Plastovým gitarám zazvonil umieračik

Séria Guitar Hero sa ocitla na chodníku a spolu s ňou je celý žáner hudobných hier na kolenách.

pridal spacejunker 10.2.2011 o 15:10 pod informácia
Plastovým gitarám zazvonil umieračik

INFORMÁCIA > NOVINKY >

Hovoriť o definitívnom konci Guitar Hero je ešte priskoro, oblaky nad žánrom hudobných hier sú tak zatiahnuté, že do vôd rytmických akcií sa nik veľký po včerajšej finančnej správe Activision neodváži vstúpiť. Doba vysokých predajov Guitar Hero a súperiacej konkurencie v podobe Rock Band je históriou, uzatvorenou kapitolou raketového vzostupu trend settera, ktorého sa dá pomerne rýchlo prejesť.

Nech bola finančná správa akokoľvek pozitívna po stránke obratu, niesla sa v negatívnom duchu prešľapovania na jednom mieste, koncentrácia na jednu značku a zrušenie hudobných sérií DJ Hero a Guitar Hero. Prakticky od roku 2009 sa predaje neustále znižovali, bolo len otázkou času, kedy kosa udrie na kameň. Časy, kedy Guitar Hero III vygeneroval predaje presahujúce miliardu dolárov a za jediný deň sa predalo 1,4 milióna kópí, sú nenávratne preč. Poslednému dielu Warriors of Rock sa podarilo predať 100 000 kópií, nie za deň ani týždeň, ale celý mesiac.

Activision sa z tohto dôvodu zbavuje vydavateľskej časti zodpovednej za Guitar Hero a zrušený bol aj vývoj hry určenej pre tento rok. Nebolo objasnené, či sa niekedy ešte dočkáme pokračovania alebo reštartu série, vydavateľ tento krok obhajuje slovami, že so súčasnými poplatkami za licencie a vyplácanými tantiemami už nie je možné profitovať na hrách z týchto sérií. Sťahovateľný obsah na PSN a XBL však bude naďalej podporovaný.

Pád celej série je o to bolestivejší, že všetky zainteresované strany čaká rovnako neistá budúcnosť. RedOctance, výrobca plastových nástrojov, odkúpený Activisionom v roku 2006 za 100 miliónov dolárov, bol rozpustený minulý rok, Underground Development, štúdio zodpovedné za GH Van Halen, bolo zrušené, v štúdiu Neversoft bola prepustená päťdesiatka zamestnancov. A to sa bavíme stále iba o Activision.

V konkurenčnom tábore Rock Band je v ringu hodený biely uterák už od konca minulého roka. Hodnota Harmonix v roku 2006, kedy bola pohltená MTV, dcérskou spoločnosťou mediálneho gigantu Viacom, klesla zo 175 miliónov na 50 dolárov! Toľko zaplatila kedysi malá firmička cez holdingovú spoločnosť svojmu majiteľovi, aby sa vykúpila a stala opäť nezávislá! Pochopiteľne, že za sumou, za ktorú si nekúpite ani plnohodnotnú hru, sú aj záväzky vrátane dlhov. Po predaji boli ukončené všetky vydavateľské činnosti spoločnosti MTV Games.

Zatiaľ nie je isté, ako dopadnú FreeStyle Games, autori DJ Hero. Activision čaká hromadné prepúšťanie, približne 500 zamestnancov príde o prácu.





Páči sa mi!

Zaradené pod: ati, cod






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20251)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk