JACK ORLANDO DIRECTORS CUT

JACK ORLANDO DIRECTORS CUT

5.0

Recenzia na PC verziu

Február rok 1998 : Polský Topware uvádzajú na trh detektívnu adventúru Jack Orlando, s ručne kreslenou grafikou ala Broken Sword a s lacným scenárom. Vychádza na dvoch CD, s odlišnou kvalitou zvuku (8bit a 16bit) a obrazu. Soundtrack zabezpečil Harold Faltermeyer (Top Gun, Beverly Hils Cop).
September 2001 : Polský tým Topware pracuje pre Zuxxez(www.zuxxez.com) a v európe zabezpečuje distribúciu nového titulu JoWood (www.jowood.com), titulu Jack Orlando Director`s Cut. A ako tento titul vypadá ? Čo má spoločné Jack Orlando z roku 2001 s Jackom z 1998 ? Či je to len názov, alebo niečo viacej ?
Je rok 1933 a Jackovi robia spoločnosť páni Jack Daniels, Jim Beam, Johnie Walker a iný silný chlapi. Kde je tá sláva, keď ho každý zdravil a bol uctievaný ? Sláva, ktorá ho vystrelila na najvyššie priečky spoločenského rebríčka. Sláva, ktorá ho možno zaslepila, uškodila a teraz po ňom neštekne ani pes, a každý ním opovrhuje. Bary, cigaretový dym, ľahké ženy a Jack, to dnes patrí nerozlučne k sebe. Oddávať sa donekonečna alkoholovej kúre. Až do osudného večera, keď sa stal svedkom ostrej výmeny názorov v zapadnutej uličke. Ozval sa výstrel a pán v slušnom obleku padol na zem. Jack sa opitý dotackal k mŕtvole a ucítil tupý naraz to temena. Ráno sa po príchode policajnej hliadky stáva podozrivým číslo jeden, dostáva 48 hodín aby našiel skutočného vraha a očistil tak svoju už dosť poškvrnenú povesť.

Jack Orlando Directors Cut
Jack Orlando Directors Cut
Jack Orlando Directors Cut
Detektívky mám rád, špeciálne keď sa jedná o adventúru s detektívnou zápletkou. Po Mystery Of The Druids útočí Jack Orlando. Len či bude mať dostatok kuráže. Vyzerá to sľubne, ručne animovaná grafika, niekedy silne pripomínajúca legendárny Broken Sword. Klasická point`click adventúra, ľavým myšítkom určujete smer a pravým si vyberáte činnosť, preskúmať, použiť, zobrať a ďalšie dve činnosti. Tými činnosťami sú trochu drsnejšie metódy vyšetrovania a to buď päsťov alebo za pomoci zbrane. Jednoducho povedané ak sa vám nezdal rozhovor z niektorou postavou dosť informatívny použijete päsť alebo zbraň a jednoducho si informácie z postavy vytrieskate :) Samozrejme túto vymoženosť môžete použiť len v špeciálnych prípadoch, teda nieže by ste nemohli  postupovať touto cestou, ale hra vám to nedovolí, a niektoré postavy dosť vtipne odbíjajú Jacka so zbraňou, vetou "A teraz ma zastrelíš ?", alebo "Nezabudol si si ju odistiť ?". Postáv, ktoré budete môcť vyspovedať je veľa. Niektoré len na dokreslenie atmosféri (skôr do počtu), iné kľúčové. K titulkom patrí aj hovorené slovo (dabing, dnes už bežná sučasť každej hry :)), nedá sa hovoriť prílišnej kvalite, v každom slove je počuť ozvenu akoby bol nahrávaný v pivničných priestoroch. V niektorých lokáciách sa naozaj hodí, ale počuť ozvenu v hotelovej loby s kobercami ? S hudobným doprovodom je to už na lepšej úrovni. Topware si prizval na pomoc Harolda Faltermeyera, a je to naozaj počuť. Hudba perfektne dokresluje atmosféru 30-tych rokov, neustále počuť saxofón. Soundtrack ako má byť. Logické problémy v hre nie sú tažké, jedná sa o prelúskanie množstva dialógov, po ktorých sa vám otvárajú ďalšie lokácie. Máte možnosť výberu z dvoch obtiažností, jednoduchšiu, kde sú vynechané niektoré finesy, ako napr. väzenie na začiatku hry, a máte prístup ku všetkým lokáciam. Kdo nechce vyzerať ako padavka sa na jednoduchšiu verziu vykašle a sputí si ju so všetkými vychytávkami. K občasnej dezorientácii prispieva zbieranie absolútne nepoužiteľných predmetov (a bude ich dosť) a množstvo lokácii, ktoré nemusíte k uspešnému dokončeniu hry vôbec navštíviť. A prečo ich sem autori implementovali ? Z jednoduchého dôvodu.
Jack Orlando sa dá v pohode (easy version) dohrať behom dvoch hodín! Ak si ju rozbehnete vo vyššej obtiažnosti tak si prirátajte o hodinku naviac.
Ďalším nedostatkom je používanie klávesnice pri hraní hlavne prístup do invertára a funkcie save, load, quicksave & quickload cez funkčné klávesy. Mapa  mesta, ktorá sa dá použiť, iba ak sa nachádzate v meste, ale je absolútne bezpredmetná, pretože, na nej vidíte akurát lokácie, kam sa pozriete, ale nemôžete jednoduchým kliknutím do nich vojsť, dokonca nevidíte ani svoju pozíciu, na čo tu vôbec je ?
Jack Orlando Directors Cut
Jack Orlando Directors Cut
Jack Orlando Directors Cut
Ak sa vám pri čitaní tohto článku vynárali spomienky, že ste už podobný titul, názov niekde videli alebo hrali, tak sa nemýlite. Jack Orlando nemá s titulom z roku 1997 spoločný iba názov,ale jedná sa o absolútnu kópiu !
Najprv som nechcel veriť, ale keď som na jednom sharewarom CD našiel demo (mimochodom dá sa dohrať za pár sekúnd pokiaľ odklikáte rozhovory:)) na spomínanú adventúru, nestačil som gúlať očami. Demo bolo síce pod DOSom, ale vyskočilo na mňa to isté menu, postavy majú rovnaké hlasy a aj grafika zostala taká istá. Pýtam sa aké inovácie prináša "nový" Jack Orlando ? Rovných desať lokácií, ktoré nemusíte ani navštíviť. Plynulý scrolling a 16bit zvuk, zmena invertára, ktorý bol v hornej časti obrazovky, bol lepší ako vnútro kabátu v novej verzii, prístupné cez klávesu F1,
 To je všetko ? Podstrčili nám Jowoodi to isté len v inom odtieni, alebo len oprašujú starú hru, ktorá možno nemala ani úspech a chceli využiť momentálny nedostatok adventúr na trhu ?
Ak sa bude predávať (so soundtrackom) za budgetovú cenu nech sa páči, ale pokiaľ bude cena za Jacka rovnaká ako pri áčkových tituloch veľmi rýchlo sa na tento titul zabudne. Ak chcete naozajstnú kvalitu zahrajte si Mystery Of The Druids, alebo počkajte na Runaway : Road Adventure.
Jack Orlando Directors Cut
Jack Orlando Directors Cut
Jack Orlando Directors Cut
Už viem prečo mi znel dabing tak čudne, keď bol nahrávaný, písal sa rok 1997.


napísal spacejunker 3.10.2001
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.0
Ohodnotiť
JACK ORLANDO DIRECTORS CUT


RECENZIE HRÁČOV
Jack Orlando Directors Cut

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Jack Orlando shots 22.8.2001
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Monitor-strata signalu (9)
Zdravim, vcera som kupil novy monitor (MSI MAG 341...
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20892)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk