VIVAT SLOVAKIA (EARLY ACCESS)

VIVAT SLOVAKIA (EARLY ACCESS)

Mafia na slovenský spôsob

Vivat Slovakia konečne po rokoch vývoja vyšlo a síce zatiaľ v Early access, ale už tak nám ukazuje svoje možnosti, spracovanie a aj príbeh. Ak chcete vedieť čo od toho čakať, tak je to GTA štýl hrateľnosť a teda akčná adventúra s otvoreným mestom, misiami a príbehom. Aj keď v tomto žánri je to oveľa bližšie k Mafii. 

Ak si pamätáte, autori svojho času začínali s titulom Vivat Sloboda, ktorý vydali pri príležitosti 30. výročia novembrovej revolúcie a vrátili nás do 17. novembra 1989. Následne ohlásili Vivat Slovakia, rozšírený koncept a zároveň posunutý do 90-tych rokov.  Pritom podobne ako vo Vivat Sloboda aj tu sa autori zamerali na politickú situáciu v novom štáte, respektíve prechod od komunizmu k demokracii, ktorý nebol ľahký. Teda dostaneme sa do čias tvrdého mečiarizmu, ale aj do obdobia Černáka a Sýkorovcov, kedy kriminalita u nás prekvitala.

Naša postava bude taxikárom, ktorý sa snaží v tomto svete prežiť a ako robí svoju prácu, tak aj rôzne fušky. Samozrejme, zapletie sa do cesty mafii, ale aj do cesty politikom, čo v tom období bolo prakticky to isté. A zdá sa, že sa odvtedy veľa nezmenilo a možno práve preto je hra veľmi dobrým pripomenutím toho, čo sa tu dialo pred rokmi. Celé je to prakticky naša obdoba Mafia hry, len na základe reálnych udalostí.

Vivat Slovakia (Early Access)
Vivat Slovakia (Early Access) Vitajte na Slovensku v 90-tych rokoch
Vitajte na Slovensku v 90-tych rokoch


Vivat Slovakia (Early Access) V hre ste taxikárom a zapletiete sa do historických udalostí
V hre ste taxikárom a zapletiete sa do historických udalostí


Vivat Slovakia (Early Access) Dabing je kvalitný, aj keď prestrihové scény sú statické
Dabing je kvalitný, aj keď prestrihové scény sú statické





Čo sa týka samotnej hrateľnosti, čakajte viac priamočiarejší štýl hrateľnosť, kde misie plníte postupne za sebou.  Zahŕňajú presuny osôb, ale aj tovaru, prenasledovania, ale aj prestrelky. Teda štandardná ponuka tohto štýlu hier. Možno ti viac kostrbatejšie a nie všetko ideálne hrateľnosť vyladené, ale všetko je inšpirované skutočnými udalosťami aj keď mená sú zmenené. Napríklad z Mečiara je Močiar. Kontext misiám vždy dodá zhrnutie na konci misie aj s reálnymi menami a citátmi. Pekne to dotvára atmosféru a pripomína, aká bola doba. Zároveň atmosféru ešte zlepšujú ikonické lokality, ako prezidentský palác, parlament alebo aj sídlo HZDS.

Zatiaľ som hral len niekoľko prvých hodín, ale misie vám ukážu, ako sa vtedy jednalo s novinármi so sledovaním a vyhrážaním, ako sa kradli dokumenty štátnej bezpečnosti, preto nakoniec budete napríklad eskortovať Močiara k prezidentovi, sledovať prezidentovho syna, ale spoznáte aj to, ako sa v tých časoch platilo výpalné a fungovali mafiánske kruhy. 

Aktuálne je v Early access dostupná prvá polovica misií, autori to prirovnávajú k strane A magnetofónovej pásky, pričom strana B príde do konca roka do finálnej verzie. Medzitým ako budú pripravovať misie, budú opravovať aj chyby, ktorých tu je ešte dostatok. Dúfajme, že sa bude aj vylepšovať hrateľnosť, keďže nie všetko teraz funguje ideálne.

Základnú hrateľnosť titul má decentnú a viac-menej to celé funguje. Aj keď miestami ešte kostrbato, kde jazdy mestom sú dobre spracované, ale prestrelky ešte nemajú dostatočnú dynamiku a hlavne zásahy nepriateľov potrebujú lepšiu odozvu. Podobne stealth misie sú tiež trochu kostrbaté. Nechýba však ani prenasledovanie políciou, ktorá po vás pôjde ako v misiách, tak mimo nich, ak do niektorého nabúrate, alebo začnete strieľať na ulici. Keďže však spolupracujete s vládou, stačí sa vám len dostať k telefónnej búdke a nechať odvolať pátranie. Ak však nestrieľate, ale napríklad len niekoho prejdete aj pred očami polície, to im nevadí.

Zároveň nečakajte od hry možnosti GTA, okrem misií tu sú minimálne teraz obmedzené možnosti. Napríklad môžete opraviť auto len na určitých plochách, aj keď vždy vám to zoberie peniaze. Môžete si kupovať nový taxík, totiž autá môžete voľne kradnúť, ale len taxík bude vaše auto a ak nechcete stále jazdiť na Škodovke, oplatí sa kúpiť si nové. Napríklad je v ponuke aj Peugeot z Taxi filmov. Okrem toho je tu možnosť nákupu zbraní. 

Čo sa týka obsahu misii v early access a teda prvej polovice hry, čakajte, že to prejdete za približne 5-6 hodín. 

 

Samotné technické spracovanie je mix pekných, viac priemerných a aj veľmi slabých vecí. Čakajte jednoduchší vizuál mesta, ale nedá sa povedať, že je vyslovene škaredý, má svoj art štýl a dobre sa to celé hodí k téme 90-tych rokoch a šedej dobe konca socializmu. Len kvalita nie je taká, ako by sme si na dnešnú dobu želali. Menší rozpočet a menší tím tu cítiť.

Na jednej strane je vizuál obmedzený aj rozpočtom, a tak uliciach nečakajte príliš veľa detailov, na druhej strane zrejme aj enginom, kde Unity často nestíha a občasné zasekania alebo objavovania sa vecí pred vami sú minimálne zatiaľ súčasťou hry .Výhľady na mesto v diaľke často nie sú pekné a niektoré skyboxy sú v príliš nízkom rozlíšení. Textúry sú taký mix, niekedy dostatočné, niekedy hlavne pri pohybe mimo auta vidieť rozmazané plochy a v prestrihových scénach ich vidieť až príliš často.

Na druhej strane, hra má kvalitný a herne dobre dotiahnutý fyzikálny model auta. Auto sa decentne ovláda, rozbíja sa pri kolíziách a postupne sa doslova rozpadáva. Možno až príliš rýchlo. Našťastie, auto nikdy nezničíte úplne. Môže sa vám však zaseknúť o nejaké zvodidlo a už ho odtiaľ nedostanete.

Zároveň má mesto hustú premávku a aj dostatok obyvateľov. Väčšinou to aj dobre funguje, aj keď miestami sa obyvatelia len tak pretočia na mieste, niekedy sa hodia do T-pose, ale najradšej majú prechádzanie cez cestu, ako sa im zachce a autá ich s radosťou zrážajú. Autori tak vytvorili prekvapivo živé mesto, ktoré má potenciál na vylepšovanie. Mimochodom, pekne je tu spravené zobrazenie vnútorných priestorov za oknami domov. S tým sa pohrali. Rovnako ani osvetlenie v noci nie je vôbec zlé, ale aj voda je dobre spracovaná alebo odlesky na povrchoch.

Vivat Slovakia (Early Access)
Vivat Slovakia (Early Access) Mapa Bratislavy je dostatočne rozsiahla a ikonické lokality v nej nebudú chýbať.
Mapa Bratislavy je dostatočne rozsiahla a ikonické lokality v nej nebudú chýbať.


Vivat Slovakia (Early Access) Vizuálne neoslní, plus Unity engine nie je ideálny.
Vizuálne neoslní, plus Unity engine nie je ideálny.


Vivat Slovakia (Early Access) Akcia nebude chýbať, aj keď jej ešte chýba dynamika
Akcia nebude chýbať, aj keď jej ešte chýba dynamika





Samotný výkon viem zhodnotiť, len na  RTX 4080, kde v 4K išla hra medzi 40-80 fps. Nie je to ideálne, vzhľadom na kvalitu, ale viac vadilo zatrhávanie pri jazde, ktorému sa zrejme nedá vyhnúť. Bude zaujímavé sledovať, či to autori dokážu odstrániť a teda, či to Unity engine dokáže zvládnuť lepšie. Veľké mestá mu totiž nejdú. Možno je škoda, že nie je použitý Unreal Engine 5, ten by zrejme vyriešil veľa problémov. Pridali však dostatok nastavení do vizuálu a môžete poskúšať, ako si framerate dokážete stabilizovať nastaveniami. Mimochodom, zdá sa mi, že si hra nezapamätáva najvyššie nastavenia textúr a tieňov, vždy si to zrejme treba prestaviť.

Samozrejme, chýb je zatiaľ dosť, či už spomínané postavy v meste, alebo autá, ktoré sa niekedy objavia vo vzduchu, dvere na aute, ktorých pánty nie sú nastavené pri karosérii, ale ďalej od auta. Mimochodom, väčšinou si dvere aj tak od auta odpálite a vaši cestujúci ich aj tak otvárajú. Ale to je skôr detail. Čo mi minimálne zo začiatku vadilo, je štýl prestrihových scén, ktoré sú len statické, bez animácii s niekoľkými pohľadmi kamery. Neskôr sa na to dá zvyknúť, len neviem teraz presne, či ich chcú autori ešte prepracovať do plného pohybu, ale je to škoda.

Dabing je však prekvapivo dobrý. Tam vidieť, že do toho autori investovali viac. Na hlavnú postavu autori zobrali Mariána Labudu, ktorého hlas sa dobre hodí na taxikára, rovnako druhá hlavná postava je slušne nadabovaná Kristínou Svarinskou. Celkovo je tu pestrá ponuka hlasov a hlavne je to po slovensky, takže sa to celé dobre počúva a zdôrazňuje to, že hra sa odohráva u nás. Nechýba ani rádio, ktoré kombinuje skladby a nahovorenie moderátorom.

Vivat Slovakia (Early Access)
Vivat Slovakia (Early Access) Možností v hre nie je veľa, ale môžete si kúpiť zbrane alebo aj nový taxík
Možností v hre nie je veľa, ale môžete si kúpiť zbrane alebo aj nový taxík


Vivat Slovakia (Early Access) Misie vždy na konci uzavrú texty z reálnych udalostí, ktoré misia zachytila.
Misie vždy na konci uzavrú texty z reálnych udalostí, ktoré misia zachytila.


Vivat Slovakia (Early Access) Známe lokality a známe udalosti budú základom misií.
Známe lokality a známe udalosti budú základom misií.




Môžem povedať, že prvé dojmy z prvých hodín Vivat Slovakia sú pozitívne. Bratislava, slovenský dabing a misie s historickým podtextom, všetko ma niečo do seba. Vytvára to dobrú atmosféru a vťahuje vás do sveta a zároveň pripomína našu minulosť. K tomu slovenský dabing tam veľmi dobre sadne, teda nakoniec je aj nutnosťou. Škoda, že technická stránka má vo viacerých oblastiach veľké rezervy, ale uvidíme, ako ju ešte autori dokážu zlepšiť do plnej verzie. Minimálne už teraz však dobre zvládli vytvoriť živé mesto a aj slušnú fyzikálnu stránku ovládania auta. Rovno si môžeme povedať, že to nie je GTA, ale je to naša slovenská Mafia.

Early Access verziu už nájdete na Steame.


napísal saver 18.4.2024
Páči sa mi! (+17)
VIVAT SLOVAKIA (EARLY ACCESS)


Vivat Slovakia (Early Access)
PC
Slovenské hry

Vývoj: Team Vivat / Team Vivat
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 18. apríl 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20203)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk