Koľko sa zarába vo video herných štúdiách?

Gamasutra urobila prieskum a zistila kto v hernom biznise zarába najviac.

pridal roberto 22.7.2014 o 18:38 pod hry
Koľko sa zarába vo video herných štúdiách?

HRY > NOVINKY >

Gamasutra opäť urobila prieskum platov vo video hernom priemysle. Ak máte zrovna namierené týmto smerom, alebo o takejto kariére aspoň neurčito uvažujete, poďte sa pozrieť ako sa zamestnancom a expertom v tomto odvetví darilo v roku 2013.

Minulý rok sa niesol v znamení dvoch silných prúdov. Z jedného pohľadu to bol rok očakávania novej generácie konzol. Po oznámení vydania nových zariadení od Microsoftu aj Sony začali predaje hier určených PS3 a Xboxu 360 klesať ešte strmšie než predtým. Konzoly síce prišli na trh mesiac a pol pred koncom roka, pre veľké vývojárske štúdiá to bol ale aj tak veľmi ťažký rok. Mnohé sa rozhodli náročné obdobie prečkať pomocou znižovania nákladov, na čo bohužiaľ doplatili prepustení zamestnanci. Celkovo teda v roku 2013 počet zamestnancov veľkých štúdií klesol, čo súvisí aj s druhým silným prúdom – otváraním trhu nezávislým hrám. Indie scéna samozrejme nevznikla v roku 2013, ale záujem o jej tvorbu vzrástol a keďže nemali veľa dôvodov čakať na novú generáciu konzol, darilo sa im dobre.

Znížil sa aj priemerný ročný zárobok herných vývojárov, aj keď nijak dramaticky. V priemere teda herný vývojár v USA vlani zarobil $83 060, čo je o vyše tisíc dolárov menej než rok predtým. Až 14 % opýtaných bolo počas roka 2013 prepustených. Číslo nie je až tak hrozivé, ako by sa mohlo zdať. Veľká časť z nich si opäť našla prácu v inom štúdiu, alebo ich v práci jednoducho nahradil niekto lepší. Aj tak je to ale o 2 % prepustených viac než v roku 2012.

Pozitívne dopadol prieskum spokojnosti zamestnancov. Opýtaní odpovedali na otázku: „Súhlasíte s tvrdením, že je skvelé byť zamestnancom vo video hernom priemysle?“ Až 45 % zvolilo odpoveď „súhlasím“ a ďalších 19 percent „rozhodne súhlasím“, čo dokopy znamená 64 % nadšených zamestnancov. Rozhodne nesúhlasilo iba 3.1 % opýtaných. Medzi najväčšími nevýhodami práce vo video hernom štúdiu sa objavili: dlhá pracovná doba, nestálosť zamestnania, zmeny v biznis modeloch, ako i jednoduchá sťažnosť, že je ťažké vytvoriť dobrú hru, no a nechýbal ani populárny sexizmus.

Koľko sa zarába vo video herných štúdiách?

Na obrázku je vidieť, že vývojári sa majú najlepšie v USA, pokým Európa zaostáva. Dá sa ale predpokladať, že priemerné európske platy potiahli trochu nižšie zamestnanci z východoeurópskych krajín.

Najvyšší platový priemer vyšiel v Európe aj v Kanade úzkej skupine expertov, ktorí sa starajú o ozvučenie hier. Jedine v USA ich predstihol manažment s priemerným ročným platom nad úrovňou 100 tisíc dolárov. Ak vás trápila otázka, či sa dať na dráhu herného dizajnéra, animátora, alebo programátora, tak odpoveď je jasná – programátori si užívajú o štvrtinu vyššie platy než ich kolegovia. Vôbec zle na tom nie sú ani producenti, no a skratka QA (quality assurance) patrí profesionálnym testerom. Tí zarábajú suverénne najhoršie a ich priemer v Európe spadol na 27 500 dolárov ročne.

Čo sa týka seniorských pozícií, opäť sú na tom mimoriadne dobre programátori. Ak sa vypracujú až na technického riaditeľa, môžu očakávať plat okolo $136 tis., aj tak ale nemajú na vysoký manažment a jeho $157 tis.

 





Koľko sa zarába vo video herných štúdiách?  Koľko sa zarába vo video herných štúdiách?
Páči sa mi!

Zaradené pod: financie






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19911)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk