CASANOVA : THE DUEL OF THE BLACK ROSE

CASANOVA : THE DUEL OF THE BLACK ROSE

7.5

Recenzia na PC verziu

Slovinský Arxel Tribe (Ring, Faust, The Prophet) nám prinášajú príbeh. A nie hocijaký. Kto by sa nechcel aspoň na chvíľu stať galantne oblečeným pánom v pančuchách (no ja teda nie :)), pánom s neobyčajným šarmom očariť každú ženu a potom s ňou skončiť v posteli. Kto by nechcel byť Giacomo Casanova ? Musím, Vás ale hneď na začiatku schladiť, nebudú sa baliť ženy :( ! Aj keď sa jedna objaví, bude vaša skôr než stihnete niečo povedať :), nie sex v hre budete hladať márne. Možno v druhom dieli.
Mladý a neskúsený Giacomo prichádza do Benátok so svojou matkou na pozvanie veľmi vplyvného občana mr.Grimani-ho. To však ešte netuší čo ho čaká. Cestou sú prepadnutý mongolskou pirátskou loďou a matka zomiera po zásahu šípom. Giacomo neváha ani sekundu a tasí (nie, je to kord :)) kord a bojuje. Ale zblúdilý šíp si našiel cestu aj do jeho tela. Ani nevie ako, ocitá sa v posteli, a sluha mu narýchlo vyrozpráva čo sa stalo. (nie, sluha nebol v posteli, ako si niektorý mysleli :)) A tak sa vydáva pomstiť smrť svojej matky.
Rozlúštiť záhadu miznúcich detí, zabrániť hroziacemu útoku mongolov a diktatúre, a nájsť svojho skutočného otca.

Casanova : The Duel Of The Black Rose
Casanova : The Duel Of The Black Rose
Casanova : The Duel Of The Black Rose

Giacomo je polygónova postavička pobehujúca po predrenderovaných pozadiach jednej časti reálne vymodelovaných Benátok. Je to ďalšia z radu hier, ktoré sa dajú charakterizovať akčné adventúry. Musím sa priznať nemám ich moc v láske kvôli nevyváženosti žánrov, hlavne ide o akčné časti, deprimujúce hopsanie po plošinkách. Casanova si berie to najlepšie z oboch žánrov. Používanie predmetov, rozhovory s postavami, riešenie puzzlov a iné adventúrovské aktivity sú doplnené o akčné medzihry, ktoré nikoho neurazia a navyše niektorých sa ani účastniť nemusíte. Po príchode do Benátok je to hlavne súťaž o reputáciu, ktorej sa účastní každý mladý muž. Pozostáva zo štyroch disciplín, v ktorých si zaskáčete, zastrieľate z kuše a zase zaskáčete :).
Po meste je niekoľko stánkov v ktorých si môžete vylepšiť vašu reputáciu čoby novica alebo finančnú situáciu, ktorá na začiatku nie je slávna. Môžete hrať poker, kocky, hádať čísla (táto disciplína vám pomôže k bohatstvu), strieľať do terča. Komu sa nechce súťažiť môže peniaze nájsť voľne pohodené po meste, a reputáciu dohnať dvorením náhodných dám. Dvorenie prebieha v oslovení príslušnej dámy a vypočutie si problému, ktorý väčšinou trápi všetky (ženy, ženy :)). Potom si už treba len vybrať typ odpovede a čakať ako zareaguje druhá strana. (ináč dámy majú vždy divoké účesy, fialové ...). To najlepšie z akčnej časti som si nechal na záver, tou vecou je šerm (ktorý možno budete mnohý preklínať). Neodmysliteľná súčasť doby, v ktorej sa Casanova odohráva. Bohužiaľ nemôžete vyzvať na súboj každého, ale príležitostí bude viac než dosť. Počas šermovania môžete použiť tri výpady, tri údery na obranu tela a štyri špeciálne kombá. Čo mi na hre najviac vadilo, že som sa nemohol liečiť sám z nejakých flakónov, ale vždy zajsť k holičovi ? a ten už sa peniažky urobí to čo má. Akčnú časť musím veľmi pochváliť, len som očakával záverečný súboj z bossom, nedočkal som sa ho :(
Adventúrna časť je na tom podobne ako akčná. Prísne logické problémy, nie príliš dlhé dialógy, zábavné puzzle (až na vyrobenie žieraviny vo väzení :)) všetko naladené na rýchly spád a kmit udávaný tempom akčnej časti.

Casanova : The Duel Of The Black Rose
Casanova : The Duel Of The Black Rose
Casanova : The Duel Of The Black Rose

Hrá sa to veľmi dobre a ani sa nenazdáte a ste u konca, to je asi najväčší problém Casanovy, hracia doba je príliš krátka (ktorá hra sa zase mne nezdala krátka, že :)) nezachráni ju ani množstvo zábavných súťaží, 8 pohodových hodín a je koniec :(
Grafika Casanovy je skutočne nádherná, perfektný rendering Benátok so všetkým čo k tomu patrí, temné uličky, úzke kanály, obrovské katedrály. Backgroundy doplnené o dynamické svetlá, dym z komínov, množstvo holubov, vlniaca sa voda a v neposlednom rade plávajúce gondoly, nie po vode, ale plávajúce vzduchom ! Autori sa nebáli použiť aj niektoré vynálezy, parný stroj, rôzne mystické nástroje, alchýmiu. Tie gondoly sú vážne nádherné, keď šermujete na život a na smrť a preletí okolo vás veľká gondola verte, že sa budete dívať na ňu a nie na oponenta :) Počas hrania vám bude hrať dobová muzika, občas strihnutá heavy metalom (to vážne, do intra keď Vás napadnú piráti by som si inú ani nevedel predstaviť), a modernými motívmi. Zvuky by sa dali označiť sa priemer, aj keď  dabing postáv má skvelý taliansky prízvuk.
Počas hrania som narazil na niekoľko bugov, dva z nich mi úplne zabrániliv ďalšom postupe a to, keď dokončíte šermiarsky kurz u Tybalda, po východe mal Casanova vytasený meč, a nedalo sa ďalej hrať, jednoducho xcel šermovať :) Tak som ten kurz po druhý krát nedokončil :) A ten druhý bug bol tesne pred koncom hry, Giacomo sa zasekol do lana po ktorom mal vyšplhať na loď. Riešenie vypnutie ovládania myšou.
V niektorých častiach sa hra neskutočne spomalovala, zasekávala, a počas Benátskych hier keď sa namočil vo vode a stlačili ste ESC objavilo sa menu a na pozadí bolo vidieť poslednú scénu, to by sa ešte dalo prekúsať, ale v menu nebol kurzor ! Hra beží v rozlíšení 800x600, úroveň detailov si môžete ušiť presne podľa vášho hardwaru, mne sa podarilo rozbehnúť hru len v nízkych detailoch, ale napriek tomu nestratila nič na kráse.

Čo dodať na záver, veľmi podarený kúsok, s niektorými malými muškami (zasekávanie spomaľovanie čo pravdepodobne vyrieši patch) a jednou veľkou muchou a tou je dĺžka, zaujímavým koncom možno odhaľujúcim pokračovanie. Pre skúsených hráčov prechádzka ružovou záhradou, pre začínajúcich výborný štart do sveta adventúr aj keď s prímesou akčnosti. Nemožno nedoporučiť :)

Casanova : The Duel Of The Black Rose
Casanova : The Duel Of The Black Rose
Casanova : The Duel Of The Black Rose

Pche, Casanova za celú hru zbalil iba jednu jedinú ženu ? nehanbíš sa ?


napísal spacejunker 16.10.2001
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
CASANOVA : THE DUEL OF THE BLACK ROSE


RECENZIE HRÁČOV
Casanova : The Duel Of The Black Rose

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Casanova shots 14.8.2001
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk