ISTROCON / COMICS SALÓN

ISTROCON / COMICS SALÓN

Hry, komiksy, knihy, manga, pod jednou strechou

Článok

Nabitá tohtoročná jeseň je prísľubom mnohých veľkých akcií a očakávaných herných hitov. Začal sa školský rok, na trh bola uvedená nová PlayStation 3, chystá sa Tokyo Game Show a v dňoch 11. - 13. septembra sa pod strechou bratislavského Istropolisu konal 6. ročník festivalu Comics Salón a 22. ročník festivalu Istrocon.

„Cieľom festivalov bolo priblíženie comicsovej, scifi a fantasy, japonskej a hernej popkultúry hlavne širokej verejnosti, a zároveň podporiť mladých nadaných umelcov v ich tvorbe prostredníctvom veľkej výstavy priamo na festivale a poviedkovej súťaži. Zároveň bola poskytnutá edukačná činnosť prostredníctvom špecializovaných maliarskych workshopov.“

Počas troch dní navštívilo oba festivaly presne 9006 návštevníkov, čím bol prekonaný minulý ročník s 8095 návštevníkmi. Prognózy hlavného organizátora Róberta Žittňana boli teda naplnené a čo magická hranica 10 000? „Samozrejme, je tu tá možnosť. Je to otázka zosúladenia problémov (naráža na finančnú a hospodársku krízu) a možno to prekonáme. Ak nie tento rok, tak v budúcnosti určite.“

Mimoriadne bohatý program zahŕňal okrem iného aj obľúbené aktivity ako súťaž v predvádzaní kostýmov, počas ktorej veľká sála praskala vo švíkoch, súťaže v kreslení, výstava obrazov, projekcie filmov či maľovanie obrazov v priamom prenose na stenu. V 13 sálach bežalo 14 paralelných programov a odznelo 102 prednášok.


„Mne sa najviac páči, že sme priniesli niečo nové, či už je to nová sála pre 1300 ľudí, alebo staronová sekcia Istrocon, ktorá ukazuje, aký bol tento festival pred 10 rokmi.“ bilancuje Žittňan. „Je tu viac počítačových hier, oveľa viac merchandisingu a viac hostí ako po minulé roky a, samozrejme, exkluzívne filmové premiéry.“ dodáva v zápätí.

Každý fanúšik sci-fi, fantasy, komiksov, anime a pochopiteľne videohier, ktoré nás zaujímali najviac, si prišiel na svoje. Herná sekcia rozdelená podľa platforiem okupovala obrovský priestor, pred PS/Xbox stojanmi sa vytvárali rady a súčasne tu prebiehali aj turnaje v hrách MotorStorm, GT5P, Soul Calibur, Guitar Hero, Forza 2. V turnajoch si víťazi odniesli novučičké konzoly Xbox Arcade, hw od Microsoftu, množstvo drobných cien a konzoly Xbox Elite 360 sa rozdali aj v hlavnej tombole a na stánku Brlohu.

Odprezentované boli v spolupráci s Microsoftom exkluzívne hry Halo ODST, Forza 3 a nahliadli sme aj do budúcnosti s pripravovanými titulmi Alan Wake a Fable III. Perličkou tohtoročného Comics Salónu bol stánok Dragon Age – generálneho partnera festivalu. Na pripravených notebookoch si bolo možné zahrať túto očakávanú RPG od BioWare a o kúsok ďalej vás pekné slečny pomaľovali bojovými znameniami.

Pred stánkom Dragon Age sa bojovalo so sečnými zbraňami, na dolnom poschodí sa zase tancovalo DDR, vedľa kinosály prebiehali prednášky, autogramiády, krsty kníh a v obývačke Fantázia si bolo možné v tichosti prečítať knihu, alebo si len tak natiahnuť chrbát na fit loptách.

Čo by to bolo za con, keby ste na chodbách nestretli fanúšikov navlečených do všemožných kostýmov a nebolo si možné kúpiť nejakú tú knihu, hru, komiks alebo pekné predmety. Práve na stánku Brloh si bolo možné predobjednať Dragon Age, NFS Shift či Halo ODST s pekným bonusom. Počet predobjednávok, ako nám prezradila Henrieta Galgóciová, konateľka siete predajní Brloh, bude stúpať, kameňom úrazu je však nedostatok informácií niekoľko mesiacov pred vydaním. „Robíme predobjednávky iba u titulov, u ktorých sme si na 100 % istí, aká bude cena a aký bude dátum vydania.“


„Veľmi neradi zavádzame našich zákazníkov, nebudeme napríklad hypovať pol roka pred vydaním Diablo alebo Starcraft, keď je vysoko pravdepodobné, že termín vydania sa môže kľudne posunúť a zmeniť sa môže aj cena,“ dodáva. Najväčšie predajné úspechy na vysunutom Brložisku slávi čokoľvek spojené s mangou a anime, čiže tričká, figúrky, komiksy. Väčší stánok rozlohou lákal však aj festivalovou zľavou 15 %. „Ľudia sú pripravení dopredu, vedia využiť zľavu a prídu na Istrocon špeciálne iba kvôli nám,“ hovorí Henrieta. „Po zaplatení vstupného, si nakúpia a potom odchádzajú,“

Festivalovú zľavu „chápeme skôr ako odmenu pre fanúšika, ktorý prišiel, pretože má náklady nielen na vstupnom, ale aj cestovnom, takto sa mu to snažíme spríjemniť tým, že poskytujeme festivalovú zľavu.“

Žiaden návštevník neodchádzal s prázdnymi rukami, na vstupe sa rozdávala mini Fantázia s programom a užitočnými informáciami. Ak ste mali hlboko do vrecka, tak sa našli určite časopisy z remitendy alebo letáčik človeka zo sekty Vesmírní lidé, ktorý mal striktný zákaz vstupovať do priestorov festivalu.

Išlo o masovú akciu, kde sa pohybovalo neustále množstvo ľudí, štedrý priestor Istropolisu mal len jedinú chybičku, chýbali odpadkové koše a neposkytoval dostatok čerstvého vzduchu. V malých prednáškových sálach sa dali otvoriť okná a ventilátory išli na plný výkon, no v hlavnej lobby sa potil každý bez ohľadu na to, koľko sa tu zdržal. Klobúk dolu pred tými, ktorí sa tu pohybovali navlečený v kostýmoch alebo brnení. Rešpekt.

Počas celého festivalu sa natískala otázka, nebolo by jednoduchšie spojiť jarnú Game Expo/Anime Show spolu s jesennou dvojicou Istrocon/Comics Salón? „Nie, nebolo by to dobré. Do roku 2003 fungoval iba Istrocon, venoval sa všetkému čiastkovo, ale ničomu poriadne.“ odpovedá Žittňan.

„Ak by sme chceli všetky tieto aktivity vtesnať pod jednu strechu, tak by sme sa sem (Istropolis) nezmestili.“ Dôvodom nie sú len neadekvátne priestory, pretože takýto con potrebuje komornú atmosféru, prednáškové miestnosti a hlavne kinosálu, ale aj samotná marketingová kampaň, v ktorej by sa nejaké to meno alebo aktivita mohla stratiť. Akcie by navzájom na sebe parazitovali.


Organizátor však jedným dychom dodáva, že ide aj o priamu odpoveď na požiadavky návštevníkov, ktorí si vyslovene priali, aby podobné akcie boli viackrát do roka. Takto sa program dopĺňa, nič nie je na úkor toho druhého, čo sa odrážalo na spokojných tvárach návštevníkov.

Zaujímalo nás aj to, kedy sa približne začína s prípravou takéhoto festivalu. „1. novembra musí byť hotový projekt, aby som mohol začať s oslovovaním partnerov a sponzorov,“ pohotovo odpovedá Žittňan. Prípravy na intenzite naberajú cca dva mesiace pred začatím, ako sme sa dozvedeli. Zladenie programu, účinkujúcich a organizačného tímu zaberá väčšinu dní.

Má vôbec organizátor čas na festivale zastaviť sa a zúčastniť sa programu? „Ja si ten program nepozerám, som tam, kde musím byť, sprevádzam ľudí, novinárov a riešim operačne problémy, čo je veľmi vďačná pozícia. V minulosti to tak bolo, ja už tu nie som od toho, aby som hodnotil program, od toho sú tu ľudia.“

Bude aj budúci rok Istrocon/Comics Salón? „Ja som sa dopočul, že nebude, ale to som nikdy nepovedal. Ide o fámu, dokonca sa hovorilo, že ani tento rok nebude, takže...“ My len dodáme, že sa na festivale určite stretneme budúci rok.

Foto: Miloš Lacika.


napísal spacejunker 16.9.2009
Páči sa mi!
ISTROCON / COMICS SALÓN


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19951)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk