MEN OF WAR: ASSAULT SQUAD

MEN OF WAR: ASSAULT SQUAD

7.0

Najtvrdšie boje v druhej svetovej pokračujú

Recenzia na PC verziu

Ťažké boje pokračujú. Útočný tím vyráža v ústrety nepoddajným nepriateľom. Nasaďte si prilbu a držte svoj zadok pri zemi, guľky protivníkov totiž lietajú čertovsky presne. Veliť v tejto akcii nebude vôbec jednoduché a víťazstvo si vyžiada veľa potu a trpezlivosti. Ste pripravení?

Assault Squad udržuje tradíciu hardcore stratégií pre nezlomných milovníkov druhej svetovej vojny. Najskôr tu boli Soldiers: Heroes of World War II, potom Faces of War a prišli Men of War. Nebudeme si nič nahovárať, všetky tieto stratégie vrátane expanzií vyzerajú v podstate rovnako, hrajú sa rovnako a trápia ale aj bavia hráčov rovnako. Napriek tomu, že je dookola omieľané to isté, stále sa jedná o solídnu porciu zábavy a radi ju ochutnajú starí harcovníci ale aj nové obete, ktorým môže v úžase spadnúť sánka. Systém hry je totiž veľmi komplexný s dôrazom na realistické správanie jednotiek v boji.

Men of War: Assault Squad
Men of War: Assault Squad Víťazný pochod americkej armády.
Víťazný pochod americkej armády.


Men of War: Assault Squad Cesta k víťazstvu je lemovaná vlajkovými stanoviskami.
Cesta k víťazstvu je lemovaná vlajkovými stanoviskami.


Men of War: Assault Squad Za mostom číhajú nepriatelia.
Za mostom číhajú nepriatelia.





Na rozdiel od väčšiny iných vojnových stratégií Meno f War v súlade so svojimi predkami kladie dôraz aj na opomínané detaily. Zasiahnutá technika môže zotrvať čiastočne funkčná a napríklad tank s pretrhnutým pásom dokáže naďalej strieľať po nepriateľoch, len sa nepohne z miesta. Zo zničenej techniky vyskáče posádka. Prakticky každý, aj nepriateľský tank mimo prevádzky, môže byť opravený a prisvojený a rozhodne vám uľahčí život, ak to využijete pri každej príležitosti. Pešiaci vyliečia alebo nahradia zranenú osádku dela, či guľometu, skrývajú sa za objektmi, vlezú do zákopov a hádžu protitankové granáty. Kalkuluje sa s pohonnými látkami a zásobami munície, ktoré sa dajú popri iných predmetoch získať šacovaním mŕtvol a techniky. Rozhodne nestačí len presúvať vojsko a vhodne kombinovať jednotky. Zanedbanie zdanlivých sekundárnych maličkostí vás môže stáť ťažko získané pozície.

O každú vztýčenú vlajku na novom stanovisku sa krvopotne bojuje a pri náhlej protiofenzíve môže ľahko padnúť. Vlajky sú styčným bodom a sprístupňujú nové jednotky, ktoré hráč privoláva na pomoc priamo na bojisku. Platí sa cennými bodmi, ktoré sú získané hlavne za výkony a sortiment dostupných jednotiek je veľmi široký. Základné sily kalkulujú s útočnými tímami pešiakov, snajpermi, stacionárnymi guľometmi, či mortarom. Vojenské vozidlá a transportéry zabezpečia ľahké krytie aj ďalšie mužstvo. Na rad prídu aj delá, tanky, výsadkári, špeciálne jednotky a podpora vo forme leteckých náletov a artilérie. Treba však zvážiť, kedy a do čoho investovať a rozhodne sa neoplatí bez rozmyslu chŕliť posily a bezhlavo ich nasadzovať do útoku.

Assault Squad ponúka štedrých päť ťažení pre jednotlivca. Prvé víťazstvo musíte dosiahnuť v úvodnej misii za USA, potom sa odomknú kampane aj za Sovietsky zväz, spojencov, nacistické Nemecko a Japonsko. Misií je nadostač a zavítate do rôznych krajín a prostredí. Bojuje sa vo východnej a západnej Európe, v Pacifiku a Afrike, v horách, džungli, či na púšti. Hodnú chvíľu potrvá, kým každú stranu privediete k úspešnému finále a v neposlednom rade je to aj kvôli značnej obtiažnosti. Je veľká škoda, že sa náplň väčšiny misií obmedzuje na prostoduché obsadenie všetkých vlajkových stanovíšť na mape. Je jedno, za ktorú stranu bojujete, je to ako cez kopírovací papier, dookola to isté. Keď si zvyknete na určitú osvedčenú taktiku, môžete ju opakovane používať takmer v každej misii. Naučený postup síce prinesie pohodlnejšie víťazstvo, ale začne vás ubíjať stereotyp.

Men of War: Assault Squad

Monotónne misie nie sú zďaleka jediným kazom hry. Snahu o realizmus naštrbuje imbecilita jednotiek. Do istej miery vedia reagovať samostatne, ale niekedy postupujú hlúpo. Dajú sa síce naplánovať jednotlivé kroky, ale v určitých momentoch sa chtiac- nechtiac musíte spoľahnúť na vlastnú inteligenciu mužstva. Absurdné je napríklad počínanie pechoty, keď ju pošlete obsadiť vlajkovú pozíciu. Muži sa rozbehnú k cieľu a keď vystrelí skrytý nepriateľ, zastanú v polovici cesty a opätujú paľbu. Obvykle stoja vzpriamení, neprikrčia sa, nekryjú a kým splnia ďalší manuálne zadaný pokyn, medzitým ich nepriateľ zameria a zmasakruje. Vyžiadané posily prichádzajú z východzieho bodu mapy a okrem toho, že sú brutálne pomalé, často sa niekde zamotajú. Ešte, že sa dajú vyhľadať pomocou ikon na ľavej strane obrazovky. A nie len povolané zálohy majú na mnohých miestach problém so schodnosťou terénu. Pričom sa jedná aj o úseky, kde nie je zjavná žiadna prekážka, ktorú by nedokázali obísť. Niekedy stačí posunúť vojaka o pár krokov do strany a opakovanie označiť cieľ, no naozaj frustruje, keď máte v najtvrdších bojoch hľadať cesty pre zaseknuté jednotky.

Assault Squad nezabúda na multiplayer, ktorý sa hrá lokálne aj online. Môžete bojovať proti iným hráčom, ale aj postupovať v kooperácii proti AI v štyroch režimoch s množstvom rôznorodých máp. V predchodcoch hry sme síce našli aj viac módov, ale táto ponuka pohodlne postačí . Porovnávanie síl so živými súpermi dodáva hre šťavu a vyznávači sieťových bitiek si prídu na svoje. Multiplayer je to, kvôli čomu sa oplatí uvažovať nad kúpou hry.

Grafika nie je najmodernejšia, ale dizajn máp s množstvom objektov je solídny. Hlavne z diaľky sa na Assault Squad dobre pozerá, hoci pri priblížení už je to slabšie a citeľne chýbajú detaily. Hru aspoň pohodlne rozbeháte aj na menej výkonnej zostave.

Men of War: Assault Squad
Men of War: Assault Squad Grafika nie je najmodernejšia, ale dizajn máp vydarený.
Grafika nie je najmodernejšia, ale dizajn máp vydarený.


Men of War: Assault Squad Môžete hrať aj za nacistov.
Môžete hrať aj za nacistov.


Men of War: Assault Squad Vhodná taktika je kľúčom k úspechu.
Vhodná taktika je kľúčom k úspechu.





Men of War: Assault Squad ponúka najtvrdším stratégom ďalšie dramatické boje druhej svetovej vojny. Ťažko vydobyté víťazstvá v kampaniach za všetky primárne veľmoci sú drsnou prípravou na potýčky s inými hráčmi. Assault Squad síce v zásade neprináša nič, čo by sme nevideli u jeho predchodcov, ale realistické podmienky v boji spojené so značnou obtiažnosťou a multiplayerom odobrujeme. 


napísal uni 14.6.2011
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
MEN OF WAR: ASSAULT SQUAD
+ 5 kampaní za všetky primárne veľmoci
+ slušný multiplayer
+ výzva pre hardcore hráčov
+ dôraz na realistický postup
- rovnaký priebeh misií
- zasekávanie jednotiek, zlyhávanie AI
- absencia inovácií
- technické nedostatky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,6 GHz, 1GB RAM, 128 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 1C / DMS/Best Way
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 25. marec 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk