FORZA MOTORSPORT 4

FORZA MOTORSPORT 4

9.0

Racing pre všetkých

Recenzia na Xbox360 verziu

Pri pohľade na štatistiky neviem, či mám plakať, smiať sa, alebo sa báť. Po viac ako 22 hodinách a viac ako 170 pretekoch svieti v kolonke kompletizácia hry 7%. Už viete, prečo tie obavy? Zahryznúť sa do Forza Motorsport 4 je bezbolestné, prestať krúžiť vo Ferrari Italia alebo prenikať do tajov autoklubov je ako svrbenie, ktorého sa nezbavíte. Aké auto dostanem pri ďalšom leveli, budem si môcť kúpiť konečne SLS AMG alebo austrálsky V8 špeciál, čo za eventy sú v sezóne Liga Legiend. Otázky plodia otázky a zvedavosť snahu jazdiť do odpadnutia. Forza Motorsport 4 je komplexný, mimoriadne motivujúci racing štedro nabitý obsahom, ale je aj vyčerpávajúci a to nemusíte absolvovať 24 hodinovku na La Sarthe.

Stačí zamávať na pozdrav. Forza Motorsport 4 je ďalšou hrou, ktorá podporuje Kinect nenásilnou formou. Môžete využiť zadávanie hlasových povelov pre rýchlu navigáciu v položkách menu (iba anglicky), zapnúť Head tracking a otáčaním či nakláňaním hlavy kontrolovať obe strany vozu, ktoré nepokrývajú spätné zrkadlá. Kinect si rozumie aj so špeciálom postaveným pre LeMans. Natiahnete ruky a katapultuje vás vpred. Plyn a brzdu stráži hra, vy sa staráte iba o vyberanie zákrut. Skôr ako o seriózne jazdenie, ide o splnený detský sen, už nemusíte behať s vystretými rukami, robiť bm, brm a tváriť sa, že šoférujete športiak.

Kinect otvára hru predovšetkým najmenším. Tváriť sa, že takto odjazdíte šampionát na Nordschleife je zbytočná frajerina. Nikto to robiť nebude. Forza Motorsport 4 skrýva pod kapotou ďaleko viac. Každý si v hre nájde to, čo ho zaujíma. V lakovni a pri dizajnovaní vinylov strávi hodiny, rýchly tuning pred závodom preletí mávnutím ruky. Turn 10 Studios odhodili bielu prezentáciu, zastreli ju čiernou a iba pomocou textových menu sa im podarilo nemožné. Všetko je prehľadné, máte dokonalý prehľad o tom, čo potrebujete v daný moment vedieť a nikde sa necítite byť stratení. To podporuje aj pozvoľne stúpajúca obtiažnosť hlavnej Svetovej tour zloženej z desiatich sezón od amatérskej až po legendárnu. 

Forza Motorsport 4
Forza Motorsport 4 Myslíte, že prekonáte Mr. Beana, súčasného rekordéra na trati Top Gear?
Myslíte, že prekonáte Mr. Beana, súčasného rekordéra na trati Top Gear?


Forza Motorsport 4 Na alpskej trati Bernese nájdete všetko vrátane tunelu, klopených zatáčiek aj pomalé obracačky.
Na alpskej trati Bernese nájdete všetko vrátane tunelu, klopených zatáčiek aj pomalé obracačky.


Forza Motorsport 4 Autovista vám umožní preskúmať autá do tých najmenších detailov.
Autovista vám umožní preskúmať autá do tých najmenších detailov.





Autá pre všetkých

Zlatý stred medzi simulátorom a arkádou už nie je mýtom. Z Forzy Motorsport 4 je akýsi jednorožec, ktorý uspokojí každú sortu jazdcov. Fyzikálnemu modelu rozdelenom medzi normálny a simulačný sekunduje niekoľko asistentov od ideálnej čiary, cez trakčnú kontrolu, ABS a manuálnu prevodovku so spojkou. Aj pri nastavení normal sa autá správajú viac reálne, jazdy na doraz okažmite pocítite šmykom, lietaním cez obrubníky, kolíziách a hodinách. Jazdný model v spolupráci so systémom poškodenia dávajú závodom punc krehkosti. Dovoľuje však malé bodíčky a riskantné manévre s naberaním súperov na kapotu.

Rozbíjajú sa sklá, praskajú svetlomety, vypadávajú brzdové svetlá, trhajú sa spojlery, krivia kapoty a odpadajú časti, ktoré v rýchlosti ani neviete identifikovať. Dooškierané a dobité autá ničí model poškodenia, každým bodíčkom sa ničí šasi, klesá výkon a motoricky nestačí na konkurenciu. Pri skutočne bezohľadnej jazde alebo chybe vypovedá motor úplne alebo ťaháte za sebou dymovú stopu. Deštrukčný model je zhovievavý, ale vie aj trestať. Minimálne kreditmi potrebnými na opravy po každom preteku.

Forza Motorsport 4 v istom slova zmysle nepozná penalizácie, nezapíše čas do rebríčkov, ak si skrátite trať alebo jazdíte agresívne. Nepozná takisto ani medaile alebo zdolávanie krkolomných časov či prepracovaný ekonomický systém. Na hráča kladie také nároky, aby neprišiel o nervy a nemusel rozbíjať ovládač pri stom reštarte preteku, pretože na prvej zákrute došlo k reťazovej havárii a odnieslo si to predné zavesenie kolies. Svetovej tour sa stačí zúčastniť a predpripravené preteky absolvovať. Hra vás neodmení striebrom ani zlatom, ale kreditmi a skúsenostnými bodmi. Do levelu 50 dokonca nedostávate predom vybrané auto, ale si z výkladnej skrine vždy vyberáte model, ktorý chcete. Tu treba povedať, že medzi ponúkanými sa nemôžete rozhodovať podľa parametrov, pretože ich hra zabúda zobrazovať.

Takmer nekonečná tour

Jazdou na akomkoľvek modeli si zvyšujete priazeň u značiek a tie vám ponúkajú zľavy na nákup upgradov. Pomerne skoro (väčšinou po troch pretekoch) však dochádza k tomu, že si len z obchodu vyberáte, čo chcete a nič neplatíte. Desať sezón Svetovej tour pôsobí ako prechádzka ružovou záhradou, v ktorej sa ani len nezapotíte. Nenechajte sa oklamať, autá sa od seba nielen že odlišujú, ale správa sa každé inak. Možno je to len môj subjektívny pocit, ale prvých pár hodín mi prišlo, že bez ohľadu na model bolo auto vždy nedotáčavé. Kampaň tvoria z drvivej väčšiny iba klasické preteky rozdelené medzi rýchlostné triedy a špeciálne eventy výrobcov alebo konkrétnych modelov. 

Tu a tam sa objaví spestrujúci event ako jazdy cez kuželky alebo bránky na čas (checkpoint race), naháňačka s rivalom alebo predbiehanie áut z premávky, ktoré sú absurdné. Pomalé autá jazdia vždy po ideálnej stope, nie na strane, kde by mali. Svetová tour pôsobí neskôr sterilne, v žiadnom prípade nie stereotypne. Jazdíte iba na okruhoch a fiktívne prostredia nedostávajú toľko priestoru. Alpská trať Bernese by si ho rozhodne zaslúžila a mestský okruh New York z predchodcu vypadol úplne. Ak ste hrali Forza Motorsport 3, bude vám stavba eventov pripadať veľmi familiárne. Svetová tour vyhodila úplne súťaž Dragsterov, upustilo sa aj od Driftu a jazda na čas takisto dostala červenú.

Obrovskou výhodou Svetovej tour je, že ju po dohraní, na konci ktorého sa nedočkáte žiadnych osláv ani bombastického outra, ju s odomknutým vozovým parkom môžete zdolávať znovu. Eventov je totiž také množstvo, že začínať budete nie dva, ani tri ale viackrát. Kampaň sa vďaka možnosti vyberať eventy, ktoré vám sedia, mení od hráča k hráčovi. Do cieľa nemusíte doraziť na dieselovom LeMans špeciáli Audi, ale napríklad na Nissane GTR z úplne inej triedy. Forza 4 vašu snahu na trati dopĺňa vizuálnymi značkami, ktoré signalizujú kvalitu predbiehania, prejazdu cez zákrutu, jazdu v závese a pod. Vďaka nim sa snažíte zlepšovať v každom ďalšom kole.

K vynikajúcemu pocity z jazdy a budovaniu súťaživej atmosféry prispieva zaujímavo sa správajúca AI. Jej chovanie sa dá prekuknúť po pár hodinách, pred každou zákrutou si pre istotu zbytočne pribrzdí, rýchle prejazdy ide na istotu a na rovinkách raketovo akceleruje. Na kľukatých tratiach ako Maple Valley nemá absolútne šancu, ale na Silverstone dokáže držať krok celý pretek a dýchať vám na krk. Na trati dochádza aj ku komickým situáciám, kedy znenazdajky pod stresom AI nezvládne rovinku alebo klopenú zákrutu. AI si stráži vnútornú stranu a jazdí strojovo presne, v poslednom kole dokáže zrýchliť alebo naopak vás počkať, aby mal pretek vyrovnanejší priebeh. Napriek týmto podvodom odchádzate z preteku s dobrým pocitom. Do štvorky sa dostal aj neduh predchodcu s neprispôsobivým štartovným polom výkonu vášho auta. Keďže majú súperi vždy presne definované, na čom budú jazdiť, je to len otázka „vhodného auta" a zanecháte ich za sebou po prvej zákrute.

Na cestách nie ste sami

Starosti s AI odpadajú v multiplayeri pre 16 hráčov so sériou módov zahrňujúcich klasický pretek na okruhu, z bodu A do bodu B, hra na mačku a myš, babu, drag, drift, eliminácia alebo šialený futbal s autami. Ak vám žiaden nesedí, môžete si nastaviť vlastné pravidlá, obmedzenia časom, zakázať triedy, upraviť systém bodovania, postaviť na trať dve rozdielne skupiny áut z odlišných výkonnostných tried, vypnúť asistentov, vybrať presne podľa špecifík autá až do takých detailov ako typ motoru. 

Forza Motorsport 4
Forza Motorsport 4 Vytváranie momentiek počas pretekov takisto patrí do Foto módu.
Vytváranie momentiek počas pretekov takisto patrí do Foto módu.


Forza Motorsport 4 Skrotiť niektoré autá dá námahu, ale výsledok vždy stojí za to.
Skrotiť niektoré autá dá námahu, ale výsledok vždy stojí za to.


Forza Motorsport 4 Svetovú tour nemusíte dohrať v triede R1, ak si na ňu netrúfate.
Svetovú tour nemusíte dohrať v triede R1, ak si na ňu netrúfate.





Už predchodca ponúkal rozšírené komunitné funkcie, tie sa teraz rozšírili o možnosť zakladať auto kluby a vyzývať rivalov cez sériu eventov a snažiť sa prekonať ich čas. Zostali zachované akčné domy s dražbami áut, podrobné rebríčky sledujúce aj kvality režisérov filmov, fotografov či najlepších tunerov. Zdieľať sa opäť dajú nielen nastavenia vozov, ale aj autá, návrhy, krátke klipy či rovno fotky. A keď sme už pri tých fotkách, tie najfotogenickejšie autá nájdete v móde Autovista. Ide o garáž dvadsiatky tých najluxusnejších vozov vymodelovaných snáď z milióna polygónov do takých detailov, že môžete vidieť drobné písmenká v rohoch na skle, ktoré ste videli už stokrát, ale nikdy neviete, čo znamenajú.

Každé auto vo výkladnej skrini je doplnené komentárom, detailným popisom, štatistikami, môžete otvoriť dvere, nasadnúť doň, naštartovať ho. A aby to nestačilo, tak ich komentuje aj Jeremy Clarkson z Top Gearu. Prepojenie úspešného TV formátu a hry siaha hlbšie, nájdete tu aj známy testovací okruh a sériu bláznivých úloh vrátane zrážania kuželiek na body, spomínaný futbal v multiplayeri či jediné auto s apostrofom v názve – slovenskú Kiu Cee'd. Obrovskou škodou je, že áut v Autoviste je len 26 (vrátane Warthogu z Halo). Chcelo by ich určite viac.

Forza Motorsport 4 sa od predchodcu po grafickej stránke neodlišuje zásadne, ale dvojročný odstup je badať na zlepšení práce s materiálmi. Interiéry nepôsobia plastovo a autá celkovo stratili typický angličákový výraz. Okolie tratí je vyzdobené mnohými detailami, objektami a niektoré obrubníky sa nafúkli z plochých textúr. Hra vyzerá opäť krajšie a realistickejšie s novým svetelným modelom a odrazmi. Autorom sa podarilo, síce nie úplne, eliminovať častý loading a ukladanie pozície, ktoré ukončuje každý pretek nepríjemným lagom. Forza 4 je prvou hrou, ktorá ma donútila využiť custom soundtrack, ten na disku je na racing nevýrazný. Nemožno hovoriť ani o žánrovej pestrosti, zmes dubstepu a dnb sa zlieva do jedného tracku.

Forza Motorsport 4 má medzi žánrovými kolegami unikátnu pozíciu otvorenou politikou. Fanúšikovia aj úplní začiatočníci sú postavení na jednu úroveň. Bez ohľadu na skúsenosti a preferovanú ovládaciu schému ponúka vynikajúci pocit z jazdy, aktualizovanú garáž o tie najexotickejšie autá (chýba iba Veyron SS a Huayra, čo pravdepodobne vyrieši niektorý zo šiestich DLC) a mimoriadne trvácny obsah, ktorý vám vydrží minimálne do ďalšej jesene. 


napísal spacejunker 13.10.2011
Páči sa mi!
9.0
Vo svete
9.1
Ohodnotiť
FORZA MOTORSPORT 4
+ hra uspokojí náruživca aj príležitostného hráča
+ komplexná ponuka herných režimov online
+ Autovista, integrácia Top Gearu a Kinectu
+ obrovská výdrž
+ lokalizácia
+ sociálne funkcie
- nízky počet nových okruhov
- nevýrazný soundtrack
- žiadne nočné jazdy ani zmeny počasia
- nízky počet áut v Autovista móde


RECENZIE HRÁČOV
Forza Motorsport 4
9.0
FRUPER    2.11.2011
Forza... po taliansky Sila, jasná odpoveď na seriu Gran Tu...prečítať celé
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Microsoft / Turn 10
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. október 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18387)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk