RALLISPORT CHALLENGE

RALLISPORT CHALLENGE

8.4

Recenzia na PC verziu

Po Need for Speede k nám prichádza ďalšia racingovka tentoraz je to pravá rally s názvom Rallisport Challenge. Hra je konverziou z X-boxku kde bola veľmi úspešná, ale ako vieme na PC máme iné nároky na dobrú hru tak sa na to pozrime.

Hra je klasická rally s niekoľkými inováciami, ktoré hru stavajú trochu vyššie a robia ju zaujímavejšou. V podstate hlavým ťahákom na hru je grafika a netradičné módy ako jazda do vrchu, rallycross, alebo jazda na ľade. Čiže niečo čo si inde vychutnať nemôžete. 

Rallisport je od firmy Digitall Illussions, ktorá v poslednej dobe dosť paktuje z Microsoftom a okrem toho že pre ňu robili toto, práve pracujú na X-Boxovej a PC verzií Midtown Madnessu 3. Čo sa týka ich staršej produkcie majú za sebou zaujímavé racingovky Rally Masters alebo Swedish Touring Car. Ale ich najväčšou bombou je aj tak nedávno vyjdený Battlefield 1942 kde autori ukázali že vedia robiť aj niečo iná ako autíčka.

Rallisport Challenge
Rallisport Challenge
Rallisport Challenge

Ale poďme späť k hre, čakajú tam na nás klasické základné módy a to Kariéra, Single Player, Time trial a Multiplayer. V Kariére prechádzate postupne všetky trate a všetky typy závodov a za víťazstvá inkasujete body, ktorými si odomykáte ďalšie módy a autá. V podstate to vyzerá tak, že prejdete niekoľko základných rally šampionátov, každý má tak po 3-9 tratí a ak dosiahnete dostatočný počet bodov odomkne sa vám niekoľko ďalších náročnejších šampionátov.  Celé je to rozdelené to 4 úrovní a to Pro, Expert, Classic a Unlimited podľa bodov a v obrazovke kariéry si môžete kontrolovať koľko vám bodov ešte chýba do ďalšej úrovne a odomknutia ďalších tratí a áut. Ak však nemáte dosť bodov po prejdení všetkých danej úrovne, musíte si niektorí šampionát resetnúť, zahrať ho znova a skúsiť skončiť lepšie. Single playerové a Time Trial trate a jednotlivé typy závodov v nich sa vám odomkýnajú postupne ako prechádzate Kariéru. Nakoniec ak vás bude nudiť hrať sám, môžete to skúsiť v multiplayeri s tromi priateľmi v niektorom z módov.

Hlavné typy módov sú klasické rally, ice rally, rally cross a hill climbing. V klasickom rally závodíte sám na dlhých úsekoch etapy kde vám nikto nezavadzia a váš čas si po každom úseku môžete porovnať s ostatnými tromi protivníkmi. Vaša aktuálna pozícia sa vám však vypisuje vždy aktuálne. Trate sú dlhé tak od 3km do 8-9km, teda nič extra dlhé ale zvyčajne dosť rozmanité a niekedy sa časť závody odohráva na blate, na cestách, niektoré úseky sú skoro rovné a niektoré sú samá zákruta dolu, alebo hore kopcom. Ďalej je tu Ice Rally teda závody na ľade kde súťažíte všetci 4 naraz na zľadovatenej okruhovej trati. Zvyčajne sú to kratšie tak 500 metrové trate kde hlavne musíte zvládnuť vaše na klzkom povrchu. Rally Cross závody sú niečo podobné ako Ice Racing, len sa presuniete na blato, trate sa trochu zväčšia a pribudnú prevýšenia  a skoky. A nakoniec je tu najnáročnejší Hill Climbing teda jadza do vrchu ktorá je niečo podobné ako klasické rally, len sa ide do veľkého stúpania do vrchu s množstvom zákrut..

Rallisport Challenge
Rallisport Challenge
Rallisport Challenge

Na výber máte klasické trochu známejšie rally autá, ako Toyota corolla, Seat Ibiza, Audi Quattro, Lancia Delta a podobné špeciálne upravené vozy. Každé má svoju maximálnu rýchlosť, ovládanie a akceleráciu. Autá si v kariére môžete vybrať vždy len pred šampionátom, takže sa musíte rozhodnúť, lebo niektoré trate a závody vyžadujú autá na dlhé rovinky čiže s lepšou najvyššou rýchlosťou a niektoré zase lepšiu akceleráciu alebo ovládanie. Pred každým závodom si môžete auto doladiť, teda vymeniť pneumatiky, nastaviť tlmiče atď. Niekedy sa však nedá dosiahnuť požadovaného výkonu a preto tu sú tu aj špeciálne upravené autá na rally cross, alebo jazdu do vrchov, len na tie si musíte najskôr nazbierať body.

Povedal by som že Rallisport úspešne nasleduje Need for speed v oblasti demolácie áut, síce plechy sa vám tu vykrivujú, sklá sa rozbíjajú, ale celé to vyzerá skôr že iba pre efekt, žiadne karambóly ani trojité prekopŕcnutia cez strechu autu vlastne nič nespravia a môžete ísť kľudne ďalej. Tu v rallisporte je však trochu kvalitnejší fyzikálny engine a auto sa správa podľa povrchu jazdíte a s akým nastavením auta. To spoznáte dosť rýchlo pretože počas závodov sa vám aj niekoľko krát môže zmeniť povrch z čistej asfaltky na zablatenú poľnú cestu. Škoda len že to autori skazili maximálnymi výbehovými zónami za ktoré keď sa dostanete auto sa vám automaticky resetne a vráti sa na trať. Teda nie že by to bolo zlé, ale je to až moc arkádové a niekedy v zákrutách sú tieto zóny umiestnené aj dva metre vedľa trate takže ak ju náhodou presne nevyberiete hneď vás zruší. Čo sa týka grafiky aút, je naozaj pekná, autá sú detailné a o dosť detailnejšie ako v poslednom NFS. Akurát tu autori pridali aj realtimeové tiene a kvalitné reflekcie na autách. Škoda že ešte efekty prachu za autom lepšie nedopracovali. A samozrejme ako sme si už zvykli aj tu chýba reálny pohľad z auto na prístrojovú dosku. No škoda, máme tu len pohľady z vonku a spred auta. 

Rallisport Challenge
Rallisport Challenge
Rallisport Challenge

Čo sa týka rýchlosti 3D enginu tam je to trochu horšie, mne to napríklad na 1ghz a Ati8500 trochu trhalo na max detailoch. Hlavne keď sa v hre pridali ešte efekty počasia. Celý engine mi pripomína takú skoršiu verziu enginu ktorý bol použitý v Battlefielde. Teda je celkom pekný, len škoda že autori sa trochu viac nepohrali s prostredím, väčšinou môžete obdivovať akurát množstvá stromov okolo trate, kde tu sa objaví nejaká budova, most, kamene okolo cesty alebo mávajúci ľudia. Celkovo sú 4 druhy prostredí je tu púšť, ľadové zimné prostredia, stredomorie na štýl Grécka z NFS, a nakoniec pacifické pobrežia.  Najviac sa mi asi páčili zimné zľadovatené trate kde je pekný bumbmapovaný ľad  z ktorého sa vám odráža slnko.

Ináč sorry, že som hry porovnával z NFS ale dávno už nič podobné nevyšlo a na Colina 3 si ešte počkáme. Myslím že hra sa na Colina veľmi hrabať nebude a je až priveľmi arkádová, takže nepoteší skalný fanúšikov realistických rally závodov, ale na druhej strane poteší bežných hráčov ktorí sa chcú zahrať a zabaviť sa.

Plusy:
- pekná grafika
- rôzne módy, hlavne jazda na ľade poteší

Mínusy:
- nezničiteľnosť aút
- až moc arkádové
- len 4 závodníci na tratiach. 

   


napísal saver 5.11.2002
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.4
Ohodnotiť
RALLISPORT CHALLENGE


RECENZIE HRÁČOV
Rallisport Challenge

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Kodi (6)
Používate niekto KODI ? Potreboval by som pomôcť s...
|Steam deck - emulácia ps2 hier (2)
Čau. Hráva tu niekto PS2 hry na SD? Samozrejme poz...
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20981)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk