorej sa k používateľom dostanú aktualizácie s najnovšími funkciami a bezpečnostnými záplatami. Používatelia budú môcť skontrolovať, či sú už aktualizácie k dispozícii, prípadne ich na ne upozorní priamo aplikácia SmartThings Vďaka tomu môžu zostať úplne v pokoji, žiadna aktualizácia im neunikne a ich spotrebiče budú kvalitne fungovať dlhšiu dobu.

Vyvíja sa aj samotný ekosystém SmartThings, ktorý používateľom taktiež umožňuje šetriť energiu aj pri starších produktoch. Medzi nové funkcie patrí napríklad Optimal Charging, vďaka ktorému môžu používatelia ľahšie plánovať spotrebu elektriny. Jednoduchý monitoring a nastavenie spotreby prepojených spotrebičov Samsung zaisťuje aj funkcia SmartThings Energy. V blízkej budúcnosti sa Samsung chystá zaviesť aj program Samsung Rewards, v rámci ktorého budú používatelia zbierať každý deň body za ušetrenie istého množstva energie s použitím režimu AI Energy. Za body potom bude možné nakupovať v obchodoch Samsung.com, Samsung Galaxy Store a na ďalších nákupných platformách Samsungu.

Pre väčšiu účinnosť svojich iniciatív nadväzuje Samsung partnerské vzťahy s dôležitými firmami v odbore, čo vedie k výraznejšiemu znižovaniu spotreby a zároveň k pohodlnejšiemu životu používateľov. Významné je napríklad partnerstvo so spoločnosťou British Gas a jej službou PeakSave, ktorú tak bolo možné prepojiť s funkciou Auto Demand Response na platforme SmartThings Energy. Výsledkom sú ešte výraznejšie ekonomické výhody vďaka úspore energie.

Samsung je v odbore domácich spotrebičov veľmi dôležitým hráčom na trhu a tomu zodpovedá aj ďalší ambiciózny cieľ – využívať technológie budúcej generácie aj na iné účely než len na vývoj inovatívnych produktov. Jedným z dôležitých zámerov je predĺžiť životnosť produktov, aby ich používatelia nemuseli tak často meniť. Na tlačovej konferencii sa predstavilo niekoľko metód, ako to dosiahnuť, napríklad hybridné chladenie, ktoré pri chladení okrem bežných kompresorov využíva výkonné termoelektrické komponenty, alebo nové filtre pre práčky vzduchu, nenáročné na údržbu, a teda nevyžadujúce časté výmeny.

Medzi ďalšie priority Samsungu patrí aj kvalitné zabezpečenie produktov. Firma sa snaží získavať ďalšie a ďalšie certifikáty, ktoré dokazujú kvalitu a spoľahlivosť produktov vo všetkých kategóriách spotrebičov. Medzi tieto certifikáty patrí napríklad potvrdenie o nízkom požiarnom riziku (reduced fire risk, RFR) nových produktov. Certifikované spotrebiče teda efektívne bránia prípadným požiarom.

V závere celej akcie Samsung oznámil spoluprácu s filmovými štúdiami Disney a Pixar na animovanom filme V hlave 2, ktorý príde do kín 13. júna Prostredníctvom tejto spolupráce bude Samsung propagovať práčku so sušičkou Bespoke AI Laundry Combo. Na konferencii sa predstavila nová upútavka, v ktorej sa zábery z filmu V hlave 2 striedajú s informáciami, ako sa vďaka novej práčke s funkciou AI Bubble zbaviť stresu pri praní.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20133)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk