Intel predstavil ďalšiu generáciu 14nm procesorov - Skylake

Po Broadwelli príde Skylake postavený na 14nm procese a s grafickým jadrom plne podporujúcim DX12.

pridal roberto 13.9.2014 o 16:59 pod hry
Intel predstavil ďalšiu generáciu 14nm procesorov - Skylake

HRY > NOVINKY >

Len nedávno sme tu mali článok o novej technológii Intelu, ktorý už do sériovej výroby poslal čip Broadwell so 14 nanometrovou technolóiou. Tieto čipy vo verzii Core M budú výrazne menej náročné na spotrebu aj chladenie ako 22nm procesory a ešte si pritom udržia vysoký výkon. Tieto čipy však majú dobrú šancu dostať sa už do notebookov a tabletov určených pod tohtoročné vianočné stromčeky.

Na IDF však už Intel rovno predstavil aj svoju technológiu budúcnosti – Skylake. CPU Skylake budú tiež vyrábané 14nm procesom, do predaja sa však dostanú najskôr v druhej polovici roka 2015. A v čom sa teda budú líšiť od Broadwellov? O rozdiel by sa mala postarať modernejšia mikroarchitektúra.

 

Hoci Intel na svoju výstavu priniesol aj funkčné prototypy zariadení s týmto čipom, ešte nie je jasné, aký výkonnostný skok nás budúci rok vlastne čaká. Prvé funkčné vzorky by sa mali k ich partnerom dostať v prvom štvrťroku 2015. Intel tak pokračuje v až šialenom tempe a naďalej mieni každý rok predstavovať nové, lepšie procesory. Haswell CPU boli vlastne ešte vlani čerstvou novinkou, no už budúci rok by sme tu mali mať o 2 generácie novší čip.

Najambicióznejším cieľom Intelu je úplne sa zbaviť káblov. Zariadenia so Skylake by tak mali byť schopné využívať štandard WiGig. Ten je určený iba na výmenu dát na krátke vzdialenosti, pričom využíva 60GHz pásmo k tomu, aby dosiahol maximálnu rýchlosť až 7 Gbps. Týmto by sa vyriešila komunikácia so všetkými perifériami a o nabíjanie notebookov sa zas môže postarať technológia Rezence, ktorá využíva magnetickú rezonanciu a svoj štandard nedávno rozšírila na 50 Wattov. Skylike čipy by si mali poradiť so 64 GB DDR4 pamäte (podporovaná bude aj DDR3 pamäť) a budú pripravené na osem 6Gbps SATA konektorov a desať USB 3.0 konektorov plus 4 štyri pre USB 2.0.

Intel predstavil ďalšiu generáciu 14nm procesorov - Skylake

Intel tiež ako prvý nakreslil deliacu čiaru medzi čipmi, ktoré budú podporovať DirectX 12 a čipmi s plnou hardvérovou podporou DX12. Keď sa pozrieme na výrobcov “veľkých“ grafických kariet, tak Nvidia už ohlásila kompatibilitu s DX12 u všetkých kariet s architektúrou Fermi, Kepler a Maxwell a AMD u všetkých kariet s architektúrou GCN. Kompatibilita však nie je to isté ako plná podpora. Intel ako prvý jasne prezentoval, že GPU v Haswell a Broadwell čipoch budú DX12 kompatibilné, ale plná podpora príde až práve s čipmi Skylake.

Intel predstavil ďalšiu generáciu 14nm procesorov - Skylake





Intel predstavil ďalšiu generáciu 14nm procesorov - Skylake  Intel predstavil ďalšiu generáciu 14nm procesorov - Skylake  Intel predstavil ďalšiu generáciu 14nm procesorov - Skylake
Páči sa mi!

Zaradené pod: hardver






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk