GOG nasadil heslom chránené RAR súbory pre inštalačky hier, ide o DRM?

Presunuli sa tak z kompresie pomocou Inno na heslom chránené RAR súbory vo vnútri inštalačky. Hráči tento krok berú ako určitý druh DRM ochrany, no GOG to popiera

pridal play3man 30.12.2014 o 15:56 pod hry
GOG nasadil heslom chránené RAR súbory pre inštalačky hier, ide o DRM?

HRY > NOVINKY >

Známa služba pre predaj hier digitálnou formou GOG.com sa najnovšie rozhodla presunúť z kompresie pomocou Inno na heslom chránené RAR súbory vo vnútri inštalačky. Niektorí hráči tento krok berú ako určitý druh DRM ochrany. Podľa nich sa týmto krokom GOG priblížili práve tomu, čo je v rozpore s ich myšlienkou. Každopádne, vývojár GOG.com - "Gowor", sa k celej situácii vyjadril a vidí ju úplne inak.

Rozhodnutie prejsť na heslom zabezpečené .rar súbory prišlo podľa jeho slov z toho dôvodu, že keď niekto nahral takéto archívy na torrentové stránky, tak chceli zabrániť situáciám, keď: "užívateľ vidí nechránený rar súbor, stiahne ho, rozbalí ho a inštalácia mu zlyhá, pretože nepoužil inštalátor".

"Boli situácie, keď si stiahli iba jednu časť inštalátora, alebo sa pokúsili rozbaliť archívy manuálne (pretože niektoré prehliadače detekovali naše nové archívy ako rar súbory), alebo sa snažili otvoriť .bin súbory vo VLC. Myslím si, že v takýchto situáciach je lepšie podať správu s tým, že to takto nepôjde, ako niekomu umožniť spraviť čiastočnú inštaláciu, ktorá môže, ale aj nemusí ísť, bez bližších detailov"

Gowor dodáva, že inštalátor bol navrhnutý tak, aby bol jednoduchý pre používateľov - navyše, nikdy vás nebude otravovať s nejakým heslom, kedže inštalátor si nikdy o heslo nežiada.

"Zapamätajte si - ak používate podporovaný inštalačný režim, nemusíte zadávať heslo. Rovnako to nezáleží na vašom používateľskom mene, hardvéri alebo na čokoľvek inom. Je to viac či menej zapracované do inštalátora, rovnako ako algoritmus pre dekompresiu. Stále môžete používať inštalátor úplne totožne, ako na začiatku GOG, a nainštalovať si tak vaše hry kdekoľvek, kedykoľvek a koľkokrát len chcete. Tak isto to nesleduje, kde bol súbor stiahnutý. To sa vôbec nezmenilo."

Niektorí už dokonca prišli aj na to, ako získať heslo pre tieto rar archívy, no Gowor toto rozhodne nedoporučuje:

"Skutočne nepodporujeme inštalovanie hier s manuálnym rozbalením archívov (nech to robíte z akéhokoľvek dôvodu). Na druhú stranu, vidím, že ste prišli na algoritmus pre získanie hesla. Pochopiteľne, nemôžete odo mňa čakať nič také ako: "Dobrá práca s hackovaním nášho softvéru!", no rovnako tak sa nejdem pokúšať o to, aby bolo heslo možné získať o niečo ťažšie."





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk