ROBOCOP: ROGUE CITY

ROBOCOP: ROGUE CITY

7.0

Poctivý RoboCop je po 36 rokoch späť

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Robocop je jeden z najdôležitejších filmov posledných 4 desaťročí a o tom sa dokážem s kýmkoľvek pohádať. Ešte kedysi na výške som filmu venoval obrovskú časť svojej práce, lebo je dokonalým príkladom semiotiky, o akej písal už Umberto Eco. Podobne ako Meno ruže je to dielo, ktoré môžeme interpretovať rôznymi spôsobmi podľa perspektívy a aj vkusu diváka. Pre niekoho to môže byť gýč, pre iného to môže byť dokonalá spoločenská reflexia. Niekto ho tak vidí ako krvavý akčňák, iný ako kritiku reaganovskej Ameriky, korporátnej moci a autorít. Paul Verhoeven majstrovsky balansoval na hrane medzi filozofickou dekonštrukciou spoločenských tém či filmových noriem a prachobyčajného akčného béčka. Vyšlo to naozaj nadčasovo a dôkazom je to, že aj teraz, 36 rokov od uvedenia filmu, tu máme hru, ktorá z neho ťaží.

Filmová séria je kultom, ale v zásade má len jeden dobrý film, a to ten prvý. Ešte mám rád aj remake, ale nepovažujem ho za kvalitný film, skôr sa mi tam páči iná úroveň sociálnej reflexie. Miniséria Prime Directives má nejaké fajn nápady, ale inak je to len lacná napodobenina. Dvojka a trojka sú dosť zlé. V hrách je to ale o niečo lepšie a hlavne teda v 80. a 90. rokoch. Skutočne kvalitnú hru sme tu však nemali už 30 rokov a mnohí tak do novinky RoboCop: Rogue City vkladali veľké nádeje. Ako ste si asi všimli, úplne to nevyšlo. Ale stále to má niečo do seba.

Poďme ale najskôr na to, čo vám prvé udrie do nosa a kde sa najviac ukazuje, že nový RoboCop je béčko. Len sa pozrite na obrázky okolo a niektorí z vás začnú pochybovať o tom, že hra beží na Unreal Engine 5. Grafická stránka je veľmi rozporuplná. V nočnom upršanom Detroite vie vyčarovať parádne scény s odrazmi neónov na kalužiach a parou stúpajúcou z kanálov. Potom si ale pozriete postavy a tie vás vrátia do dôb PS3 a Xbox 360. Sú spracované príšerne a to ste ešte nevideli ich animácie v pohybe, ktoré sú tiež tak tri generácie pozadu. Navyše je tu tých tvári tak do 10, takže sa stále všade opakujú tie isté a napríklad tvár hlavného záporáka má aj niekoľko NPC v meste. Nechýbajú ani glitche (pretočené krky a podobne) a celkovo je technické spracovanie oblasť, kde je najviac badať nízky budget a menšie skúsenosti autorov.

RoboCop: Rogue City
RoboCop: Rogue City Hra sa nebojí byť rovnako krvavá ako prvý film
Hra sa nebojí byť rovnako krvavá ako prvý film


RoboCop: Rogue City Niektoré vedľajšie questy vedia byť aj zaujímavé
Niektoré vedľajšie questy vedia byť aj zaujímavé


RoboCop: Rogue City Opäť uvidíte niekoľko známych tvárí
Opäť uvidíte niekoľko známych tvárí





Na druhej strane, ak to porovnáme s Terminatorom alebo dokonca s Rambom, je to iná liga a je vidno, že sa v štúdiu zlepšujú. Rambo robil značke hanbu, Terminator už nie, no a tu sa dokonca môžeme baviť o tom, že autori značku využili dobre a priniesli síce hru s chybami, ale aspoň zábavnú. Pritom cielia priamo na fanúšikov RoboCopa a zo značky ťažia výrazne. Napríklad sa neunúvali priniesť vlastnú hudbu, ale celú hernú dobu vám tu znie zopár skladieb, ktoré pre prvý film zložil Basil Poledouris. Jediný dôvod prečo sa neopočúvajú, aj keď je ich len pár, je ten, že je jeho hudba fakt výnimočná.

A to nie je všetko. V rámci hry sa totiž vracia aj ďalšia ikona to samotný RoboCop. Herec Peter Weller postave opäť prepožičal tvár a aj hlas. Je už na ňom badať, že má 76 rokov, ale aj po toľkých rokoch od dvojky mu táto rola stále sedí ako zadok na nočník. Pritom si zopakoval aj niekoľko svojich kultových hlášok. Škoda, že je jediný z filmovej série, kto sa vrátil. Nancy Allen (Anne Lewisová), Daniel O'Herlihy (CEO OCP) a Robert DoQui (seržant Reed) tu síce prepožičali svoje tváre, ale už nie hlasy. Dabingoví herci však nie sú zlí, len tá grafika a animácie celkový dojem kazia. Nie je tu mimika. Niekedy postavy ani nehýbu perami, keď rozprávajú. Pôsobí to amatérsky.

No a z pôvodnej filmovej série sa vrátili aj niektoré motívy. Dej Rogue City je zasadený medzi dvojku a trojku. To znamená, že tu nachádzame odkazy na to, čo sa už stalo. Murphy opäť prežije svoju smrť vo flashbackoch, rieši sa tu nejaký ten Nuke a podobne. Zároveň už sa tu objavujú náznaky toho, o čom bola trojka, pričom hra vypĺňa aj niektoré medzery. Napríklad sa dozviete, prečo malo OCP v trojke nového CEO, ako vlastne vzišli plány na Delta City a tak ďalej. Má to dve strany. Jedna je, že príbeh nie je veľmi originálny a operuje s vecami, ktoré fanúšikovia poznajú. Druhá je, že to fanúšikovia asi aj chcú.

Rozširuje to dobre známe univerzum a smerom, ktorý je autentický voči pôvodnej filmovej sérii, takže to nepôsobí rušivo. Väčšinou. Nájdete tu aj veci, po ktorých trojka trochu nedáva zmysel, ale tak trojka bola zlá, takže ju môžeme aj ignorovať. Skôr mám s príbehom iný problém a to je koniec. Hra nevie dobre skončiť a premárni príležitosť na naozaj dobré zakončenie. Namiesto toho príde ešte s jednou pasážou a záverečným súbojom, ktoré tu ale nesadnú. Pôsobí to samoúčelne len ako zbytočné naťahovanie. A tiež nemá zmysel vzhľadom na dej dvojky. Respektíve tam veľmi nie je logika.

A o čom to teda vlastne je? RoboCopov fiktívny Detroit je stále miestom, kde zločin prekvitá, gangy vládnu uliciam a sú štvrte, do ktorých polícia ani nechodí. Pozoruhodne sa to podobá tomu skutočnému Detroitu. Niekde je mesto len v ruinách, inde zase spoznáte lokality z filmov. Vy ste ale to jediné, čo do ulíc dokáže navrátiť právo a poriadok. V ceste vám však stojí nielen armáda gangstrov, ale aj mocichtivých ľudí z OCP. Hra presne zapadá do tému, ktorú stanovil už prvý film. Tam prináša nového záporáka, ktorý však nie je nijako zvlášť zaujímavý. Akurát v meste rozbehne kolotoč, na ktorý naskočí každý jeden gang. Do toho si ešte pripočítajte OCP a máte výsledok. Neprekvapí, ale zasadne do sveta.

Rogue City vás v prvom rade zavedie do samotných ulíc, kde na vás nečaká len hlavná príbehová línia, ale aj menšie prípady, prípadne len bežný zločin v uliciach. Nie je to open world hra, ale he to hra s otvorenými levelmi. Niektoré sú menšie, napríklad len policajná stanica, kde vás ale môže čakať niekoľko questov. Niektoré sú zaujímavé, iné až trápne jednoduché a napríklad budete musieť niekomu do sprchy priniesť uterák. Odtiaľto sa vydáte ďalej do sveta a ak máte nejaká získanú úlohu (stačí vypočuť rozhovor nejakých postáv a podobne), hra vás informuje, že ak opustíte miesto, úlohu už nebudete môcť splniť. Ak teda je nejaký prípad v meste, môžete ho splniť len v „leveli“ kedy ste ho získali. Už nie, keď sa do mesta vyberiete nabudúce.

RoboCop: Rogue City
RoboCop: Rogue City Peter Weller sa vrátil do svojej asi najznámejšej úlohy
Peter Weller sa vrátil do svojej asi najznámejšej úlohy


RoboCop: Rogue City Postavy a ich animácie sú spracované príšerne
Postavy a ich animácie sú spracované príšerne


RoboCop: Rogue City Satira tu nechýba
Satira tu nechýba





Našťastie, väčšina úloh patrí skôr medzi tie zaujímavejšie a naozaj v nich navštívite rozdielne časti Detroitu. Aj niektoré tie menšie questy nakoniec vedú k niečomu väčšiemu. Väčšinou teda k veľkej prestrelke, ale aj tak dobre. je to taký zaujímavý mix, z ktorého nepadnete na zadok, ale v zásade funguje, neurazí a zabavíte sa pri hraní. Naozaj len niektoré tie menšie úlohy pozostávajú zo zbytočných zadaní, čo trochu pôsobí ako umelé naťahovanie. Niektoré úlohy sú založené len na tom, aby ste robili poriadok v uliciach, rozdali pokutu za parkovanie, získali dôkazy za dostatok bodov a podobne. Na základe úspešnosti plnenia úloh vás následne hra ohodnotí ratingom po konci levelu.

Narazíte aj na absurdné situácie, kedy je v meste poplach, situáciu treba hneď riešiť, ale kvôli hodnoteniu vám hra prikáže, aby ste išli na ohodnotenie na (ne)splnené úlohy. Na základe hodnotenia dostanete aj skúsenostné body, ktoré tiež dostávate levelovaním. Čím viac triafate do hlavy, tým viac skúseností získate. Rovnako za nazbierané dôkazy, naskenované dôležité body a podobne. Potom body investujete na vylepšenie postavy v mnohých oblastiach, kde je len na vás, ako sa posuniete. Môžete mať silný útok, štít, ale sprístupniť si aj hackovanie, skenovanie a podobne. Každá vetva levelovania má tri body, na ktorých si odomknete nové schopnosti.

Tie tak neraz ovplyvnia aj akciu a tá je najlepšou zložkou hry. Ona by ma niekedy možno už aj nebavila, ale akcia je tu výborná. Základom je filmová zbraň Auto-9, ktorú si viete aj ďalej modifikovať pomocou nových dosiek a správne zvolených modulov. Potom je fakt radosť strieľať „enemákov" do hláv. Gun feel je tu jeden z najlepších v tomto roku v rámci FPS žánru a budete mať radosť z toho, ako z nepriateľov robíte krvavé fľaky na stenách. Akurát niektorí toho na vyšších obťažnostiach znesú neprimerane veľa a trochu pôsobia ako špongie. Okrem základnej zbrane s nekonečnou muníciou môžete zobrať aj sekundárne zbrane – samopaly, brokovnice, snajperku, pištole a podobne. Tiež sa s nimi hrá dobre, nájdete si favoritov, ale Auto-9 bude aj tak vášmu srdcu najbližšia.

RoboCop: Rogue City
RoboCop: Rogue City Upgrady sú spracované zaujímavo
Upgrady sú spracované zaujímavo


RoboCop: Rogue City Akcia je spracované dobre a autenticky
Akcia je spracované dobre a autenticky


RoboCop: Rogue City Nájdete tu aj trochu policajnej práce
Nájdete tu aj trochu policajnej práce




V rámci hry je zaujímavým prvkom to, ako môžete ovplyvňovať dej. Autori sa pred vydaním chválili, že má hra viacero koncov. To je pravda len čiastočne. Hra má jeden koniec, ale v jej priebehu stretnete trojicu dôležitých postáv, s ktorými budete viesť dialógy a môžete ich usmerniť v rámci ich „kariéry“ svojimi odpoveďami či činmi. Plus môžete ovplyvniť voľby v Detroite tým, komu vyjadríte podporu. Vplyv na príbeh je vo všetkých prípadoch taký, že na konci hry vidíte v televízii reportáž, ktorá sa bude líšiť podľa toho, ako ste tieto veci ovplyvnili. V zásade tak nečakajte viac koncov a ani znovuhrateľnosť.

Rovnako autori tak trochu zavádzali aj v iných sľuboch a to v dĺžke hry. Sľubovali nám 20-30 hodín hrania, no realita je niekde inde. Ja som mal po dohraní na konte niečo cez 14 hodín, čo teda tie sľubované čísla dosť podlieza, ale aj tak je to na singleplayerovú FPS stále veľmi slušné číslo. Pritom som ale nesplnil 100% hry. Avšak ušli mi asi len 3 vedľajšie úlohy, takže aj ak by som za ne započítal ďalšie 2 hodiny (čo je dosť prestrelené), bude to len niečo cez 16 hodín. Rozhodne nie zlé, práve naopak. Ale stále menej ako sme počúvali pred vydaním hry.

Štúdiu Teyon asi nikdy neodpustím to, čo spravilo s Rambom. Prvý film je obrovská kritika vojny aj Ameriky, ktorú autori vôbec nepochopili a spravili podľa toho hlúpu a veľmi zlú akciu. Tu ale ukázali opak. Značke RoboCop rozumejú a priniesli hru, ktorá do už vybudovaného sveta dobre zapadla. Navyše nám dopriali asi poslednú možnosť si v tejto kultovej úlohe užiť Petra Wellera. Akcia je zábavná, streľba je tento rok asi najlepšia, upgradovanie a levelovanie má zmysel a celkovo to funguje ako hra dobre, aj keď pri pohľade na jednotlivé aspekty osve by sme mohli nájsť viacero zádrhov. Táto hra je však viac ako len súčet jej súčastí a pre fanúšikov ide o niečo, na čo už roky čakali.


napísal matus_ace 6.11.2023
Páči sa mi! (+5)
7.0
Ohodnotiť
ROBOCOP: ROGUE CITY
+ zábavná akcia a asi najlepší gun feel tohto roka
+ dlhá singleplayer kampaň
+ možnosť rozhodnutí poteší
+ levelovanie aj upgradovanie majú zmysel
+ výborný dabing a hudba
+ stále prítomný humor a satira v reklamách
- niektoré nadbytočné questy
- veľmi zlá grafika postáv a strnulé animácie
- glitche
- v recenzii opísané menšie veci


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Nacon / Teyon
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 2. november 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19966)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk