Boj s chimérou pokračuje v Resistance Trilogy

Odštartuje Sony novú vlnu kolekcií tvorených modernými sériami ako Uncharted, MotorStorm, Mass Effect, Gears of War?

pridal spacejunker 25.4.2012 o 14:26 pod hry
Boj s chimérou pokračuje v Resistance Trilogy

HRY > NOVINKY >

Podľa francúzskeho Amazonu nás v priebehu mája čaká Resistance Trilogy, balenie s tromi Resistance hrami od Insomniac Games.

Májový termín je logicky zvolený vzhľadom na uvedenie spin-offu Burning Skies, prvej FPS pre PS Vita od Nihilistic, ktorej to nepomôže, ale o tom až v pripravovanom preview. Hra nemá žiadne prepojenie na PS3, ale pre Sony ide o zviditeľnenie prémiovej značky, ktorá sa medzi elitu napriek snahe nedostala.

Sony sa tak stáva vôbec prvou spoločnosťou, ktorá sériu narodenú a uzatvorenú tretím dielom na aktuálnej generácii konzol (PS3, Xbox360 a Wii) vydáva v špeciálnom balení (Metroid Prime Trilogy bola lastovičkou, ale sem nepatrí. Jednotka a dvojka debutovali na GameCube a nejde o novú IP.)

Tri hry v jednom, čo je na tom?

Nie je to tak dávno, čo sa firmy vrátili k svojim katalógom a oprášili PS2 klasiky v remastroch vydávaných pri príležitosti uvedenia nového dielu (Silent Hill HD), pre skľudnenie nervozne čakajúcich fanúšikov (ICO & Shadow of the Collosus) či ako bonus limitovanej edície (God of War). Ich počet vzrástol a vybrané nás ešte čakajú v najbližších mesiacoch, no ich vývoj, resp. prevod na nový formát stojí peniaze. A nemusí sa pritom najímať externá spoločnosť (ako napr. Bluepoint najímaná Sony), ale aj remaster vyvíjaný interne potrebuje pracovnú silu.

Nebude to len z finančného hľadiska, čo začnú klasiky vytláčať Mass Effect, Gears of War, MotorStorm, Assassin's Creed a Uncharted trilógie (žiadna z nich nie je potvrdená). Samozrejme, musia prejsť opätovnou certifikáciou, ak budú jednotlivé disky obsahovať všetky DLC a updaty, a to iba v prípade, ak nebudú zabalené v kartónovej krabici tri disky s priloženým voucherom na stiahnutie dodatočného obsahu.

Vydavatelia investovali nemalé prostriedky do etablovaných sérií a rekapitulácia nikomu nikdy neuškodila. Atak na peňaženky je jasne definovaný aj atraktívnou cenou (59,99 EUR za tri hry) a predovšetkým, základňa PS3 a Xbox360 sa za tie roky poriadne rozrástla. Globálne bolo podľa odhadov VGchartz predaných 129 miliónov konzol PS3 a Xbox360, každá z platforiem má na tomto kumulatívnom čísle polovičný podiel.

PS3 a Xbox360 sú na vrchole a keď sa pozriete do line-upu, žiadna z nových sérií sa nepripravuje, ba dokonca po uzavretí trilógií zostáva podozrivé ticho až na príchod God of War 4 Ascencion. Pre túto sériu je to už trademarkom, začať novú trilógiu na dožívajúcom systéme a potom to rozbehnúť na novom. Podobne zmýšľa aj Microsoft pri Halo 4.

Dočkáme sa niekedy Halo Complete Edition? Ja dúfam, že áno.

U moderných trilógií a špeciálnych edícií však treba mať na pamäti ich tienistú stránku, môžu byť zneužité ako barlička pre vyplnenie čakania na nový herný systém, ktorý nemusí zásadne vyjsť budúci rok, ale až v 2014. Na aktuálnej generácii ešte rekapitulácia, na prichádzajúcom hardvéri nový štart. A známe mená pomôžu s predajmi.

No a potom je tu ešte jeden podstatný a nemenej dôležitý faktor - podpora online. U niektorých už nefungujú servery, resp. ich hráva len zlomok hráčov, ak vôbec niekto. Online komponent však môže byť odstrihnutý ako u MGS3 na disku s HD kolekciou.

Tento rok mi už po druhýkrát vyšla predpoveď, najskôr s tancovaním v Kinect Star Wars a teraz s prvou modernou kolekciou, za ktorú je zodpovedná Sony. Len sa čudujem, prečo okrem tradičných kolekcií, GOTY edícií a špeciálnych tri v jednom balení sa žiaden z vydavateľov neunúva provokovať lahôdkami pre zberateľov ako Platinum Games Collection, Rockstar Collection či Capcom Presents Fight Club, ktoré sú vo svete hudby a filmu úplne bežné.

Moderné kolekcie majú nábeh stať sa novým modelom zvyšujúcim obraty, ktorý bude pomerne rýchlo adaptovaný veľkými hráčmi a ešte pred príchodom novej generácie ich bude toľko ako húb po daždi. Berme to ako upratovanie stola alebo zametanie pred prahom.

Zostáva už len tipovať, kto sa chytí ako ďalší. Bude to Ezio Trilogy od Ubisoftu alebo Square Enix s FF13 Complete?





Boj s chimérou pokračuje v Resistance Trilogy
Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19998)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk