Jacked – neoficiálna biografia Grand Theft Auto

Kniha, ktorú by ste nemali prepásť, hovorí o tom, o čom sa v Rockstar Games iba šušká.

pridal spacejunker 17.4.2012 o 19:24 pod hry
Jacked – neoficiálna biografia Grand Theft Auto

HRY > NOVINKY >

Kniha na Sectore? Presne tak! Hry už dávno nemajú iba podobu jednotiek a núl, ale dajú sa čítať, pozerať aj počúvať. Žijú a dýchajú popkultúrou, stali sa z nich zberateľské relikvie, artefakty vo vojnách platforiem, nabrali podobu figúrok, oficiálnych sprievodcov, komiksov a predstavte si, že hrám sa venuje aj kopec kníh. Novelizácie, spin-offy, analýzy, biografie. A vždy, keď sa objaví takáto zásadná kniha s presahom, tak sa tu o nej dočítate. Nazvime to takým povinným čítaním.

Má to v názve a jej obal odkazuje na charakteristickú koláž zdobiacu každú krabičku Grand Theft Auto vydanú po roku 2001. David Kushner v knihe Jacked používa hry zo série GTA na rozpovedanie väčšieho príbehu – kultu značky Rockstar Games.

Jacked stavia čitateľa do pozície diváka a cez minipríbehy zostavené z rozhovorov so súčasnými aj bývalými zamestnancami Rockstar, ale aj s jeho vedením, kam nepatria iba bratia Houserovci, je mu predostretý čistý stôl, kam pribúdajú kúsky skladačky Jenga. Na 278-stranách sa servírujú udalosti, za ktoré by sa ešte aj dnes hanbili zúčastnení, dlhoročné spory, sny o vytvorení značky, ktorá mala predstavovať všetko, čo mal hudobný label Def Jam dávno za sebou.

Čo si Sam Houser pred rokmi ešte na prestížnej strednej škole zaumienil, to sa mu podarilo vybudovať, ale za obrovskú cenu. Grand Theft Auto sa stalo stredom bodom spostrých sporov, konfliktov vo vedení, kreatívnych nezhôd, vysoko nastavenej latky aj šialených nadčasov, z ktorých zamestnanci skákali z mostov.

Jacked nesleduje iba vzostup a takmer smrteľný pád Rockstar Games, ale súčasne aj kariéru a získavanie silných priateľov právnika Jacka Thompsona z Miami, ktorého však nečakala svetlá budúcnosť, ale trpké sklamanie. Kushner nečaká, kým sú všetky skladačky Jenga na seba presne naukladané, ale nimi pravidelne trasie kontroverznými témami, negatívnou kritikou a dokonca sa vysporiadal aj s vykreslením nešťastných udalostí popisujúcich zbytočné zabíjanie, ku ktorému údajne viedli videohry.

Kushner sa často pohybuje na tenkom ľade, ale udržuje si odstup a na žiadnu kauzu nedáva jasnú odpoveď. Pracuje s faktami a vychádza hlavne z rozprávaní a rozhovorov, i keď sa mu nepodarilo získať posledné pomazanie od bratov Houserovcov. Bola to stena mlčania, ktorá Rockstar Games takmer stála krk. Keď prepukla kauza Hot Coffee, začalo byť vo firme poriadne horúco, dokonca tak, že to vyzeralo, že na strane bojovníkov proti násilným hrám, v čele ktorých stál križiak Jack Thompson, dôjde k výkrikom radosti.

 
shot

V knihe sa vám dostáva jedinečná príležitosť nahliadnuť aj na to, ako operovala Take-Two, aj to, ako bola v začiatkoch dôležitejšia značka ako hra, ktorú mala reprezentovať. Množstvo malých, drobných, nepodstatných detailov sú chutnými sústami aj pre tých, ktorí sledujú Rockstar Games alebo sa v hernom biznise pohybujú viac rokov ako je zdravé. 

Kushner zbieral materiál na knihu 10 rokov, ale niektorým pasážam sa venuje iba vágne alebo ich telegraficky odbíja (rating Manhunt 2 obchádza takisto aj premenovanie Bully). Posledným kapitolám chýba šťavnatá vata, ktorá vás v úvode nakŕmi maličkosťami ako - Sam Houser chcel byť  bankovým lupičom, neodpúšťal, ak si niekto so zamestnancov objednal jedlo z reštaurácie, v ktorej nebol spokojný, Rockstar sa mal volať Cashmere Games a že usporadúva pravidelne súťaž v jedení vyprážaných syrových guličiek. Až na konci knihy sa ukáže, prečo je Jacked neautorizovaným príbehom zo zákulisia GTA, kde citeľne chýbajú aktuálne názory Houserovcov.

Rockstar Games odolala tým najväčším zemetraseniam, aké môžu firmu a jej zamestnancov postihnúť vrátane pádu dvojičiek. Pod čo sa podpíše, premení na zlato. Po svojom. Ako ten americký sen, ktorý do Ameriky prišli bratia Sam a Dan snívať. Z Rockstar Games sa stalo impérium reprezentujúce cool hry a je dodnes považované za tajný spolok rebelov. Možno aj preto budú navždy vyhnanci až do konca.

Kúpiť alebo nie? Jacked vyšla iba v angličtine, ale nemožno ju neodporučiť a to nielen pre zmapovanie začiatkov Rockstar, ale aj pre rozšírenie obzorov, ako funguje herný biznis a čo sa deje v zákulisí. Takže rozhodne áno!

David Kushner vydal aj biografiu id Software pod názvom Masters of Doom.





Páči sa mi!

Zaradené pod: tie-in






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Wargame - european assault (1)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Humble bundle (a iné) trade (1)
Kto kupuje rôzne herné bundle tak vie, že nie všet...
|Xbox hľadám hračov (5)
Zdravim od včera som hráč Xboxu prešiel som s ps5 ...
|Stropné reproduktory pre dolby... (6)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20739)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk