FORGOTTEN BUT UNBROKEN

FORGOTTEN BUT UNBROKEN

Protifašistický odboj zo Slovenska

Slovenskí vývojári už dávno ukázali, že majú na to vytvoriť kvalitné hry, i keď sa, samozrejme, nájdu aj slabšie kúsky. Tím Centurion Developments to má slušne našliapnuté s vojnovou taktickou stratégiou Forgotten But Unbroken. Zoznámili sme sa s ňou už minulý rok, keď sa autori usilovali o grant z Fondu na podporu umenia a sme radi, že vývoj úspešne pokračuje. A teraz vám môžeme na základe najnovšej hrateľnej ukážky prezradiť, čo môžete očakávať.

Autorov síce ešte stále čaká kopa práce a produkt je ešte len alfa verzii, ale niekoľko obsiahnutých misií a základy manažmentu tábora naznačujú, že sa dočkáme dobrej hry. Začneme teda tým táborom. Je to miesto, kde si v hlavnom stane, na stole so svetovou mapou, volíte misie, na ktoré posielate zvyčajne šesťčlenný vojenský tím. Misie sú reprezentované figúrkami a objavujú sa priebežne popri udalostiach v tábore (napríklad výskyt krýs, ktoré vám zožerú zásoby), kde všetko prebieha v reálnom čase. Ten si môžete podľa potreby zrýchliť alebo ho zastaviť. Plnením misií rastie vaša reputácia u západných spojencov alebo sovietov na východe. Tú môžete neskôr zúročiť pri žiadosti o pomoc formou rádiostanice. Kontaktovať sa dá Londýn, Washington, Moskva a špionážna sieť so žiadosťou o peniaze, zásoby, vojenskú pomoc, prieskum či informácie.

V tábore môžete aj najímať nových vojakov, ktorí majú rôzne atribúty a povolania. Po úspešnom nasadzovaní do akcie zbierajú skúsenosti a levely, za ktoré v kempe dostanú body na zvýšenie atribútov a ďalšie na perky, čo majú v hre formu medailí. Na základe povolania tak viete vojakom dopriať užitočné bonusy, ktoré spravidla majú tri stupne. Napríklad perk „šťastný bastard“  znamená 15-percentnú šancu, že inak presná nepriateľská strela vášho vojaka minie. Na druhej úrovni je to už 30 a na tretej 50%, čo je už veľmi pekná výhoda. Ďalšie perky zvyšujú presnosť streľby, dostrel, zvýšia počet akčných bodov alebo úplne odstránia krvácanie pri zranení.


Tábor môžete rozširovať pristavovaním  zásobovacieho stanu, strelnice, zbrojnice či nemocnice.  A budovy majú aj vylepšenia, napríklad na hlavný stan použijete odolnejšie materiály alebo investujete suroviny na vykurovanie, čo zlepší morálku a spokojnosť mužstva. Niektoré z týchto možností sú ešte len načrtnuté, každopádne, manažment tábora vyzerá celkom fajn.

Samotné misie prebiehajú v ťahovom režime a predchádza im výber vojakov a ich vybavenia, pričom rozhodne treba myslieť na doplnenie munície. Postup sa nesie v duchu tradičných vojenských stratégií členených na kolá. Asi najbližšie to má k X- Comu. V misii teda postupujete individuálne s každým vojakom, pričom akčné body použijete na pohyb, streľbu a doplnkové činnosti. Na ikonách nájdete okrem iného pokyn na prikrčenie, ak neminiete zvyšné akčné body a tiež overwatch, teda hliadkovací režim, pri ktorom vojak spustí paľbu, keď sa objaví cieľ počas ťahu nepriateľa. Za zmienku stojí aj bojový pokrik u vybraných povolaní, ktorý zabráni panike vystresovaných spolubojovníkov.

Vojaci pri postupe majú obranné bonusy, keď sa kryjú za prekážkami. Vedia vstupovať do budov, a to aj cez okná, ktoré rozbijú. Môžu používať stacionárne guľomety v okolí, zbierať výzbroj a predmety v teréne a domoch alebo z tiel padlých. Počas streľby sa prepne kamera z izometrického pohľadu zhora na pohľad tretej osoby, prípadne prvej osoby pri guľomete. Obvykle vidíte svojho vojaka a nepriateľa v zameriavači s percentuálne vyjadrenou šancou na zásah. Tú môžete ešte dvojnásobne zvýšiť obetovaním ďalších akčných bodov na presnejšie zameriavanie. Nasleduje výstrel a zranenie protivníka, ale neraz ho aj miniete – hlavne, kým sú vaše postavy ešte menej skúsené.

Pri streľbe z guľometu je zaujímavá plošná paľba bez zamerania, ktorá ale môže zasiahnuť viacero cieľov na horizonte. K tomu vojaci môžu vrhať granáty, ktoré vybuchnú hneď pri dopade, použijú nože a podobne. Na základe požiadaviek misií robia aj špecifické veci, napríklad zbierajú dokumenty alebo kladú nálože, ktoré potom odpália.

V misiách si všimnete rôzne druhy nepriateľov, ktoré vám hra navyše pri prvom kontakte pekne predstaví  kartou s popisom. A uvedomíte si, že postavy rozprávajú rôznymi jazykmi. Budete počuť ruštinu u partizánov, nemčinu pri jednotkách Wehrmachtu a slovenčinu pri  vojakoch z Hlinkovej gardy. Nepriatelia vás môžu zahliadnuť, keď ste v dosahu ich zorného poľa a taktiež vzbudíte pozornosť, keď sa začne strieľať alebo inak spôsobíte hluk. Pri krytí za vozidlami si treba dávať pozor, lebo po zásahu začnú horieť a v nasledujúcom kole explodujú.

Niektoré misie sa odohrávajú v menšej oblasti, kde sa nemusíte veľmi pohybovať, ale napríklad pri atentáte na nemeckého dôstojníka je priestor väčší a splnenie úlohy vyžaduje viac času aj presuny. Okrem toho vás čaká obrana  určeného priestoru, kde ešte pred bojom môžete naklásť míny, inokedy treba zničiť flak kanóny alebo prejsť cez nepriateľov na určené miesto. Úspešná misia spravidla končí evakuovaním vašich vojakov v stanovenom priestore. Nasleduje bilancia s počtom zabitých nepriateľov, percentuálne vyjadrenou úspešnosťou streľby, najlepšími strelcami a dosiahnutým časom. A potom návrat do kempu a príprava na ďalšiu misiu.


Graficky je to celkom pekné, no nastavenia sú momentálne len základné, bez pokročilých súčastí. Pri hraní sa vyskytujú nejaké chybičky, s ktorými ale v alfa verzii treba počítať a autori po priamej komunikácii s nami promptne zapracovali na odstránení neduhov, na ktoré sme pri hraní natrafili.

Uvidíme, kam sa to posunie ďalej, ale tvorcovia majú snahu vytvoriť pre hráčov čo najlepší a najzábavnejší produkt. Uvedené prvky môžete poznať už z iných stratégií tohto druhu, ale tvorcovia prezradili, že máme očakávať aj nevšedné súčasti, ktoré odhalia až neskôr. A veríme, že výsledkom môže byť solídna hra zo Slovenska, na ktorú budeme hrdí.


napísal uni 9.5.2024
Páči sa mi! (+4)
FORGOTTEN BUT UNBROKEN


Forgotten but Unbroken
PC
Slovenské hry

Vývoj: MicroProse / Centurion Developments
Štýl: Stratégia / Ťahová
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Kodi (7)
Používate niekto KODI ? Potreboval by som pomôcť s...
|Steam deck - emulácia ps2 hier (2)
Čau. Hráva tu niekto PS2 hry na SD? Samozrejme poz...
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Svet, ukrajina, vojny ... (21020)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk