TRAINZ RAILROAD SIMULATOR 2004

TRAINZ RAILROAD SIMULATOR 2004

7.2

Recenzia na PC verziu

Neviem ako vy, ale v detstve som mal určité obdobie, v ktorom som bol úplne zažratý do vláčikov. Pred dvoma rokmi ma do mojich spomienok navrátilo štúdio Auran vydaním virtuálnej železnice Trainz, nasledovanej vylepšenou verziou Ultimate Trainz Collection. Hra vám umožňovala postaviť si vlastné železnice s kopou veľmi príjemných editačných nástrojov. Po vybudovaní takejto trate ste si ju mohli na vlastné oči v jednej z ponúkaných lokomotív prejsť a pokochať sa tak svojím vlastnoručne postaveným dielom. Hra však mala viacero obmedzení a jednalo sa skôr o simuláciu modelov železníc než o simuláciu železníc reálneho sveta. S Trainz Railroad Simulator 2004 môžu fanúšikovia konečne začať vyškrtávať položky na ich listine prianí, pretože nová verzia tohto populárneho simulátoru prináša viacero zaujímavých noviniek.

 

Trainz Railroad Simulator 2004
Trainz Railroad Simulator 2004
Trainz Railroad Simulator 2004

 

Trainz 2004 je, čo sa týka interface, takmer navlas podobný svojmu predchodcovi, čo ale vôbec nie je na škodu. Hra pozostáva z dvoch základných častí. Prvou z nich je výstavba železničných dráh, nastavovanie výhybiek a semafórov a v neposlednom rade aj editácia prostredia. Druhý mód je o čosi príťažlivejší a umožní vám zasadnúť si za riadiaci panel zvolenej lokomotívy a ako prepravca si prejsť trate naostro. Okrem toho má hráč prístup aj do železničnej stanice, kde si môže pekne zblízka a v 3D prezrieť všetky svoje lokomotívy a stroje. Práve v tejto feature je možné vidieť, že Auran nekašľal na svojich fanúšikov a do hry pridal okrem nových dieselových a elektrických lokomotív, aj lokomotívy parné. Fanatici sa tak budú môcť vytešovať z rôznych parných strojov, ako napríklad známy „Flying Scotsman“ či „Union Pacific Big Boy“. Pokiaľ nové, parou poháňané, lokomotívy predstavujú zaujímavé oživenie hrateľnosti, pod ruky sa vám zo začiatku dostane len malá hŕstka z nich. Tu prichádza na radu downloadovacia stanica, cez ktorú si budete môcť stiahnuť množstvo fanúšikmi vytvorených objektov, ako sú nové rušne, trate alebo napríklad scenérie.


Mód rušňovodiča ponúka mnoho funkcií, ktoré si hráči mohli vyskúšať už v pôvodnej hre, ale Auran samozrejme pridáva aj radu inovácií, ktoré prispievajú k celkovému zvýšeniu hrateľnosti. Maníci do vláčikov sa môžu tešiť na komplexné ovládanie a fyziku založenú na skutočných reáliách, ale myslelo sa aj na nováčikov a tak je do hry zakomponované aj jednoduchšie arkádové ovládanie. Na akciu sa môžete pozerať z viacerých uhlov: 360 stupňová kabína vodiča, dynamická vonkajšia kamera zachytávajúca rôzne momenty prejazdu vlaku, potom je tu ešte pevný pohľad na jednotlivé časti súpravy a napokon hráčmi  žiadaná voľná kamera, umožňujúca neobmedzený pohľad na celú mapu. Popri týchto pohľadoch je možné hru sledovať a riadiť aj na mapke, aj keď môže občas byť problém prečítať všetky tie malilinkaté názvy staníc a odvetví priemyslu.


V minulom diely ste si pred začatím jazdy museli navoliť dráhu, na ktorú ste potom nalepili vlaky, zvolili vhodné počasie a až tak ste zasadli na miesto strojvodcu. V Trainz 2004 je na vás pripravených hneď niekoľko hotových máp, v ktorých je už všetko prednastavené, takže vám už stačí len vybrať si jeden z ponúkaných vlakov a hurá do akcie. V prípade, že si budete predsa len chcieť vytvoriť vlastnú železničnú sieť, je tu pripravený už spomínaný návrhársky editor.

Trainz Railroad Simulator 2004
Trainz Railroad Simulator 2004
Trainz Railroad Simulator 2004

 

Tak či tak, práve mód rušňovodiča doznal najmarkantnejšieho vylepšenia a prevyšuje tak svojou zábavnosťou predchodcu najmenej o 50 hláv. V každom scénari sa totiž nachádza niekoľko interaktívnych priemyselných odvetví, ktoré vyžadujú dodávku určitých surovín v určitom časovom limite a je len na vás, či im túto požiadavku dokážete splniť. Napríklad s jedným vlakom vyzdvihnete z rafinérie palivo, ktoré následne vyložíte v bani. V rovnakom čase druhý vlak naloží uhlie vyprodukované baňou a vyloží ho v elektrárni na spracovanie, čo má za následok plynulý chod ostatného priemyslu. Z toho vyplýva, že jazdenie vlakmi sem a tam už nie je bezduché, ale vyžaduje si správne načasovanie príjazdov a odjazdov vlakov, resp. nakladanie a vykladanie komodít. V budúcnosti Auran plánuje do hry zakomponovať aj podporu interaktívnej prepravy pasažierov v podobe voľne šíriteľného patchu.


Podľa toho, ako si tento rušňovodičský mód nastavíte, môžete k jednotlivým vlakovým súpravám priradiť počítačom riadených strojvodcov, ktorým následne zadáte sled príkazov z bohato rozvetveného menu. Napríklad môžete im prikázať, aby nakladali určitý typ komodít len z určitých typov priemyslu. Tento systém je vcelku jednoduchý a kupodivu pracuje na jednotku. AI vlakov je na dobrej úrovni, jednotlivé súpravy plnia vaše príkazy na sto percent, vzájomná kolízia neprichádza do úvahy aj keď drobným zásahom do riadenia sa občas nevyhnete a to hlavne pri väčšom množstve vlakov. A ak už budete z toho všetkého riadenia znudení, ešte vždy tu je možnosť prepnúť sa do hociktorého vlaku a prejsť si tak trať na vlastné oči.


Vlastnoručne naeditované misie majú relatívne otvorený koniec, ale okrem týchto homemade levelov si autori prichystali ešte deväť naskriptovaných scenárov, v ktorých musí hráč plniť určité úlohy spojené s prepravou materiálu, respektíve pasažierov a následne je podľa dosiahnutých výsledkov ohodnotený. Tieto misie sú naozaj zábavné a je veľká škoda, že autori ich nepridali viac.

Trainz Railroad Simulator 2004
Trainz Railroad Simulator 2004
Trainz Railroad Simulator 2004

 

Popri železničnej stanici a móde vodiča doznal mnoho vylepšení aj editor dráh a prostredia. Napríklad pribudla možnosť položiť jednotlivé vlaky na koľajovú dráhu priamo z tohto editora, ako súčasť budovania scenára. Okrem toho Trainz 2004 ponúka množstvo nových objektov, takže sa môžete do sýtosti realizovať. Celkovo tento editor pôsobí naozaj priateľským dojmom a je radosť s ním pracovať. Pomaly sa ale dostávame ku grafike, ktorá taktiež prešla určitým faceliftingom, ale na dnešné pomery sa nejedná o žiaden zázrak. Vlaky a celkovo prostredie je chudobné na detaily a o realistických tieňoch nemôže byť ani reč. Textúry pôsobia jednoducho a často odpudzujúco a párkrát som mal nutkanie skontrolovať dátum vydania, či náhodou nehrám nejakú vykopávku. Zvuky sú na tom lepšie a okrem bŕzd, zatvárajúcich závor a iných, pre železnicu typických zvukov, sa budete môcť započúvať napríklad aj do spevu vtáctva. Tu som narazil na jeden kix zo strany autorov a síce, že počítačom riadení rušňovodiči sa k vám prihovárajú angličtinou, hoci je dráha situovaná do švajčiarských Álp (zrejme autori nikde nenašli švajčiarčinu, hehe:beh).


Škoda. Trainz 2004 mohol priniesť predsa len viac noviniek. Hra trpí množstvom nedostatkov, ako napríklad dlhé loadovacie doby, problémy pri inštalácii alebo neprítomnosť možnosti zahrať si online. Manuál s nedostatočnými informáciami taktiež nepoteší. Na druhú stranu poteší česká lokalizácia textov, takže ľudia so slabšími jazykovými schopnosťami nebudú mať problémy s orientáciou v hre. Ak ste však fanúšik masívnych lokomotív a železničiarske stratégie sú vašim druhým domovom, Trainz 2004 je jednoznačne správna voľba. Ostatní by ale nad kúpou mali predsa len porozmýšľať.


napísal blade 22.4.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.2
Ohodnotiť
TRAINZ RAILROAD SIMULATOR 2004
+ množstvo lokomotív
+ AI počítačových rušňovodičov
+ Download station
- grafika
- málo nových nápadov
- dlhé loadovacie doby
- chudobný manuál


RECENZIE HRÁČOV
Trainz Railroad Simulator 2004

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20204)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk