HEROES & LEGENDS: CONQUERORS OF KOLHAR

HEROES & LEGENDS: CONQUERORS OF KOLHAR

Hrdinovia, ktorých by ste nemali podceňovať

Dojmy

O hre Heroes & Legends: Conquerors of Kolhar od francúzskeho štúdia Cuve Games možno práve teraz čítate po prvýkrát. Ide o taktickú RPG, v ktorej sa opäť postavíte tvárou v tvár voči zlu. Príbeh sa odohráva v krajine menom Kolhar, ktorú pravidelne s odstupom niekoľkých storočí navštevuje nezvaný hosť – temnota, prinášajúca na celé územie chaos a deštrukciu. Presne 177 rokov po takejto invázii sa dostávate do úlohy troch dôležitých postáv, ktoré musia nájsť legendárny Amulet of the Ancients. Ten je poslednou nádejou na zastavenie hroziaceho konca civilizácie.

Yaha, odvážna bojovníčka, Benedict, arogantný mág a Allen, vodca skupiny, boli vyslaní samotnou kráľovnou Kolharu, Queen Sijsen. Nanešťastie, nájdenie amuletu nie je tou najťažšou častou, ktorá ich čaká. Hra sa totiž začína takmer na konci tejto cesty, no tu sa dostáva na povrch, že v minulosti priateľská rasa jašteríc začala útočiť na ľudské osady. Skupina sa tak musí rýchlo vrátiť naspäť domov za kráľovnou, kde sa ukazuje, že všetci členovia kráľovskej stráže sú zradcovia a postavia sa vám do cesty.

Musím sa priznať, že pri spúšťaní hry som mal pomerne veľké predsudky. Som skôr zvyknutý hrať takýto štýl hier, akým je práve Heroes & Legends: Conquerors of Kolhar, predovšetkým na mobiloch. Bol som ale milo prekvapený.


Po spustení hry sú na obrazovke dve možnosti: príbehová kampaň a výzvy. Výziev je celkovo dvanásť a sú úplne oddelené od príbehovej časti hry, teda vaše postavy sa do nich neprenesú a začínate prakticky odznova. Súčasťou kampane sú, okrem samotných príbehových úrovní, aj náhodne generované dobrodružstvá. Tie nielenže predlžujú hrateľnosť, no veľakrát budete doslova nútení odohrať aj niekoľko dobrodružstiev po sebe, aby ste sa mohli posunúť vpred.

Hlavnú náplň predstavujú boje. Po odštartovaní prvého súboja uvidíte na obrazovke váš tím a pochopiteľne protivníkov. Tých je rovnako ako prostredí, v ktorých sa súboje odohrávajú, veľké množstvo. Postavíte sa proti obvyklým rytierom, no nechýbajú ani také stvorenia, ako potkany, rôzne zmutované príšery alebo aj démoni či duchovia. 

Všetky postavy majú vedľa seba indikátor stavu života a hneď pod tým skracujúcu sa čiaru, po vyprchaní ktorej postava vykoná útok. Vedľa tejto čiary je potom zobrazené, aký druh sily sa využíva. V Heroes & Legends: Conquerors of Kolhar môže totiž postava útočiť buď kúzlami alebo hrubou silou. Po ľavej strane obrazovky sa vám zobrazujú veci, ktoré vám „padli“ po každom kole, respektíve zničenej vlne nepriateľov. Hore sú špeciálne schopnosti postavy a taktiež zobrazené nástroje, ktoré momentálne využíva – štít a zbraň. Na konci niektorých úrovní vás môže čakať aj boss. Vtedy vás hra na to upozornení textom pod korunkou pri indikátore postupu, ktorý je umiestnený dole.

Každý bojovník je unikátnou osobnosťou. Hru začínate už so spomínanou trojicou Benedict, Allen a Yaha, no neskôr sa k vám pridajú aj ďalší dvaja - Tysha a Jomon. Do jedného súboja je však možné zobrať len troch hrdinov. V úvode tak máte pred sebou tri unikátne postavy, ktoré ale disponujú iba základnými znalosťami, schopnosťami a výbavou. Záleží len a len na vás ako si postavy doslova vychováte. Keď hrdina dosiahne nový level, dostávate na výber z troch náhodne vybraných možností na vylepšenie. Celkovo je však volieb hneď niekoľko, takže postava môže vynikať vo vyhýbaní sa atakom, bude dobrá v magických útokoch alebo naopak v útokoch s hrubou silou. Osud každého hrdinu tak držíte vo svojich rukách.

S vyšším levelom postavy sa sprístupňujú jej špeciálne schopnosti. Celkovo ich má každá postava desať, no do samotného súboja je možné zvoliť maximálne polovicu z nich, čiže päť. Môže to byť napríklad schopnosť zvýšenia zdravia svojho tímu, dočasne zvýšená sila útoku, obrany alebo dokonca schopnosť zabiť súpera jednou ranou.

Samotná hrateľnosť je pri súbojoch založená iba na troch jednoduchých, no o to dôležitejších prvkoch. Prvý je používanie už spomínaných špeciálnych schopností postáv, druhý presúvanie postáv na hracom poli a tretí, pozorné sledovanie každej zmeny na obrazovke. Základné útoky postavy vykonávajú celkom samovoľne, no zvíťaziť naozaj nie je také jednoduché, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Zo začiatku sa všetko odohráva veľmi pomaly a prakticky nenarazíte na väčší problém v zdolávaní súperov. Ako však hrou postupujete ďalej, dianie na obrazovke naberá naozaj vysoké tempo.

Neraz sa mi stalo, že som jednoducho nestíhal reagovať na všetko včas. Neskôr sa totiž začína prejavovať vami zvolená prednosť každej postavy. Pri neustálom prívale nových súperov musíte zvládať sledovať stav zdravia každej postavy, či náhodou nezískala ďalší level, ktoré špeciálne schopnosti má momentálne dostupné alebo ako si vie poradiť s daným súperom. Ak svojho protivníka náhodou nezvláda a viete, že niektorý iný z hrdinov by si s ním poradil lepšie, behom sekundy musíte postavu vymeniť, inak hrozí, že vám ju zabijú. V prípade, že vám borec nakoniec zomrie, môžete ho oživiť odvarom. Ten dokáže vyrobiť niekto z družiny, v rámci špeciálnych schopností alebo si musíte jednoducho počkať, kým vám padne.


Významnou súčasťou hry je možnosť výroby nových vecí – brnenia, zbraní, štítov. Na remeslá sú potrebné suroviny, ktoré sa dajú získavať odpredajom získaných predmetov počas boja. Pri výrobe zbraní si treba, pochopiteľne, vybrať také, ktoré vašej postave najviac vyhovujú. Keď ste si vašu postavu vylepšili, napríklad pre magické útoky, potom je, samozrejme, najlepšie zhotoviť magickú paličku. Pri výrobe brnení si môžete vybrať z troch druhov, pričom každé zlepší dve z už spomínaných vlastností postavy.

Ako som povedal na začiatku, do hry som sa púšťal s predsudkami. Musím sa však priznať, že sa všetky vytratili behom pár minút, pričom hranie Heroes & Legends: Conquerors of Kolhar som si začal jednoducho užívať. Dobre vyladená hrateľnosť, spojená s motiváciou posúvať postavu stále ďalej, ma skrátka chytila, čo dospelo až k tomu, že som pri hre strávil vyše osem hodín čistého času.

Heroes & Legends: Conquerors of Kolhar vychádza už 21. augusta vo verzii pre PC, Mac a Linux.


napísal Play3man 14.8.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
HEROES & LEGENDS: CONQUERORS OF KOLHAR


Heroes & Legends: Conquerors of Kolhar
PC

Vývoj: Phoenix Online Studios / Cuve Games
Štýl: RPG
Dátum vydania: 21. august 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20297)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk