GRAN TURISMO HD

GRAN TURISMO HD

Automobilový predkrm v podobe bezplatného dema nesmie ujsť žiadnemu šoférovi. Dnes varí šéfkuchár Yamauchi-san.

Dojmy

Jedna z najočakávanejších hier na PlayStation 3 je bez debaty Gran Turismo 5. Tento etalón medzi automobilovými simulátormi je aj v očiach tej najkonzervatívnejšej konkurencie rešpektovaným killer titulom. Na plnohodnotné pokračovanie si musíme ešte nejaký ten mesiac počkať, ale vďaka PlayStation Store si môžete spraviť malú next-gen ochutnávku už teraz. Gran Turismo HD je demo šírené zdarma. Ponúka na jednej strane asi najkvalitnejšiu grafiku spomedzi všetkých podobných hier, ale na druhej strane sa jedná naozaj len o maličkú, aj keď dosť prepracovanú jednohubku.

Na výber nemáte len jednu trať (The Eiger Nordwand) a desať aút, ale vďaka naozaj starostlivemu prístupu Yamauchi-sana sa jedná naozaj o veľkú jazdu, ktorá preverí všetky aspekty vašich šoférskych schopností. Autá sa navzájom tiež dosť odlišujú, veď posúďte sami: Suzuki Cappuccino '95, Mazda Eunos Roadster '89, Honda INTEGRA TYPE R '04, Mitsubishi Lancer Evo IV GSR '96, Infiniti G35 Coupe '06, Mitsubishi Lancer Evo IX GSR '05, Lotus Elise 111R '04, Nissan SKYLINE GT-R Vspec II '94, Toyota Celica Rally Car '95, Ferrari 599 GTB '06.

Každé z menovaných áut má aj svojho temnejšieho brata, ktorý sa vám odomkne po ukončení Time Trialu. Jedná sa vlastne len o tuningovo upravené modely, ktoré sú samozrejme výkonnejšie a tým pádom vyžadujú aj iný prístup.

Gran Turismo HD

Stará Toyota je stále pekná
Gran Turismo HD

Honda ovládla celú našu rodinu.
Gran Turismo HD

Najlepšie auto v celej hre.

Pozrime sa teraz na hru trošku podrobnejšie. Po príchode na PS Store je demo voľne k dispozícii, pokiaľ dodržíte náš návod na registráciu, ktorému sme sa venovali vo vyčerpávajúcom článku. Po stiahnutí súboru, ktorý má niečo cez 600 MB a rýchlej inštalácii pribudne hra do položky Games. Po jej spustení sa pred vami objaví dlho očakávané intro v nádhernej grafike približujúce fetišistické pohľady na vyleštené kapoty a kolesá. Hra beží v rovnakej kvalite ako prezentované videá, takže mnohým potečú sliny v hojnom množstve. Napriek tomu, že máte možnosť zajazdiť si len na jednej trati, treba povedať, že je krásne vymodelovaná a aj jej okolie stojí za pohľad.

Na jej vrchole je umiestnená malebná železničná stanica pre vysokohorskú zubačku a výhlad oproti zakrýva majestátny horský masív. Okolo trate sú pasienky a pri ceste stoja celkom pekne vymodelovaní diváci s vlajkami (dokonca aj českou). Jediná výčitka smeruje snáď len po odbornom preskúmaní konzultantom Spacejunkerom k tráve, ktorá je v Alpách výrazne zelenšia, ale inak nemáme žiadne výhrady. Pokiaľ po okolí nebehajú kravy Milky, tak sme ticho. Predpokladám, že po dlho a starostilom sledovaní prezentačných videí (počas ktorých si môžete prepínať pohľady do kokpitu) sa mnohí z vás rozhodnú hru aj naozaj vyskúšať. Zistíte tak, že na výber máte spočiatku len jedno auto a jeden režim – Time Trial.

Na odomknutie ďalších vozidiel musíte splniť časový limit, ale nestrachujte sa, limity sú nenáročné a hra vás nijako neobmedzuje. V podstate môžete jazdiť dokedy chcete, takže potom, ako splníte úlohu, stačí jazdu ukončiť a hra sa automaticky zaktualizuje a ponúkne vám ďalšie vozidlo (v poradí, v akom sú uvedené v našom zozname). Zaujímavým zistením pre mnohých budú rôzne špecifiká vozidiel (výber je naozaj skvelý) a nie je úplne isté, že najdrahšie modely vám natrvalo prirastú k srdcu. Mojim hlavným favoritom je napriek posadnutosťou Hondami nenápadný Lotus, ktorý je dokonale stavaný na túto trať. Ale každý si asi vyberie a nastaví svoje obľúbené auto inakšie.

Gran Turismo HD

Bez komentára
Gran Turismo HD

Sexi zadok.
Gran Turismo HD

Zmysel pre detail je úžasný.

Pri nastavení vozidiel máte určité zásadné možnosti, ako ovplyvniť jazdné vlastnosti vašich štvorkolesových miláčikov. Okrem irelevantnej farby to je druh prevodovky (automatická a manuálna), ASM (Active Stability Management), a Traction Control (s desiatimi stupňami nastavenia), s ktorou si poriadne nezajazdíte, pokiaľ ich nevypnete úplne. Ďalej si už zvolíte jeden z viacerých typov pneumatík a idete na vec.

Trať má viaceré krkolomné zákruty, pri ktorých musíte neustále dupať na brzdu, ale zase nájdu sa aj dlhšie rovinky, kde to môžete vypeckovať na maximum. Neviem ako vám, ale mne sa podarilo odomknúť všetky vozidlá a druhý režim po pár minútach. V tomto prípade to však nie je na škodu, je to skôr zaujímavým spôsobom motivujúca taktika. Aj tak autá budete neustále skúšať a testovať s rôznymi nastaveniami, takže si ich ohmatáte podrobne. Veď napokon ide o najlepší čas a na ten si treba vyhrnúť rukávy. Nezabúdajte, že PS3 umožňuje to, čo konkurencia, teda zapísať sa do celosvetového rebríčka a porovnávať sa s protivníkmi. Pri štatistikách si môžete vybrať nielen režim, ale aj auto a pri prvých a najlepších borcoch si pozrieť nielen čísla, ale aj ich jazdu. Je zaujímavé a hlavne poučné sledovať majstrov počas akcie.

Druhý spomenutý režim je trošku zábavnejší, aspoň pre mňa. Jedná sa o súťaž v driftovaní, ale realistickejšom ako pri Ridge Racerovi. Pred každým prejazdom zákrutou sa na obrazovke objaví desať vlajočiek, ktoré pri úspešnom šmyku vyfarbujete ako ortuť v teplomeri. Čím viac vlajočiek, tým viac bodov. Za každé kolo sa spraví súčet a vy si takto môžete donekonečna vylepšovať skóre. Pri tomto režime asi siahnete po slabších vozidlách, lebo naozaj nejde o rýchlosť, takže čím pretáčavejšie, tým lepšie. Krásne sa dá pohrať aj s plynovým pedálom, takže sa obyčajné jazdenie časom u mnohých z vás zmení na jemnú hodinársku prácu.

Iste mnohí z vás nadávajú na stratu vibrácií, ktoré opodstatňovali kúpu mnoho krát naozaj drahých volantov. Nezúfajte, prvá roztrasená lastovička už dorazila do našich krajov. GT HD podporuje force feedback a tak je viac ako jasné, že sa ho dočkáme aj pri plnohodnotnom pokračovaní. Hra ponúka viaceré možnosti nastavenia, medzi ktorými sú najzaujímavejšie práve tie, týkajúce sa volantov. Možností je viac (od sily feedbacku, až po namapovanie tlačítok), rovnako ako podporovaných modelov, ako ináč od Logitechu: Driving Force Pro, GT FORCE, Driving Force, Driving Force EX.

Gran Turismo HD

Ostro rezaná zákruta sekne každému autu.
Gran Turismo HD

Ferrari zaparkovalo aj v garáži GT.
Gran Turismo HD

Kvôli takýmto driftom to musíte vyskúšať aj vy.

Gran Turismo HD nie je plnohodnotná hra, ale určite je kráľom medzi súčasnými demami ponúkanými zdarma. Kvôli tejto hre môžu ostatní začať závidieť majiteľom PS3. A aký bude ďalší osud tejto zaujímavej hry? Pravdepodobne sa dočkáme nejakých sťahovateľných prídavkov v podobe tratí a automobilov a snáď i online multiplayera. Keďže sa nejedná o celkom bežný titul, ani naša recenzia nebude normálna a zostane bez hodnotenia, teda ju berte len ako preview s dojmami z hrania. Dúfame, že vás aspoň trošku navnadila, lebo mi si GT HD užívame každý deň a stále nás baví.

Na záver vám želáme šťastnú jazdu a mnoho kilometrov bez nehody. Vlastne... ešte by to chcelo nejaké P.S.: áno, tie otravné pásky pred divákmi sú stále betónové.


napísal Rišo 10.4.2007
Páči sa mi!
GRAN TURISMO HD


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (0)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20236)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk