DE BLOB 2

DE BLOB 2

7.0

Lentilkovo bije na poplach

Recenzia na PS3 verziu

Byť dieťaťom, tak vrieskam na úplné ústa, že chcem hračky tých roztomilých jednookých príšerok s prilbou a obuškom v ruke, že chcem rozprávky s tou nafúknutou kvapkou farby a sledovať, ako rozpráši celé šíky nepriateľov tým, že im poskáče po hlavách a prefarbí ich na fialovo, že chcem pyžamo, figúrky a peračník a obaly na zošity. Chcem, chcem a chcem! THQ však žiadne reklamné predmety nevyrobil a to hra de Blob 2 vyzerá ako licencovaný produkt inšpirovaný mimoriadne úspešným animákom alebo rovno sériou hračiek, ktoré sú aj po rokoch stále nedostatkovým tovarom. Našťastie od iných oficiálnych hier v sebe ukrýva ukrutnú porciu skákania, prefarbovania a prieskumu lokalít.

THQ sa snaží de Blob 2 posunúť do stredného prúdu a spopularizovať ju sériou humorných a roztomilých videí, v ktorých hrdinami sú už spomínané jednooké príšerky terorizujúce svet a vysávajúc farbu zo všetkého, čo má iný odtieň ako čiernobiely. Bez slov a mimiky dokážu vykúzliť úsmev na tvári a pritom ich vôbec netrápi, že vypadli z oka bláznivým zajacom od Ubisoftu. Možno, že v tých oblekoch sú naozaj schovaní pobláznení ušiaci. Kto vie. Hra aj bez dabingu a znalosti textu, ktorý netreba vôbec čítať, stačí sledovať iba kompas a dovedie vás k ďalšej úlohe alebo zásobníku farby, dokáže osloviť aj najmenších.

Cieľom De Blob 2 je vrátiť do každej lokality farby, vymeniť monochromatický kabát, vniesť do ulíc život a odpratať z cesty jednotky INKT strážiace radnicu, školu, továreň na ovocné nápoje. Blob sa od svojho posledného dobrodružstva priučil novým trikom a autori jednoduché prefarbovanie doplnili sériou mini úloh, ktoré vás nútia, vďaka svojej krátkosti, plniť ďalšiu a ďalšiu. Oslobodiť obyvateľov, nafarbiť fasády budov vám nebude trvať viac ako jednu-dve minútky. Všade, kam sa pohnete s Blobom, zanecháva hrdina stopy farby. Sám funguje ako špongia a dokáže do seba nasať určité množstvo farby, ktorá sa pomaly zo zásobníka míňa.  

de Blob 2
de Blob 2 Všade kam sa pohnete, Blob zanechá farebnú značku. Mesto je tak zakaždým jedinečné.
Všade kam sa pohnete, Blob zanechá farebnú značku. Mesto je tak zakaždým jedinečné.


de Blob 2 Interiéry aj na malom priestore dokážu chytrým dizajnom predostrieť niekoľko puzzlov.
Interiéry aj na malom priestore dokážu chytrým dizajnom predostrieť niekoľko puzzlov.


de Blob 2 Lokalita od lokality stúpa členitosť prostredí a náročnosť úloh.
Lokalita od lokality stúpa členitosť prostredí a náročnosť úloh.





Farebná revolúcia

Na fasádu spotrebuje jednu jednotku farby, na obyčajného policajta päť, na raketometčíka 50. Farebná paleta sa rozšírila a k základným – modrej, červenej a žltej – pribudli aj zelená, fialová a oranžová. Hľadanie predpísanej farby je teraz jednoduchšie a ak nie je v dosahu, stále ich môžete medzi sebou miešať. Všetko, čo potrebujete na splnenie aktuálnej úlohy, je vo vašej blízkosti aj voda, ktorá neutralizuje účinky akéhokoľvek farbiva vrátane nebezpečného atramentu. Náplň jednotlivých misií je dostatočne variabilná, raz je to hľadanie stratených obyvateľov, inokedy zlikvidovanie zásob INKT, potom priamy boj, no a pochopiteľne farbenie budov vybranými odtieňmi. Jeden blok môže byť zo začiatku modrý, ale neskôr jednotlivé domčeky alebo poschodia treba maľovať odlišnými farbami.

Logicky zamerané sú aj pasáže v interiéroch budov so sériou spínačov, vodopádov, výťahov a pascí, ktoré v mnohom pripomínajú Super Mario Galaxy. Narazíte na manipuláciu s gravitáciou, power-upmi, ktoré zmagnetizujú Bloba, urobia ho nesmrteľným alebo multifarebným, čiže má v sebe vždy potrebnú farbu. Podobnosť s klasikou Nintenda je možné vidieť aj v stúpaní na veže, rotujúce plošinky alebo trampolíny, ktoré vás vystreľujú cez pol levelu. De Blob 2 zbytočne neexperimentuje, drží sa pri zemi základnej hernej mechaniky s maľovaním.

Prefarbovanie stromov, domov, áut, lavičiek, stĺpov, aktiváciu fontán, premena kľúčových budov zvnútra sa však začne nepríjemne opakovať. Autori postupne obohacujú hrateľnosť nielen power-upmi, silnejšími nepriateľmi aj zložitejšími a členitejšími úrovňami alebo zmenou klímy na arktickú, kde sa všetko šmýka, to všetko v kompaktných lokalitách, ktoré sa postupne vašimi aktivitami otvárajú a prebúdzajú zo spánku. Úvodná veselá zábava sa zmení na rutinu a približne od polovice sa dostaví nepríjemný stereotyp. De Blob 2 je vhodné hrať v malých dávkach, jeden level a dosť. Zamestná vás na jednu dve hodinky, ak chcete namaľovať každú budovu a strom, rozbiť všetky debny a nájsť všetky skryté predmety.

Pre malých i veľkých

Každá aktivita je hodnotená bodmi, za misie získavate žiarovky a tie sa dajú neskôr utratiť na upgrady veľkosti zásobníka, počet životov či štítov. V De Blob 2 môžete aj zomrieť, ale mimoriadne nízka obtiažnosť, vhodne rozostavené checkpointy a možnosť pokračovať od poslednej smrti robia z hry mimoriadne prístupnú záležitosť aj pre absolútnych začiatočníkov či malé deti. Nielen pre ne je určený kooperatívny režim, v ktorom druhý hráč ovláda postavičku Pinky a pomáha kanónom prefarbovať svet a bojovať s nepriateľmi. Ide o identický systém ako v Super Mario Galaxy, na obrazovke vidíte iba kurzor a počet nábojov. 

de Blob 2

V párty režime sa situácia obracia, na delenej obrazovke dvaja hráči súperia v niekoľkých kolách na body plnením jednoduchých úloh. K dispozícii sú odomknuté arény, ale ich výdrž je rozporuplná, na rozdiel od príbehovej kampane, ktorá skrýva dve desiatky hodín.

Autorský tím treba pochváliť ako sa vyhral s jednoduchosťou ovládania, na hranie postačia tri tlačítka, ktorých kombináciou dokážete rozbiť krabice, zlikvidovať obrovské kanóny aj skočiť tam, kam potrebujete, čo značne zrýchľuje nielen samotný boj, ale aj prekonávanie vzdialeností je oveľa plynulejšie a nemusíte tŕpnuť či skok z mrakodrapu naozaj bude ukončený na plošinke so zásobníkom farby. Počas letu ho stačí zamerať a potom skočiť. Blob po vyznačených čiarach autolocku dokáže skákať bleskovo, takmer automaticky. Priebeh celej hry uľahčujú aj ikonky zobrazujúce koľko a akej farby potrebujete na aktiváciu spínača, budovy zase blikajú požadovaným odtieňom a nepriatelia sú jasne označení odznakom nad ich hlavami.

Prechod série na HD konzoly jej mimoriadne prospel, na PS3 a Xbox360 vynikne na detaily bohatý svet, ktorý doslova žiari, keď sa prebudí do farieb. Okná na budovách sa lesknú, hladina je zvlnená, premávka sa zhusťuje, ulice sú plné, rušné a vysoká viditeľnosť len prehlbuje rozlohu každého z levelov. Aj samotný vizuál je istým spôsobom zodpovedný za to, že sami plníte úlohy a pomáhate bezbranným, tak roztomilo hračkárskemu svet sa nedá povedať nie.

De Blob 2 je seriózna hopsačka zápasiaca s nastupujúcicm stereotypom, ktorému nezabráni ani časté striedanie lokalít a obohacovanie hrateľnosti power-upmi. Než začne predstavovať výzvu, skúsení hráč pocíti nudu, nováčikovia zase budú krochkať blahom. De Blob 2 jednoznačne odporúčame do každej rodiny.


napísal spacejunker 11.3.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
DeBlob 2 - Debut Trailer
| DEBLOB 2 - DEBUT TRAILER
[19.11.2010]
De Blob 2 - Trailer 2
| DE BLOB 2 - TRAILER 2
[13.12.2010]
7.0
Ohodnotiť
DE BLOB 2
+ pestrofarebná grafika
+ úlohami motivovaný gameplay
+ príjemná hudba
+ obtiažnosť a náročnosť úloh šitá namieru najmenším
+ nenáročná ovládačia schéma
- rýchlo nastupujúci stereotyp
- opakujúca sa náplň úloh
- kamera občas zavadzia


RECENZIE HRÁČOV
Wii
PS3
Xbox 360
DS

Vývoj: THQ / Comgad / Blue Tongue
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22. február 2011
 27.2. 2018 (Xbox One, PS4)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| de Blob 2 11.3.2011
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19628)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk