MOTOGP 2

MOTOGP 2

8.5

Recenzia na PC verziu

Druhé pokračovanie motorkových závodov MotoGP je tu a poďme sa pozrieť na to, čo nám v ňom autori prinášajú nového. Síce tento superbikový šampionát u nás nie je taký obľúbený ako F1, ale verím, že má svojich fanúšikov ako v skutočnosti, tak aj na počítačoch.

 

Na prvý pohľad je jasné, že MotoGP séria sa už dostala do typického štýlu hier od EA sports podobne ako F1 alebo FIFA a spol. Teda podobne ako tieto hry aj MotoGP 2 vychádza presne rok po svojom predchodcovi a podobne ako ostatné hry od EA prináša množstvo drobných vylepšení v hrateľnosti, možnostiach a grafike.

 

MotoGP 2
MotoGP 2
MotoGP 2

 

Hra vám ponúka klasické možnosti ako šampionát, single race a možnosť stunt race. Samozrejme nechýba multiplayer cez Lan alebo Internet pre 16 hráčov. Šampionát je najzaujímavejšia časť hry, kde prechádzate všetkými veľkými cenami, zbierate skúsenosti a hlavne víťazstvá. Tu je podobne ako v jednotke spravené získavanie skúseností, kde za dokončený závod získate jeden bodík, ktorý môžete rozdeliť do brzdenia, zatáčania, najvyššej rýchlosti a ovládania. Podobne bodíky môžete získať na úvodnom tréningu, kde sa môžete naučiť úplne všetky finty na motorke.  Tréningy máte aj pred každým závodom, kde je niekoľko možností na danej trati, ktoré vás naučia, ako prechádzať tú ktorú zákrutu a ešte vám za správne a rýchle prejdenie pridajú bodík. Potom môžete ísť na kvalifikáciu a nakoniec aj na samotný závod. Tratí je tu celkovo 16 od Suzuky, Sepangu až po Brno. V ďalšom type Single race si môžete zajazdiť už ktorékoľvek v šampionáte odomknuté preteky. Na koniec v Stunt Race si rovnako vyberiete preteky, no nepôjde vám o to byť prvý, ale získať čo najviac bodov za rôzne kaskadérske kúsky. Nakoniec je tu ešte multiplayer, kde je síce pár pekných módov, ale hra nemá server browser, takže jedine ak napíšete IPečku servera, na ktorý sa chcete pripojiť.

 

Inak, ak ste ešte nehrávali žiadne motorkové závody, tu to nebude tak ako v F1. Jazdenie na motorke je oveľa zložitejšie, musíte totiž vedieť, akou rýchlosťou ísť do zákruty a kedy začať klopiť, aby ste ju prešli v ideálnej stope. Musíte vedieť, či máte zabrzdiť, či to stihnete vyklopiť aj bez brzdenia a či môžete v strede zákruty už začať pridávať. Toto sú najdôležitejšie prvky hry, tu strácate a získavate najviac času a môže vás to stáť aj dobré umiestnenie. Prípadne, ak niečo nezvládnete ubrzdiť, môžete vybehnúť mimo trate do štrku alebo na trávu, odkiaľ sa ťažšie rozbieha a dostáva späť na trať. V horšom prípade, ak vyjdete mimo trate alebo na obrubník, môžete sa aj nepoeticky váľať na zemi. Našťastie tu však ostala arkádová záležitosť, a to čakanie protivníkov na vás, kde po  páde všetci spomalia, aby ste mali väčšiu šancu dohnať a predbehnúť ich. Samozrejme ich rýchlosť závisí od nastavenia náročnosti, kde na Rookie  vám stačí len pár minút tréningu, aby ste sa dostali na úroveň. Tam sa v podstate nemusíte starať, ako čisto prechádzate zákruty. Stačí, keď na rovinkách dobre pridáte a hneď všetkých dobehnete. No akonáhle prepínate na vyššie obtiažnosti, musíte aj vy začať jazdiť lepšie, nesmiete padať a pribúda aj trochu súťaživosti na prvých miestach, kde prvú trojku budete zvládať oveľa ťažšie.

 

MotoGP 2
MotoGP 2
MotoGP 2

 

Realita pádov určená hlavne nastavením Simulácie, ktorej hodnotu si môžete ľubovoľne nastaviť. Aj keď vyššie nastavenie v podstate spôsobí len to, že spadnete už aj pri malom dotyku iného závodníka, alebo pri dotknutí sa obrubníka. Okrem toho sa začína brať do úvahy aj vlhká vozovka, rýchle brzdenia a aj zatáčania vo veľkej rýchlosti môžu zapríčiniť váš pád. Značné rozdiely zbadáte, ak si zapnete automatickú alebo manuálnu prevodovku, kde sa na manuáli rozbehnete oveľa rýchlejšie, ale zase je tu zvýšené riziko ľudského faktoru a niekedy, ak zabudnete preradiť, môže vás to stáť aj niekoľko miest. 

 

Grafika v hre je asi to najväčšie vylepšenie. Zlepšili sa designy tratí, zdetailnilo sa prostredie a samozrejme aj motorky a postavy. Postavám pribudlo množstvo animácií a aj typov pádov. Suverénne najlepší efekt však je motion blur, ktorý sa zapína postupne v závislosti od rýchlosti, ktorou idete. Prvá hra, kde to bolo výraznejšie použité, bol Toca Race Driver. No tu je to ešte lepšie. Motion blur, teda rozmazávanie prostredia, sa vám zvyšuje v závislosti od rýchlosti a pri takej 250km/h už máte všetko okolo seba úplne rozmazané. Pekný je potom aj prechod pri brzdení, kde sa hneď motion blur zníži a vidíte všetko normálne.  Okrem toho  čakajte aj rôzne počasia, od jasného cez zamračené až po upršané. Čo sa týka rýchlosti grafiky tak 1.3 Ghz a ATI8500 to zvláda v pohode v najvyšších detailoch.


Dosť ma sklamalo výberové menu a všetky veci okolo, ktoré sú prakticky nezmenené a hra tak zo začiatku vyzerá presne ako jej predchodca. Ešte sú tu síce licencovaní hráči a trate na minulý rok, ale keďže sa tam veľa nemenilo, tiež to nie je nič extra. Podobne od minula, už mohli pridať aspoň nejaké  pokrivenie plechov motorky po pádoch, prípadne penalizácie za reznutie si trate, alebo zámerné zblokovanie niekoho.  Naopak poteší hudba v pozadí, ktorú hra na rozdiel od ostatných závodných hier má a na trati vám pomáha sa trochu uvoľniť. Prípadne, ak vás skladby v pozadí nudia, alebo to nie je váš štýl, môžete si naimportovať aj vlastné.

 

MotoGP 2
MotoGP 2
MotoGP 2

 

Celkovo veľmi pekné motorkové závody. Škoda však, že od minulej hry ich dostatočne nevylepšili a nepopridávali nové možnosti. Samozrejme poteší výrazné vylepšenie grafiky a trochu aj hrateľnosti, ale v každom prípade od MotoGP 3 už budem čakať oveľa viac.

 

Plusy:
- jediná MotoGP hra

- vylepšená grafika

- dobrá hrateľnosť

 

Mínusy:

- starý design menu

- málo nových vecí od minula
- slabý multiplayer


napísal saver 26.6.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
MOTOGP 2


RECENZIE HRÁČOV
MotoGP 2
8.5
RAINBOW    14.7.2005
PC hráči sa už na jeseň snáď konečne dožijú MotoGP 3, máme tu však zatiaľ našu starú dobrú MotoGP 2....prečítať celé
MotoGP 2

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk