HEAVY RAIN

HEAVY RAIN

Najhorúcejší striptíz v histórii videohier.

Dojmy

Herný priemysel sa posledných pár rokov zásadne zmenil. Do vzorca vývojár - vydavateľ - distribútor bola dosadená nová premenná ne-hráčov, kvitovaná ako nevyhnutný krok a ďalší pilier v nezadržateľnom progrese interaktívnej zábavy. S novými žánrami bola objavená doposiaľ spiaca skupina hráčov, radikálna zmena v systéme distribúcie herného obsahu prináša potrebné zlatky do pokladnice, koncentrácia na sprístupňovanie zábavy širokej verejnosti necháva vznikať tony hier a počúvanie samotným hráčom sa dosahuje požadovaných výsledkov v predajných rebríčkoch. Ak za posledných pár rokov to nebolo zemetrasenie, tak aspoň poriadny lejak.

A keď už je reč o predpovedi počasia, rešpektovaný hlásateľ David Cage predpovedá ďalšiu búrku v Heavy Rain. Od začiatku sa nám snaží povedať, že prísne strážená story bude len a len v rukách hráča a ako s ním bude narábať, bude závisieť na jeho slobodných rozhodnutiach. Technika ohýbania príbehu vás posadí na stoličky režiséra, scenáristu aj herca naraz. Cage má v pláne strhnúť múry vymedzujúce priestor pre rozprávanie, porušiť zákony tradičného interaktívneho diela a posunúť hranice žánru tak ako to urobil Rodriguez v Od súmraku do úsvitu alebo Nolan v Memente.

Nie je to len metóda porušenia pravidiel narácie, ktoré definoval v dávnych dobách Aristoteles, aktívna zmena žánra, balansujúceho niekde medzi psychologickým trilerom a krimi drámou, ale aj dramatické zásahy do obsadenia. Cage nerobí z hlavných postáv neohrozených hrdinov, s ktorými zachránite svet. Sú to obyčajní ľudia a ako obyčajní ľudia zomierajú. Vinou hráča. V Heavy Rain sa dej ani po smrti kľúčových postáv nezastaví. Pokračuje ďalej, ale bude vám chýbať kúsok do skladačky a vždy budete krok za vrahom prezývaným aj ako Origami Killer, pretože obetiam vkladá do rúk papierové origami.


Masová hystéria

Od kastingu s nepodarenou prácou pier na rozkošnej a nespokojnej francúzskej paničke utieklo veľa vody. Heavy Rain sa spod odkvapu dostal prvou verejnou ukážkou so scénou, ktorá v hre nebude a jemný dážď vyvolalo predstavenie vôbec prvej postavy - FBI agenta Normana Jaydena. Quantic Dream si pre tohtoročnú E3 pripravil ešte jednu scénu, tak horúcu, že inak ako búrkou emócií ju nemožno nazvať.
Investigatívnu novinárku Madison Page sme už videli pri práci v dome preparátora, smrti ušla iba o vlások a tá bude na ňu číhať na každom kroku, aj v jej byte. Pátranie po sériovom vrahovi jej nedáva spať, dokonale zametené stopy hraničia s posadnutosťou a útržky informácií, ktoré sa dozvedá, nevedú nikam. Až jedna z nich vedie do klubu Blue Lagoon. Vraj sa tu zdržuje muž menom Paco, ktorý niekomu prenajal apartmán a Madison chce vedieť, komu. Čo však nevie, že Paco je majiteľom nočného klubu a najradšej vysedáva v spoločnosti pekných žien v jednom z VIP boxov, ktorý strážia bodyguardi.

Bez pozvánky sa tam nedostane a keď vidí, ako sa dievčatá točia okolo tyče, povie si, že to skúsi aj ona. Paco jej tancu nevenuje vôbec pozornosť nech sa snaží akokoľvek. Je na čase vytiahnuť ženské zbrane. Madison kráča na záchody. V krátkej chodbičke kontroluje v kabelke stav zásobníka malého revolvera, čo jej dodáva sebavedomie na to, čo sa chystá spraviť. Pred zrkadlom sa odohráva veľmi podobná scéna s úpravou vizáže ako vystrihnutá z filmu Pravdivé Lži, kedy sa Jamie Lee Curtis upravuje na chodbe luxusného hotela pred striptízom.

Druhá šanca

Tenkou tyčinkou si zvýrazňuje linky na očiach, jemnými ťahmi nanesie rúž. Samotné líčenie priamo ovládate pomalými pohybmi analogu, ak ste prchkí, nemusí sa make-up podariť. Po skrášlení prichádza na radu rozopnutie gombíkov na červenej blúzke, popravenie pŕs a skrátenie spodnej časti sukne. Na úplný záver si Madison navhlčí vlasy a elegantný účes premení na vtáčie hniezdo.

Heavy Rain

Zmena nenápadnej novinárky na vampa prináša svoje ovocie, Paco registruje tanec novej koristi a rýchlo vypoklonkuje blondýnu po jeho boku. Madison sa ocitá v blízkosti svojho cieľa a keďže mu nie je do reči, navrhne mu, aby v konverzácii pokračovali niekde v súkromí, čo chlípnemu majiteľovi hrá do karát a pozýva ju do kancelárie na poschodí. Cesta vedie cez tanečný parket, Madison sa pretláča zabávajúcim davom, pričom každá postava má svoj vlastný štýl tanca.

Na poschodí Paco berie z rúk Madison kabelku, ktorá sa stáva nedosiahnuteľnou, keď sa presunú k pohodlnému gauču. Majiteľ klubu sa vyvalí a povie Madison, aby ukázala, čo v nej je. Zrazu sa pod novinárkou prepadne zem, sebavedomie je otrasené, ikonky QTE sa stávajú stresom nečitateľné a tak mu odpovie, že si to rozmyslela. Paco sa nedá odbiť, tasí zbraň a povie: „Teraz, alebo nikdy." Neznesiteľné napätie doháňa Madison k zúfalej kontrole priestoru, snaží sa triezvo uvažovať, ale namierená zbraň jej to nedovoľuje. Pohľad na núdzový východ zavrhne a tak stojí ako soľný stĺp. Potom si všimne, že za ňou je na stolíku položená lampa.

Horúci striptíz

Teplota v miestnosti okamžite sa začne šlphať až k bodu varu vody. Madison sa začína vyzliekať, zvodnými pohybmi sa zbavuje blúzky, necháva po štíhlych nohách padnúť na zem kratučkú sukňu a v spodnej bielizni s pohľadom zvodkyne roztáča kolotoč najhorúcejšieho striptízu v histórii videohier. Nezbedná kamera sa sústreďuje na opisovanie vypnutých pŕs, krajkovaných tango nohavičiek a v divných uhloch sleduje, ako sa tichá Madison mení na dračicu.

Rukami kopíruje svoje krivky dokonalého tela, v predklone sa chytá za zadok, na čo Paco odkladá zbraň. Chyba. Opojený krásou Madison si nevšimol, že zatiaľ čo bola otočená chrbtom k nemu, zobrala do rúk lampu a než si to stihol uvedomiť, dostáva šupu do hlavy. Keď sa otrasený zobudí, jeho spoločníčka je už oblečená a on je pripútaný k stoličke izolačkou.


Nasilník je spútaný, ale nebezpečie zahnané nie je. Na dvere búcha bodyguard a pýta sa, či je šéf v poriadku. Dochádza k výmene rolí, Madison namieri svoj revolver k Pacovým spánkom, aby bol ticho. Osobný strážca je neodbytný „Šéfe, je všetko v poriadku?" Počúva s prilepeným uchom na dverách, keď sa zvnútra ozve ťažké vzdychanie, tak precítené a pomaly stupňujúce až k vyvrcholeniu, že sa Pacovi po prestrihu kamery samovoľne otvárajú ústa. Madison je ako tá tichá voda. Osobný strážca sa vracia sa svoj post.

Hrozba je odvrátená a Madison sa môže vrátiť k tomu, kvôli čomu prišla. Paco nechce nič povedať a tak mu Madison siahne na to najdrahšie, na guľky v rozkroku. Mučivým zovretím a bolestivým točením po niekoľkých pokusoch vypadne z neho hľadaná informácia. Madison má to, čo potrebovala, môže spokojne vyjsť z klubu sledovať novú stopu.

Emočný kolotoč

Nová scéna jasne poukázala na diametrálnu odlišnosť hlavných postáv Heavy Rain. Zatiaľ čo Jayden sa spolieha na svoje schopnosti profilera, špeciálne vybavenie a svoju drogovú závislosť, hra za Madison má najbližšie k vedeniu dialógov aj keď v nečakaných situáciách. Znovu sa potvrdilo, že Cagova snaha prenášať emócie na hráča prostredníctvom šikovne naaranžovaných scén pracuje ako strojček švajčiarskych hodiniek. A čo je najlepšie, môže sa stať, že túto scénu po prvom hraní ani neuvidíte. Madison môže tak ako ktorákoľvek iná postava zomrieť. A v tom je sila Heavy Rain.

Z Heavy Rain sú známe dve hlavné postavy zo štyroch, ďalšia bude predstavená na Games Com v nemeckom Kolíne a posledná na Tokyo Game Show. A my budeme určite pri tom.


napísal spacejunker 16.6.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
HEAVY RAIN


Heavy Rain
PS3
PC
PS4

Vývoj: SCEE / SONY Czech / Quantic Dream
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. február 2010
 24.6. 2019 (PC)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19661)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk