Víťaz súťaže Gran Turismo Academy sa stal členom majstrovského tímu Formuly 1

Jann Mardenborough v roku 2012 vďaka spolupráci Sony a Nissanu nastúpil do 24-hodinových pretekov v Abú Zabí, vlani pretekal v Le Mans aj v F3 a včera sa stal jedným z testerov Infiniti Red Bull tímu.

pridal roberto 17.2.2014 o 12:38 pod hry
Víťaz súťaže Gran Turismo Academy sa stal členom majstrovského tímu Formuly 1

HRY > NOVINKY >

Do jazdeckej zostavy Red Bullu od včera patrí aj Jann Mardenborough, ktorý svoju pretekársku kariéru naštartoval na herných konzolách PlayStation a pretekových simulátoroch.

Mardenborough v roku 2011 vyhral súťaž, do ktorej sa prihlásilo viac než 90 000 virtuálnych pretekárov. Išlo o súťaž, ktorú v rámci Gran Turismo Academy spoločne organizovali automobilka Nissan a výrobca herných konzol a pretekárskych hier, Sony. Odmenou mu bola účasť na dvadsaťštyrihodinovke v Dubaji. Spolu s jeho kolegami tam v roku 2012 dokázali auto Nissanu doviesť do cieľa na treťom mieste v ich kategórií.

Brit v mladom veku rád súťažil na motokárach, ale keď mal ešte len 11 rokov, jediný motokárový okruh v blízkosti jeho bydliska zatvorili a Mardenboroughova rodina nemala dostatok peňazí na to, aby mohol svoje schopnosti naďalej rozvíjať na nejakej vzdialenejšej trati. Malý Mardenborough sa tak svojej vášni naďalej venoval aspoň virtuálne, pričom si ho získali hlavne hry zo série Gran Turismo. Keď o mnoho rokov neskôr Sony a Nissan vyhlásili súťaž pre virtuálnych pretekárov, študoval už Mardenborough na univerzite. Na tej si však zobral rok voľna a vrhol sa na tréning Gran Turisma 5 na hernom simulátore. Herné simulátory by sa dali nazvať malými, chudobnými príbuznými simulátorov, ktoré si vo svojich továrňach nechali zostaviť tímy formule 1, aby im pomáhali s vývojom ich pretekárskych vozov.

Víťaz súťaže Gran Turismo Academy sa stal členom majstrovského tímu Formuly 1

Najlepších 12 virtuálnych jazdcov potom prešlo tvrdými skúškami, ktoré zahrňovali test fyzickej zdatnosti pod dohľadom mariňákov, ako aj jazdu v Nissane 370z GT3. Najlepšia štvorica si to potom rozdala v preteku priamo na okruhu v Silverstone, ktorý Mardenborough vyhral s 8 sekundovým náskokom. Mladý Brit sa rozhodol skúsiť kariéru pretekárskeho pilota. V roku 2012 sa zúčastnil britského šampionátu vozidiel GT, kde získal svoje prvé víťazstvo na skutočnej trati a celkovo obsadil šieste miesto.

Vlani Mardenborough presedlal do monopostov. Na začiatku roka sa zúčastnil Toyota Racing Series na Novom Zélande, kde sa stal najlepším nováčikom sezóny. Po tomto úspechu sa vrátil do Európy, kde pretekal za tím Carlin v európskej aj britskej sérií F3. Darilo sa mu hlavne vo Veľkej Británií, kde obsadil celkovo 6. miesto. Ešte väčším úspechom však bola jeho účasť v slávnych pretekoch 24 hodín Le Mans, kde ako súčasť tímu Greaves Motorsport obsadil 3. miesto v kategórií LMP2. Jeho Zytek Z11SN poháňal osemvalec z dielne Nissanu.

Po tomto úspechu sa Mardenboroughovi plní detský sen a stáva sa súčasťou tímu formuly 1. Red Bull využije jeho skúsenosti so simulátormi aj s reálnymi monopostami a 22-ročného Brita posadí do svojho simulátoru.

„U Red Bullu budem pracovať hlavne na vývoji ich simulátora. Nepôjde o jednorazovú záležitosť, továreň Red Bull Racingu budem navštevovať pravidelne. Minimálne mi to dá možnosť poriadne sa naučiť trate napríklad v Rusku a v Maďarsku, na ktorých som ešte nejazdil. To by mi mohlo pomôcť hlavne, ak sa mi podarí získať sedačku v GP3.“, povedal Mardenborough.

Jann Mardenborough síce spolupracuje výhradne s tímom Infiniti Red Bull Racing a nestal sa tak súčasťou oficiálneho juniorského programu Red Bullu, ktorý na F1 pripravil aj Sebastiana Vettela, či Daniela Ricciarda. Napriek tomu je teraz jeho najväčším cieľom zaujať Red Bull svojimi výsledkami na trati aj v simulátore natoľko, aby dostal šancu v ich juniorskom tíme, Scuderií Toro Rosso.

„Tradičná cesta do F1 cez motokáry a juniorské formulové série je už dobre overená, ale Nissan a PlayStation sa vybrali odlišnou cestou. Podarilo sa im nájsť niekoľko veľmi talentovaných pilotov a sám som zvedavý, ako Jann uspeje v našom programe aj v pretekoch GP3. Teším sa, že sme ho mohli zobrať pod svoje krídla.“, vyjadril sa Andy Damerum, driver development manažér Red Bull Racingu.

Všetci gameri mu iste budú držať palce.

Víťaz súťaže Gran Turismo Academy sa stal členom majstrovského tímu Formuly 1





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19911)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk