PS Vita oslávila už tretie narodeniny. Tŕnistá cesta s nejasným koncom.

Nástupca úspešného PSP sfúkol na svojej narodeninovej torte už tri sviečky, no na svojej oslave bol takmer sám...

pridal play3man 27.2.2015 o 9:48 pod hry
PS Vita oslávila už tretie narodeniny. Tŕnistá cesta s nejasným koncom.

HRY > NOVINKY >

V decembri 2011 sa do japonských obchodov začala dostávať nová prenosná herná konzola od Sony pod názvom PS Vita. Kvôli úspechu PSP bol nástupca celkom pozorne sledovaný, možno aj vďaka tomu sa niektoré nedostatky ukázali hneď po vydaní. Vo februári 2012 sa Vita dostala aj do Európy a Severnej Ameriky, no predaje aspoň blízke PSP sa nedostavili. V prvom rade, PS Vita narazila na nedostatok zaujímavých titulov. Pri štarte bol ich nedostatok pochopiteľný, s pribúdajúcim časom sa situácia nezlepšovala, ba práve naopak. Nepomohol je ani vzostup hrania na telefónoch.

Sony tak bojovalo s predajmi PS Vita už od vydania. Síce sa snažili zachrániť čo sa dá a vyťahovali sa s veľkými značkami ako Assassin's Creed, Tearaway, LittleBigPlanet, Killzone alebo Call of Duty, no stále išlo o malý počet zaujímavých titulov a skôr sme sa stretávali s menšími titulmi, ktoré boli taktiež dostupné na mobilné zariadenia, pričom často za lepšiu cenu. Kombinácia zlých predajov a nedostatku kvalitných hier nie je dvakrát príjemná, kedže Sony sa s takouto vizitkou mohlo len ťažko postaviť pred veľkých vydavateľov a prosiť o novú hru. Zvlášť, keď si boli sami vedomí toho, že investícia do vlastných značiek už nie je rozumná.

K zlepšeniu situácie nepomohlo ani znižovanie ceny. S príchodom PlayStation 4 sa teda snažili nasadiť PS Vita nový prívlastok - príslušenstvo k PS4. Marketing bol založený na funkcii Remote Play, vďaka ktorej si môžu majitelia oboch konzol zahrať na PS Vita takmer každú PS4 hru aj vo vedľajšej izbe. No a ak náhodou máte prístup k rýchlemu a stabilnému mobilnému internetu, môžete v hraní pokračovať aj na cestách.

Počas minulého roka sa ale Sony vytiahlo a pridalo Remote Play funkciu aj do svojich Xperií, čím sa teda hodnota ich handheldu opäť o niečo znížila. Momentálne tak PS Vita iba prežíva popri veľkej sestre PS4, ktorej sa darí oveľa lepšie. Presné predaje PS Vita síce známe nie sú, no podľa odhadov by sa mali blížiť k desiatim miliónom. V súčasnosti sa handheldu darí najviac na japonskom trhu, kde sa týždenne predá o niekoľko tisíc kusov viac ako v Severnej Amerike a Európe. 

Budúcnosť PS Vita napokon (svojim spôsobom) nevyzerá až tak zle. Že by Sony prišla s nástupcom je veľmi nepravdepodobné a tak pravdepodobne strávi popri PS4 ešte také dobré tri roky, v spoločnosti menších hier a indie titulov.Máte Vitu doma? Netreba hádzať flintu do žita, ponúka slušnú zásobu hier, navyše na PSN prebieha aj narodeninový výpredaj s akciovými cenami, ktorý rozhodne stojí za zváženie.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Xbox hľadám hračou (0)
Zdravim od včera som hráč Xboxu prešiel som s ps5 ...
|Stropné reproduktory pre dolby... (6)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (7)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20418)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk