História značky PlayStation

Sony si svoju značku zhrnulo vo videách, my si k tomu pridajme pár informácií.

pridal saver 20.2.2013 o 13:42 pod hry
História značky PlayStation

HRY > NOVINKY >

Sony pred očakávaným predstavením PlayStation 4 zhrnulo svoju hernú značku vo videách a my si k tomu pridajme pár informácií. Prejdime si jednotlivé platformy ich možnosti, predaje aj najvýraznejšie hry.

Samotná značka PlayStation vznikla hlavne kvôli Nintendu. To pôvodne v roku 1988 chcelo vytvárať konzolu Super Nintendo spolu so Sony, ktoré by do nej vložilo CD mechaniku, ale plány sa nakoniec zmenili. Nintendo zobralo Philips a Sony už načatú robotu nechcelo rušiť a tak vytvorilo konkurenčnú konzolu nazvanú PlayStation.

 

PlayStation 1 (1994) - cena pri vydaní 299 dolárov / 100 miliónov predaných kusov

História značky PlayStation

Prvá Sony konzola vyšla v roku 1994, mala 33 MHz procesor a 2 MB RAM, CD ROM a ako prvá konzola vôbec prekonala 100 miliónov predaných kusov. Pôvodne síce vyšla s PlayStation Controller ovládačom, ktorý bol bez analógových páčiek, ale to sa v roku 1997 zmenilo a nahradil ho Dual Analog, ktorý pridal páčky, ale ešte v ten rok vymenil finálny DualShock aj s vibráciami. Ten už bol pribaľovaný k novým verziám konzoly.

Konzola podporovala 256x224 až 640x480 rozlíšenia a primárne bol GPU čip vytvorený na 2D grafiku s paralax scrollingom, čiže 3D grafika v hrách fungovala len cez hlavný procesor, ale ponúkala na svoju dobu dostatočnú kvalitu a možnosti.

Na konzolu podľa wikipedie vyšlo 2,418 hier, kde najvýraznejší titul platformy bol Gran Turismo, s predajom 10 miliónov kusov, ale rovnako na platforme boli dôležité aj Metal Gear Solid, Tomb Raider a Final Fantasy VII.

 

PlayStation 2 (2000) - cena pri vydaní 299 dolárov / 150 miliónov predaných kusov

História značky PlayStation

V roku 2000 nahradila starú PlayStation nová, plne 3D verzia konzoly, ktorá mala 300 MHz procesor, 32 MB pamäte a 150 MHz grafický čip so 4 MB eDRAM, konzola prišla s DVD a pomohla tak rozbiehajúcemu sa filmovému DVD trhu. Podporovala rozlíšenia od 256x224 po 1920x1080. Hry primárne fungovali v rozlíšení 480i pri 30 fps v US alebo 576i pri 25 fps pre Európu, ale z výraznejších titulov len Gran Turismo 4 podporovalo 1080i, ale len v single race móde, ale ukázal maximum PS2.

Spolu s konzolou prišiel aj vylepšený DualShock 2, neskôr pribudla aj EyeToy kamera na ovládanie hier telom a k ovládačom sa pridali aj mikrofóny pre Singstar sériu. Zo zaujímavostí konzola zo začiatku nemala sieťové možnosti, ale pri spustení Xbox Live Microsoftom v roku 2002 Sony pridalo PlayStation Network Adapter a hry mohli ponúkať online multiplayer, aj keď len vo vlastnej réžii bez centrálneho systému.

Na rozdiel od PS1 a PS3, konzola pre malú konkurenciu dokázala ovládnuť takmer 75 % trhu, GameCube nebola dostatočne úspešná a Xbox vyšiel neskôr a len pomaly si získaval podporu vývojárov. Na konzolu bolo vytvorených 3857 hier (podľa Wikipedie).

Najvýraznejšou hrou platformy bolo GTA San Andreas, ktoré predalo 17 miliónov kusov, dopĺňali ho ďalšie GTA hry, Gran Turismo 3 a MGS série.

 

PlayStation Portable - PSP (2005) - cena 249 dolárov / 75 miliónov predaných kusov

História značky PlayStation

PSP bol prvý Sony handheld a aj keď to mal oproti Nintendu ťažké, viedol si relatívne slušne a to hlavne v Japonsku. Jeho najväčším problémom sa postupne stalo pirátstvo, pre ktoré už firmy ďalej nevyvíjali pre platformu nové hry. Doteraz však vyšlo cez 800 hier.

Samotné jadro handheldu tvoril hardvér veľmi podobný PS2 a tak sa hry v podobnej kvalite mohli hrať na 4,5 palcovom displeji s rozlíšením 480x272. Z handheldu vyšlo 5 verzií, ktoré postupne pridávali, ale aj strácali možnosti. Najorezanejšia verzia bola PSP Go, ktorá vyšla bez UMD mechaniky a teda bez možnosti prehrávať štandardné retail hry. 

Najpredávanejšou hrou bol Monster Hunter Portable 3rd, ktorý predal 4 milióny kusov. U nás v EU boli najvýraznejšie hlavne GTA Liberty City Stories a GTA Vice City Stories.

 

PlayStation 3 (2006) - cena pri vydaní 499 dolárov / 75 miliónov predaných kusov

História značky PlayStation

PS3 mala ťažký štart, bola drahá a prepchatá exotickým hardvérom, kde hlavne špecifický Cell procesor spravil vrásky na čelách vývojárov. Prídavok Bluray mechaniky síce rovnako zdvihol cenu, ale pomohol rozšíreniu nového média. Konzola dostala internetové pripojenie a vytvorené bolo aj PSN, do každej konzoly sa dostal aj harddisk. Konzola mala spočiatku PS2 spätnú kompatibilitu, ale len v prvej verzii, ďalšie ju už stratili, neskôr ďalšie verzie stratili aj podporu možnosti nainštalovania Linux systému.

Vďaka PSN sa firmy už nemuseli orientovať len na retail tituly, ale rozmáhať sa začala aj digitálna sféra, kde malé arkádové tituly, dopĺňali demá a stále viac sa do hier dostávali patche a DLC obsah. Neskôr bolo spustené aj sťahovanie plných titulov.

DualShock gamepad spočiatku nahrádzal nový Sixaxis, ktorý pre licenčné problémy stratil vibrácie výmenou za motion senzory, ale chyba bola čoskoro napravená DualShock 3 ovládačom. Do možností ovládania neskôr pribudlo motion ovládanie Move, ktoré v spolupráci s PS Eye kamerou umožnilo monitorovať pohyb rúk hráča. V stovke podporovaných hier však chýbal výraznejší killer titul.

Základ hardvéru tvoril sedemjadrový Cell procesor taktovaný na 3,2 GHz, dopĺňal ho 550 MHz Nvidia grafický čip a 512 MB pamäte rozdelenej na polovicu medzi oba čipy. Nový hardvér znamenal presun grafiky do rozlíšení 720p s niekoľkými titulmi siahajúcimi až po 1080p, respektíve využívajúcim 3D. Bluray mechanika bola však len dvojrýchlostná, čo sa odrazilo na rýchlosti nahrávania. Keďže každá PS3 má HDD, veľa titulov vyžaduje povinnú inštaláciu pre zvýšenie rýchlosti.

Najpredávanejšími hrami platformy sú hry z Call of Duty série, ktoré dosahujú okolo 12 miliónov predaných kópií, najpredávanejšou exkluzivitou je Gran Turismo 5 s 10 miliónmi predaných kópií, podobne takmer 10 miliónov predalo aj GTA IV.

PlayStation Vita (2012) - cena pri vydaní 249 dolárov / 4 milióny predaných kusov

História značky PlayStation

Začiatkom minulého roka sa Sony pustilo do ďalšieho ťažkého boja, vydalo nový handheld, ktorý bol postavený na mobilnej technológii ponúkajúcej 4 jadrá procesora a 4 jadrá grafiky. Okrem touchscreenu obsahoval handheld aj zadnú dotykovú plochu a hlavne dve analógové pačky, čím sa stal plnohodnotným ovládačom.

Predaje PS Vita sú však zatiaľ slabé, chýbajú skutočne silné tituly. Analytici predaje zvaľujú na slabý marketing, vysokú cenu, ale aj na veľkú konkurenciu mobilov, ktoré sú už výkonnejšie, aj keď ponúkajú len menej obsažné hry. Casual hráčom to však stačí a rovnako aj vydavateľom, ktorí radšej investujú do menšieho titulu na mobily alebo 3DS ako do veľkej hry na PS Vita.

Najvýraznejšou PS Vita hrou je Uncharted: Golden Abyss, ktorý predal okolo milióna kusov, nasledovaný jesennými titulmi Call of Duty Black Ops: Declassified a Assassin's Creed III: Liberation s predajmi pol milióna kópií, ale hlavne pri Call of Duty aj otáznou kvalitou.

PlayStation 4 (2013) - očakávaná cena pri vydaní okolo 400 dolárov

História značky PlayStation

Tento rok sa očakáva PlayStation 4, nový nasledovník značky, ktorý bude znovu výkonnejší a znovu mierne upravený. Žiadne zásadné zmeny v možnostiach nečakáme, ale vylepšení sa dočká ako DualShock 4, ktorý má mať move motion ovládanie a touch plochu, tak aj PS Eye kamera, ktorá má byť duálna so 720p rozlíšením. Hlavnou zmenou budú skôr online možnosti, kde by spätná kompatibilita mala byť riešená pomocou Gaikai systému, ktorý bude streamovať hry cez internet.

Hardvér konzoly má byť postavený na AMD technológii, kde osemjadrový procesor dopĺňa ATI grafický čip a 4 GB rýchlej pamäte. Hry sa tak zo 720p rozlíšenia posunú do 1080p, zvýšia framerate a detaily grafiky. Zapracovaná bude môcť konečne byť aj fyzika a môže sa zlepšiť aj AI.

 

Presne o polnoci začína Sony PlayStation Meeting meeting a uvidíme, čo nám firma ponúkne. Čo bude nakoniec predstavené, či to bude PS4 alebo len malé updaty do aktuálnych platforiem. V každom prípade po tomto množstve videí, ktoré Sony v posledných dňoch vyprodukovalo, menej ako PS4 neočakávame. Teda minimálne prvé oficiálne informácie o PS4. Novinku s Livestreamom zverejníme večer.





Páči sa mi!

Zaradené pod: playstation






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18409)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk