História James Bond hier

50 rokov Jamesa Bonda oslavujú hráči 25-tou hrou. Zhrňme si ich všetky a môžeme rovno doplniť, že skutočne kvalitná je z nich len jedna.

pridal saver 27.10.2012 o 18:46 pod hry
História James Bond hier

HRY > NOVINKY >

50 rokov Jamesa Bonda oslavujú hráči 25-tou hrou. Zhrňme si ich všetky od prvého titulu v roku 1983 až po posledný z tohto mesiaca. Môžeme hneď povedať, že len jedna z 25 hier je skutočne kvalitná, na druhej strane ide skôr o to ako predať značku, nie ako spraviť kvalitnú hru. A keď už nič iné, Bond hry nám práve spravili pekný prierez vývojom hier za posledných 30 rokov.

História James Bond hier

1983 - James Bond 007  - C64, Atari

Prvá Bond hra vyšla pre Atari a C64 od Parker Brothers a bola to skrolovacia racingovka. Hráči museli používať rozmanité vozidlá a strieľať hore alebo dole na nepriateľov. Popritom skákať a vyhýbať sa útokom. Obsahovala štyri misie zachytávajúce filmy Diamonds Are Forever, Moonraker, For your Eyes Only a Spy Who Loved me.

 

História James Bond hier

1985 - A View to Kill - PC, Mac, ZX Spectrum, C64

View to Kill vyšiel v roku 1985 v dvoch edíciách ako textová adventúra pre PC a Apple a ako akčná hra pre ZX Spectrum a C64. Akčná hra bola rozdelená na tri časti, kde Paríž a San Francisco vystriedalo zastavenie bomby.

                        

História James Bond hier

1986 - Goldfinger - PC, Mac

Textovka od Mindscape vyšla o rok neskôr a ponúkla textový Goldfinter príbeh. Boli to časy skutočne nenáročné na grafiku a náročné na čítanie. Až neskôr prišiel adventúrový Larry od Sierry a pridal k textu grafiku, aby ho vystriedal LucasArts so svojim klikacím štýlom, nakoniec v tomto štýle ešte jednu Bondovku uvidíme.

                     

História James Bond hier

1986 - The Living Daylights - C64, Amiga

V roku 1986 prišla prvá Bond hra po boku rovnomenného Bond filmu. Bola pre C64 a Amigu a bola to aj prvá platformová skákačka v sérii. Stačilo skákať a strieľať, na tú dobu to boli herné štandardy.

                        

História James Bond hier

1988 - Live and Let Die - PC, Amiga, Atari, ZX spectrum

Autori vycítili silu Bonda a keď sa im nechcelo hru robiť od základov, jednoducho rebrandovali iné hry. Tak to bolo aj pri Live and Let Die, ktorá sa pôvodne volala Aquablast, čo bol vodný racingový titul. Pre podobnosť s Bondom ju premenovali a pridali niekoľko Bond elementov. Hra obsahuje len racingové scény s vyzbrojenou loďou.

                         

História James Bond hier


1989 - Licence to Kill - PC, Amiga, Atari, ZX spectrum

Licence To Kill hra nasledovala rovnomenný film s Timothy Daltonom a v šiestich rozmanitých scénach, kde hráči lietali na helikoptére, skákali, plávali pod vodou alebo lyžovali na vode. Hra bola pôsobivá a napriek obtiažnosti, skutočne kvalitný Bond titul.

                              

História James Bond hier

1990 - Spy Who Loved Me - Atari, PC, ZX Spectrum

O rok neskôr prišla top-down strieľačka, v ktorej Bond jazdil na Lotus Esprit. Žiaľ len jednoduchá a už sa nedotiahla na možnosti, spracovanie a rozmanitosť Licence to Kill.

                        

História James Bond hier

1990 - Stealth Affair - Amiga, Atari, PC

Ďalšia rebrandovaná Bond hra vyšla v roku 1990. Pôvodne sa volala Operation Stealth, pod týmto názvom vyšla v EU a bez Bonda s pôvodným hrdinom, v US si autori licencovali postavu Bonda a nasilu ju vymenili, čo viedlo napríklad k tomu, že Bond pracoval pre CIA. Hra kombinovala point and click štýl adventúr od LucasArts s akčnými scénami.

                            

História James Bond hier

1992 - James Bond jr. - NES, SNES

Hra z roku 1992 prebrala koncept Jamesa Bonda juniora z animovaného seriálu a komiksov a vyslala ho na záchranu sveta, tentoraz pred zloduchom SCUMom, ktorý uniesol najväčších vedcov sveta. Išlo o klasickú platformovú arkádovku skôr určenú pre fanúšikov tohto typu hier ako pre fanúšikov Bonda.

                                

História James Bond hier

1993 - James Bond 007 The Duel - SEGA

O rok neskôr vyšla podobná sidescrollingová skákačka, len tentoraz s tvárou Timothy Daltona a aj so zbraňami. Hra mala vlastný, ale nevýrazný príbeh a často bola prirovnávaná ku kvalitnejšiemu Rolling Thunder.

                          

História James Bond hier

1997 - Golden Eye 007 - N64

Jediná Bond hra, ktorá skutočne prerazila ako kvalitou, tak aj hodnoteniami, bola Golden Eye 007 od Rare. Priemerom hodnotení 9,6 sa hra zaradila medzi najlepšie FPS hry vôbec. Žiaľ bolo to prvý a poslednýkrát, čo séria dosiahla takúto kvalitu. Hra bola zároveň prvým FPS Bondom.

                                                

História James Bond hier

1997 James Bond 007 - GameBoy - priemer hodnotení 6,4

V rovnakom roku vyšla ešte malá handheldová verzia Bonda pre GameBoy. Bola s pohľadom zhora a hrala sa podobne ako Legend of Zelda. Navyše bola čiernobiela robená pôvodne pre starší GameBoy.

                                     

História James Bond hier

1999 - Tommorow Never Die - PS1 - priemer hodnotení 6,2

V roku 1999 prebrala Bond značku pod seba EA a nasledovala séria menej, ale aj viac kvalitných titulov, hodnotenia však nikdy nepresiahli priemer 8,5.  Prvý Tommorow Never Die vyšiel pre PS1 a napriek 3D prepracovaniu a pohľadu z tretej osoby nedosiahla kvalít Golden Eye a skončila len s 6,2 priemerom.

                         

História James Bond hier

2000 - The World is Not Enough - PS1  6,1 - N64  8,1 

Prvá hra s Brosnanom ako Bondom od EA bola už úspešnejšia hlavne v N64 verzii. Autori zvýšili kvalitu, vrátili sa späť k FPS štýlu a znovu bol zapracovaný aj multiplayer. Presnejšie multiplayer bol len v N64 a rovnako táto verzia mala aj viac singleplayer misií, oproti tomu PS verzia mala pred misiami scény z filmu.

                                     

História James Bond hier

2000- 007 Racing - PS1 - priemer hodnotení 5,1

EA skúsila čistú Bond racingovku, ale veľmi nevyšla a skončila len s 5,5 hodnoteniami. Ponúkla skromnú zbierku vozidiel z dovtedy vydaných Bond filmov, kde sa dalo zajazdiť na Aston Martin DB5, Lotus Esprit a BMW Z8.

                                 

História James Bond hier

2001- Agent Under Fire - Xbox, PS2, GC - priemer hodnotení 7,4

Začiatky tejto hry boli zaujímavé, pôvodne to mala byť totiž PS2, PC verzia The World Is Not Enough na Quake 3 Arena engine, ale EA sa v priebehu vývoja rozhodla, že z toho spraví novú hru a popri všetkých zmenách zrušila aj PC verziu. Hra mala vďaka prerábkam fiktívny príbeh a žiadnu licenciu hlavnej postavy.

                                                  

História James Bond hier

2002 - 007 Nightfire - PC, GC, PS2, Xbox - priemer hodnotení 8

EA bondovky stále bavia a tentoraz priniesla pokračovanie Agent Under Fire so zvýšenou kvalitou. Mix akčných a racingových scén tentoraz zaujal viac a vytiahla sa späť na kvalitu The World is Not Enough a to hlavne na Gamecube, napríklad na PC mal port hry priemer len 6,4.

                        

História James Bond hier

2004 - Everything or Nothing - PS2, Xbox, GC - priemer hodnotení 8,4

Pierce Brosnan sa objavil v ďalšej EA Bondovke, ktorá znovu zvýšila kvalitu a tentoraz to bolo až na na vrchol EA tvorby. Hrateľnosť mixovala strieľanie z tretej osoby s akčnými sekvenciami a jazdami na vozidlách. Štandard Bond titulov, ktorý tentoraz skutočne sadol.

                                                

História James Bond hier

2004 - Golden Eye Rogue Agent - Xbox, PS2, GC - priemer hodnotení 6,2

Po dvoch kvalitnejších hrách nasleduje prudký pád a to napriek použitiu Golden Eye názvu. Nováh hra končí so slabými recenziami a slabými predajmi. Zrejme aj preto, že bola zasadená do alternatívneho univerza, kde hráći neprebrali Jamesa Boda, ale agenta, ktorý bol strelený do oka doktorom No a v hre pracuje pre Goldfingera.

                                  

História James Bond hier

2005 - From Russia With Love - PS2, Xbox, GC, PSP - priemer hodnotení 7

Posledná Bond hra od EA sa vracia späť do minulosti k časom Seana Conneryho a zároveň sa vracia do doby 60-tych rokov, ktorú chcela znovu oživiť pridaním Jet Packov a Aston Martin DB5 auta. Podarilo sa to len čiastočne.

                           

História James Bond hier

2008 - Quantum of Solace - PC, Xbox360, PS2, PS3, Wii - priemer hodnotení 6,5  / Sector 7.0

Activision preberá po EA Bond značku, ale ako už dnes vieme, nikdy sa im nepodarilo vymaniť z Bondovského priemeru. Ani najúspešnejšií filmový Bond - Daniel Craig im nepomohol zvýšiť kvalitu. Nakoniec hru dali robiť Treyarchu, ktorý má plné ruky práce s Call of Duty a presne v tomto Call of Duty štýle sa nesú všetky Activision Bond hry.

                         

História James Bond hier

2010 - Golden Eye - Wii - priemer hodnotení 8,1

Nintendo si v Activisione vybavilo exkluzívny Wii remake klasiky, ktoré síce už nedosiahol kvalít a zaujímavosti pôvodného titulu, ale vylepšenia boli dostatočné na to, aby niektoré recenzie hru ohodnotili ako najlepšiu FPS hru na platforme

                       

História James Bond hier

2010 - Blood Stone - Xbox360, PS3, PC - priemer hodnotení 6,4  / Sector 7,5

Activision sa snaží vyžmýkať zo značky viac, ale aj Blood Stone končí rovnako v priemere. Firma hru dala spraviť Bizarre Creations, ktoré nemalo veľa skúseností s akčným štýlom a primárne sa vyžívalo v akčných naháňačkách. Prebrali engine a základ z Quantum of Solace od Treyarchu, vďaka čomu nakoniec skončili približne na rovnakej úrovni.

                        

História James Bond hier

2011 - Golden Eye Reloaded - Xbox360, PS3 - priemer hodnotení 7,5 / Sector 6

Exkluzivita Nintenda padla a Activision prináša remake Golden Eye aj pre ostatné aktuálne konzoly. Napriek decentnému portu hra už nedokázala zaujať tak ako 15 rokov predtým a končí ešte slabšie ako na Wii. Jednoducho hráči už na hrateľnosť FPS hier majú iné nároky.

                        

História James Bond hier

2012 - 007 Legends - Xbox360, PS3, PC  - priemer hodnotení 4,5

K 50. výročiu nemohol ani prísť lepší nápad ako zhrnúť najlepšie Bondovky do jednej hry, podobne ako to v roku 1983 spravil prvý titul. Žiaľ Activision si stále myslí, že Call of Duty štýl je liekom na všetko a náležite tomu aj hra dopadli Na 50-te výročie vytvorili najslabšiu Bond hru vôbec. Akčné, ale jednotvárne misie, bez príbehu, bez konca a hlavne z toho už nebola cítiť Bondovka. Samozrejme, ako platené DLC príde misia zo Skyfall.

Filmy sme síce nespomínali, ale môžeme si dať aj ich zostrih:





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk