INQUISITION

INQUISITION

Dojmy

Stredovek bola pre človeka veľmi ťažká doba. Krátka životnosť, chudoba a s ňou spojené choroby a mocná cirkev, ktorá mala nad týmto bordelom vztýčený prst. Vlastné názory neexistovali a každý musel počúvať svätú cirkev. Čokoľvek, čo nemalo vysvetlenie bolo okamžite odcudzované a vinník sa dočkal žalára a neskôr bolestivej smrti. Pohľad do tejto „krásnej“ doby nám priblíži titul Inquisition od francúzskych Wanadoo, u nás distribuovanej spoločnosťou Cdprojekt.

 

Matthew, bezvýznamný mladík, živiaci sa občasným kradnutím, aby sa mohol nasýtiť. Dnešný deň sa mu stal osudným. Na námestí bolo živo, všade samý boháč a to je príležitosť, ktorú musí každý zlodej využiť. Upaľovanie kacíra bola vždy veľká udalosť, ktorá dokázala vytiahnuť každého živého tvora z domova. Matthew však nevenoval pozornosť prázdnym slovám cirkevného hodnostára, ale mešcom zavesených na tenkom koženom páse každého mešťana. Jedna malá chyba, maličký prešľap a všetko je v háji. Na to však Matthew nemyslel, hlad ho zmáhal a hliadky, ktoré ho zbadali pri čine mu tento problém vyriešiť určite nepomôžu. Náš malý zlodejíček sa chytil do pasce a bol uvrhnutý do väzenia, čakajúc na rozsudok.

 

Matthew je v rukách hráča a určite nezhnije v cele, ak to sami nebudete chcieť. Oklamať prvé stráže bude hračka, po pár miestnostiach získate návod a skúsenosti, ako sa zaručene strážam vyhnúť a ako zostať nevidený.  Stráže je možné odlákať hodeným kameňom a tak ich nasmerovať, aby sa pozerali inam alebo jednoduchým zahvízdaním upútať pozornosť, aby zmenili svoje stanovisko. Výhľad stráží je prezentovaný kužeľom ala MGS alebo Commandos. Čo sa stane, ak vstúpite do zorného poľa stráží, vám nemusím ani popisovať. Boj muža proti mužovi s mečom sa nevypláca, navyše si zbraň od padlého protivníka nemôžete zobrať! Kacírstvo! Najlepšie sa bude nepriateľom vyhýbať a zostať pri klasickom: vidieť a byť nevidený. Matthew sa dokáže prilepiť ku stene, čo  neraz využijete. Stráže reagujú prakticky na všetko, nepatrný pohyb alebo nežiadúci zvuk ich vyprovokuje na obhliadku. Odhalenie v Inquisition sa rovná skoro zakaždým smrti.

 

Matthew sa pri blúdení celami stretáva s umierajúcim templárom, ktorý mu daruje amulet a porozpráva mu o veľkom poklade, ktorý môže byť jeho, ak darovaný predmet doručí správnej osobe. Väzenie je preto iba začiatkom na ceste za bohatstvom.

 

Inquisition sa prezentuje v celkom peknej grafike s reálnymi tieňmi a trochu stereotypnou stavbou levelov. Hra je doplnená o české titulky, takže neangličtinári budú mať radosť, dabing zostal nedotknutý. Matthew nedisponuje žiadnymi akrobatickými pohybmi, zato vy budete musieť podstupovať akrobatické výjazdy po klávesnici. Ovládanie je zákerné a nedá sa modifikovať. Matthew trpí asi nejakou úchylkou, nevadí mu postaviť sa pred stráže a niekedy nereaguje podľa vašich pokynov. Hra sa ovláda kompletne na klávesnici, čo by bolo ešte v poriadku, ale to, že si nemôžem natočiť kameru, ako ja chcem, je v tomto prípade neodpustiteľné. Tu by určite pomohla kombinácia myši a kláves. Ďalším kameňom úrazu je systém ukladania pozícií, ktorý nefunguje tak, ako by mal. Klasický sejv vám uloží iba úroveň, v ktorej sa nachádzate, aktuálnu pozíciu zaisťuje quicksave, ktorý sa po vypnutí hry vyparí (uchováva sa v pamäti). Quicksave vám občas dá zabrať, napadnú vás stráže, aj keď ste si uložili pozíciu ďaleko od nich! V takomto prípade je quicksave na nič a vy musíte prechádzať celú úroveň od začiatku! Nebolo by na škodu, keby autori pridali aj autosave pri prechádzaní medzi úrovňami.

 

Inquisition mnohých z vás na začiatku svojím ovládaním, AI a občasnými chybami odradí od ďalšieho hrania. Ukracujete sa však o zaujímavý príbeh plný intríg a stredovekú atmosféru, ktorú nemožno zažiť každý deň.


Inquisition
Inquisition
Inquisition

Inquisition
Inquisition
Inquisition

Inquisition
Inquisition
Inquisition


napísal SpaceJunker 3.6.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
INQUISITION


Inquisition

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20935)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk