Ku komu smeruje Capcom?

Známá japonská vývojová firma sa už nebráni odkúpeniu väčšou firmou a záujemcov môže byť niekoľko.

pridal roberto 25.6.2014 o 6:44 pod hry
Ku komu smeruje Capcom?

HRY > NOVINKY >

Capcom sa pred týždňom vzdal ochrany proti odkúpeniu väčšiny akcií jedným kupcom. Japonská firma tým gigantom video herného priemyslu dáva možnosť pouvažovať nad prebratím úspešnej spoločnosti aj so všetkými jej známymi menami (Monster Hunter, Dead Rising, Resident Evil, Devil May Cry, Mega Man, Street Fighter), pričom už len tradičná značka Capcom má veľkú cenu. Spoločnosť navyše v poslednom fiškálnom roku vyprodukovala zisk 34 miliónov USD a to pri obrate okolo 1 miliardy dolárov, takže do úvahy prichádzajú iba nápadníci z najlepších rodín. Kto by mohol mať dostatočne tučnú peňaženku a zároveň záujem rozšíriť (či vytvoriť) svoje videoherné portfólio?

Ku komu smeruje Capcom?

Nintendo

Japonci sú už od stredoveku známi svojou veľmi špecifickou kultúrou, ktorej snáď plne rozumejú len oni sami. A keďže tvorcovia prakticky všetkých silných značiek Capcomu sú Japonci a väčšina ich hier je zameraná na japonský trh, dávalo by zmysel nechať sa prevziať jedine inou japonskou spoločnosťou. Nintendo má s Capcomom dlhodobo veľmi dobré vzťahy, Capcom tradične zásobuje konzoly Nintenda kvalitnými titulmi a ich obľúbená postavička Mega Man nebude chýbať ani v blížiacom sa Super Smash Bros. Nie je síce zvykom Nintenda zabezpečovať si predaje veľkými nákupmi, avšak aj táto šetrnosť a opatrná politika umožnila tvorcom Super Maria a Zeldy naškrečkovať si na bankových účtoch závideniahodných 10 miliárd USD. Aktuálne sa však Nintendu nedarí predávať Wii U a keď sa nepredávajú konzoly, nemôžu sa predávať ani nové hry, takže môžeme očakávať, že Nintedo urobí nejaký rázny krok a zabezpečí svojej konzole nové exkluzivity.

Ku komu smeruje Capcom?

Sony

Sony je samozrejme tiež na zozname potencálnych zákazníkov. Korporácii sa síce celkovo nedarí, stráca miliardy a musí sa zbavovať nehnuteľností, avšak jedna z divízií, ktoré sa držia v čiernych číslach a dokonca rastú, je divízia videohier a s PS4 predajmi prekonávajúcimi počiatočne predaje legendárnej PS2 získava toto odvetvie u Sony na dôležitosti. Sony nie je taká opatrná spoločnosť ako Nintendo a nebráni sa ani akvizíciám zahraničných štúdií, takže vstrebanie Capcomu by bola pre jej manažérov lahôdka. Aj táto japonská firma má k vedúcim osobnostiam Capcomu blízko a značky ako Monster Hunter, Onimusha, Devil May Cry i Resident Evil sú neoddeliteľne späté práve s PS konzolami. Zaradenie sa do rodiny Sony by teda bolo skôr logickou voľbou než prekvapením.

Ku komu smeruje Capcom?

Microsoft

Jedna z najväčších a najdôležitejších spoločností na svete by Capcom zhltla ako malinu. Microsoft už v minulosti ukázal, že s akvizíciami štúdií nemá problém. V roku 2002 vzali pod svoje krídla Rare (Kinect Sports) a to v čase, keď bolo second-party vývojárom Nintenda a v roku 2006 získali kontrolu na Lionhead Studios (Fable). Popri 8.5 miliardovej akvizícií Skype a 7.2 miliardovom (USD) odkúpení mobilnej divízie Nokie, by odkúpenie Capcomu Microsoft ani nemusel brať ako kľúčovú investíciu a Američania potrebujú nájsť spôsob, ako rozbehnúť predaje Xbox One. Konferencia E3 ukázala, že sa opäť sústredili na hry a Japonsko, to je ich Achillova päta.

Ku komu smeruje Capcom?

Amazon

Tu už sa síce dostávame do krajiny ťažkých špekulácií, ale prečo aspoň nenazrieť? Amazon má prachy a nebojí sa ich použiť. Expanduje do nových oblastí a ponúka čítačky, tablety, smartfóny a nedávno predstavil aj Fire TV, prehrávač digitálnych médií. Snáď posledné, čo im chýba, je čisto herná konzola, ale keby aj žiadnu nechceli, alebo pripravili len ďalšiu "android konzolu", nebol by to problém. Mobilné hry tiež nie sú Capcomu cudzie, akurát hráči by možno neboli nadšení novou tvárou niektorých herných sérií. Nakoniec, Amazon už zúbky ukázal prevzatím kontroly nad Double Helix Games, tvorcami Killer Insinct a Stridera.

Ku komu smeruje Capcom?

Apple

Prvé rumory o iTV sa objavili v roku 2012, kedy Tim Cook oznámil prípravu niečoho oveľa lepšieho než Apple TV. Začiatkom tohto roka sa objavili správy, že nová verzia Apple TV dostane aj funkciu streamovania videohier. Hráči zostávajú skupinou, na ktorú Apple nemá dosah a (ne)dobrovoľne ich tak postrkuje do spárov ekosystému Microsoftu. Ak by sa ale chceli na tomto trhu presadiť, budú musieť pri ohlásení ukázať viac než Angry Birds v 4k rozlíšení.





Páči sa mi!







Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk