Bývalý zamestnanec Westwoodu sa rozhovoril o tom ako ich odkúpilo EA

Westwood nikdy nemal s Electronic Arts dobré vzťahy a niektoré hry na to tvrdo doplatili, no prebratiu sa nemal ako ubrániť.

pridal roberto 28.7.2014 o 11:29 pod hry
Bývalý zamestnanec Westwoodu sa rozhovoril o tom ako ich odkúpilo EA

HRY > NOVINKY >

Bývalý zamestnanec štúdia Westwood, herný dizajnér Joseph Hewitt, sa po dlhých rokoch odhodlal zverejniť niektoré podrobnosti o akvizícii legendárneho štúdia obrím distribútorom Electronic Arts, vzájomných vzťahoch medzi týmito dvoma spoločnosťami pred odkúpením a dozvedáme sa aj o nepomenovanom projekte, ktorý nikdy neuzrel svetlo sveta.

Podľa Hewitta sa všetko začalo, keď sa Westwood stal "príliš veľkým" a prišlo niekoľko nesprávnych rozhodnutí, ktoré vyvrcholili predajom spoločnosti do rúk EA.

"Westwood sa poriadne rozrástol a Brett a Louis (Sperry a Castle - zakladatelia) usúdili, že si hry buď musíme vydávať sami, alebo sa nevyhnutne musíme spojiť s už existujúcim vydavateľom. Nejaký čas sme koketovali so Sierra Online, ale k dohode nedošlo. Dokonca sa po krátkom čase znova vrátili a opäť sa rokovalo, lenže z toho nakoniec aj tak nič nebolo."

Majitelia sa tak dohodli na fúzii so spoločnosťou Virgin Interactive, dcérskou spoločnosťou Virgine Group. Obaja zakladatelia Westwoodu dostali akcie vo Virgine, funkcie a právomoci, no v skutočnosti stratili kontrolu nad tým, čo sa bude so štúdiom diať v budúcnosti. Tvorcovia Duny i Command & Conquer sa tak stali súčasťou štruktúry britsko-americkej spoločnosti.

Až tu sa do príbehu vložila EA. Tá sa s Virgin group najprv chcela dohodnúť na odpredaji celej dcérskej spoločnosti Virgin Interactive, no vo Veľkej Británii zasiahol protimonopolný úrad. Virgin Interactive sa tak rozdelilo na dve časti a EA prevzala "iba" štúdio Westwood a ďalšie štúdio Virgin v Californii, ktoré sa premenovalo na Westwood Pacific. Či už zakladatelia štúdia s takýmto prevzatím súhlasili alebo nie, na ich názore už v skutočnosti nezáležalo.

Bývalý zamestnanec Westwoodu sa rozhovoril o tom ako ich odkúpilo EA

Vzťahy medzi Westwoodom a EA neboli pred prevzatím vôbec dobré a doplatilo na to niekoľko titulov.

"Začalo to už pri našom prvom vlastnom titule Mars Saga (1988), ktorú distribuovalo práve Electronic Arts. Vydali verziu pre Commodore 64 a mali vydať aj verzie pre PC a Apple II, ktoré ešte neboli hotové. No práve vtedy mala EA nejaké problémy s financiami a rušila projekty. Podľa zmluvy sa mali práva na vydanie vrátiť naspäť nám, no EA o tom nechcela ani počuť. Celú vec prebrali právnici a Westwood zo sporu vyšiel ako víťaz. Obe verzie prevzal Activision a vydal ich pod značkou Infocom. Predtým ale upravil príbeh a preniesol hru z Marsu na Titan, jeden z mesiacov Saturnu."

Westwoodu ale nestačilo, že sa popálil raz a o pár rokov šiel do spolupráce s Electronic Arts znovu. EA do svojho tímu totiž dostala producenta hry Battletech a ten vybavil ďalšiu spoluprácu. Tentokrát išlo o akčnú cyber punkovú RPG, na ktorú Hewitt spomína ako na "Body Count". Medzi Westwoodom a EA ale opäť došlo k treniciam a aj tento projekt EA škrtla, no tentoraz sa už projekt nepodarilo zachrániť a nikdy neuzrel svetlo sveta.

Aké životné ponaučenie si z toho bývalý zamestnanec Westwoodu nakoniec odniesol?

"EA nás jednoducho odkúpila a nakoniec úplne zrušila. Nikdy nezabúdajte, že môžete zvíťaziť v niekoľkých bitkách a aj tak prehrať celú vojnu."





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk