MERCEDES BENZ WORLD RACING

MERCEDES BENZ WORLD RACING

8.5

Recenzia na PC verziu

Firma Synetic známa svojimi hrami NICE, NICE 2 a kvalitnejším Mercedes Truck Racingom nám tentoraz prináša novú hru pod záštitou Mercedesu - World Racing. Už z názvu je zrejmé, že nás hra prenesie celým svetom a zajazdíme si na všetkých možných autách od Mercedesu.

Hra vám na začiatku ponúkne dve možnosti a to Kariéra, alebo multiplayer. V kariére si môžete vytvoriť postavu, vyberiete si meno a niektorú z typov postáv. Zo začiatku máte otvorené len tri autá a jednu trať. No postupne ako víťazíte a prechádzate ďalej, pribúdajú vám stále ďalšie. Spolu na konci získate neuveriteľných 120 áut a 88 tratí. Typy áut budú od klasických cestných napríklad A160, C180, C200, E200, cez off-road až po závodné, experimentálne a nájdu sa aj historické. Všetko sú to hi-polygónove do detailov prepracované modely, pre ktoré poskytol samotný mercedes. K autám si môžete vybrať farby, ktoré sú väčšinou zaujímavé metalízované dúhové a nakoniec veľmi poteší aj prepracovaná palubná doska každého každého vozidla.

Mercedes Benz World Racing
Mercedes Benz World Racing
Mercedes Benz World Racing

Ďalším plusom pre hru sú rozľahlé a kvalitné prostredia tratí. Už som spomínal, že ich je cez osemdesiat. Nečakajte však že každá je iná, budú sa odohrávať na ôsmich, rozličných, pekne prepracovaných prostrediach. Zajazdíte sa napríklad v oblasti Zony 51 v Nevade, kde prejdete tajnou vojenskou základňou, plnou bombardérou, helikoptér nad vami budú lietať F-16 a aj obrovské UFO (s nápisom Made in Germany :). Ďalej tu bude veľmi pekné prostredia Ápl kde si zajazdíte po dedinkách, vysokých kopcoch ktorých vrcholky budú zasnežené. V okolí vám tu lietajú gigantické vzducholode, balóny, a aj paragladisti. Dostanete sa aj do Mexika, kde prejdete cez mestečko, popri pyramídach a cez niečo ako Jurrasic Park. V Japonsku si zajazdíte v malom prímorskom mestečku, v Austrálií zase popri plážovom letovisku. Poteší aj pekne prepracované mesto na štýl San Francisca s množstvom ulíc, nadzemkou, továrňou a prístavom. Nakoniec si cez hru zajazdíte aj na skutočnom závodnom okruhu v Hockenheime a jednom menšom testovacom Mercedes okruhu. Grafika všetkých prostredí je úplne super, je to asi prvá hra kde si naozaj užijete výhľad z vozidla. Vidíte veľké doliny, obrovské hory jednoducho nádhera. Ešte k tomu nie ste obmedzovaný v jazde po cestách  takže môžete a vlastne aj budete, jazdiť kade chcete. Môžete čakať rôzne počasia počas jazdy, je tu náhodná zmena, takže si zajazdíte za slnečna, za hmly, po mokrej vozovke a aj za hustého dažďa. K tomu hra ponúka aj rôznu aj poloha slnka jazdíte ráno, na obed, večer, alebo až po zotmení. Jediným nedostatkom je že autá nemajú svetlá, vďaka čomu si  nikdy nejazdíte  za úplnej tmy. Rovnako je škoda, že autori do hry nezapracovali reálnu premávku a teda na žiadnej trati nenájdete v podstate ani jedno pohybujúce sa auto alebo ľudí, všetko len stojí niekde zaparkované.  Podobne nečakajte ani naháňanie sa s policajtmi. Možno vám však tieto nedostatky vyváži rozsiahle množstvo misií, ktoré vám hra ponúka popri jazdení súťažných závodov.

Štýl súťažných závodov je rovnaký asi ako všade, máte určený niekoľko kôl, závodíte s niekoľkými protivníkmi a snažíte sa vyhrať.  Hra tu prináša jedno vylepšenie a to pridanie RPG parametrov, kde sa vám všetky vaše jazdy a správanie sa na cestách  ukladajú do štatistiky. Počítajú sa vám predbiehania, fair play, disciplína, šikovnosť, výkony, umiestnenia. Musíte si však dávať pozor na skracovanie trate, kde aj mierne reznutie zákruty pomimo cesty sa penalizuje, zatiaľ čo malé skrátenie len započítaním do bodov, väčšie potom automatickým zastavením vášho auta na niekoľko sekúnd. Čo vás môže stáť oveľa viac miest ako by sa vám oplatilo férovým prejdením trate (zase na druhej strane ak je tá skratka veľmi výhodná a získate na nej pár sekúnd niekedy sa oplatí).

Mercedes Benz World Racing
Mercedes Benz World Racing
Mercedes Benz World Racing

Ak máte už po krk arkádových racingoviek hra vás určite poteší. Fyzikálny model enginu je realtistický a pre správanie sa áut sú použité reálne dáta z Mercedesu, ktoré zaručujú autentickú jazdu. Na druhej strane, ak máte radšej jednoduchšie ovládanie, je tu možnosť zníženia reálnosti správania auta. Potom vás nebude toľko šmýkať, auto sa bude ľahšie ovládať a užijete si viac akčnejšie preteky. Rovnako si môžete zvoliť silu protivníkov, kde z nich môžete spraviť vodičov práve vyjdených z autoškoly, alebo profesionálov. Najlepšie je však nechať defaultné nastavenie, ktoré dynamicky určuje úroveň protivníkov. Vtedy sa nastavujú podľa vašej šikovnosti a profesionality riadenia. No toto je možné len v prvej časti hry, potom sa nastavovanie reálnosti riadenia a sily protivníkov postupne zablokuje a budete musieť jazdiť s tým čo vám hra ponúkne. Čo bude samozrejme znamenať stále zvyšujúcu náročnosť (niekedy však až moc čím začne hra byť dosť deprimujúca).

V misiách to bude  niečo podobné ako staršie  NFS Porsche 2000, kde ste robili testovacieho jazdca. Tu budete musieť s autom odjazdiť určitú trať, alebo splniť určité podmienky za určitý časový limit. Napríklad musíte doručiť zásielku na letisko skôr ako odletí lietadlo,  otestovať nové typy áut na testovacej trati, najkrajšie však sú checkopointové trate kde väčšinou s off-road autom musíte prejsť krížom cez vrchy a poprechádzať všetky kontrolné body za určitý čas, nakoniec sú tu ešte zaujímavé šampionáty historických áut. Pri misiách máte väčšinou pevne určené auto a nemôžete si vyberať s čím trať zajazdíte.  Iné je to v  závodných tratiach tam si môžete vybrať podľa typu trate, teda buď rýchle a silné auto na rovnejšie trate, obratné s dobrou akceleráciou, alebo terénne na off-road trate (tu je trochu škoda, že Mercedes má len jeden jeep, takže si tam veľa variácií nevyskúšate). Nakoniec sú tu aj závodné autá, ktoré si vyskúšate hlavne na Hockenheime a to od starých závodných áut z 30-tych rokov, ktoré ste si mohli vyskúšať napríklad v Mafií, cez 50-te roky, 70-te až po moderné CLK, alebo experimentálny model. Keby pridali ešte aj formulu F1 bola to asi kompletná séria áut Mercedesu :)  Každé auto si môžete pred závodmi ešte vyskúšať na špeciálnych testovacích tratiach, je tu terénna testovacia trať, závodný okruh,  jazda cez mesto. Samozrejme môžete si s ním zajazdiť na všetkých už odomknutých tratiach proti ľubovoľnému počtu protivníkov, na vybraný počet kôl a ľubovoľných ďalších nastaveniach. Zo zaujímavých vecí je možnosť nechať zobrazovať ideálnu stopu trate podľa, ktorá vám pomôže dostať trať  "do ruky".

Mercedes Benz World Racing
Mercedes Benz World Racing
Mercedes Benz World Racing

Čo sa týka rýchlosti grafiky, hra ide celkom rozumne na AMD 3200+ a ATI9600 som si mohol v 1024x768 zapnúť aj antialiasing. Predpokladám že na slabších kartách to tiež aspoň v 800x600 a trochu nižších detailoch bez realtimeových tieňov pôjde ok. Minimum je určené na 800mhz a Geforce 2 . Kvalitu grafiky prostredia a áut som už spomínal, tam fanúšikov racingoviek poteší hlavne zapracovaný pohľad od palubnej dosky s ktorého si môžete naplno užiť jazdu mercedesmi. Z ďalších pohľadov sú tu ešte zapracované klasické pohľady zo zadného nadhľadu auta, z kapoty, alebo bez všetkého. Autá majú aj deštrukčný model, ktorý nie je úplne dokonalý ako napríklad v Colin McRae,  a nemôžete vybiť okná, odtrhnúť dvere ani nič podobné. Ale na druhej strane plechy sa pokrivujú a auto sa kazí, spomaľuje, začína podivne zatáčať, odchádza prevodovka a pri takom 90% zničení budete radi ak pôjdete aspoň 20km/h. Ničenie je však značne pomalé a maximálne sa vám podarí dosiahnuť 20% za závod. Ak chcete viac doporučujem vyjsť niekde v Nevade na útes a spustiť si to dole :)

Hudba je celkom kvalitná, hra má niekoľko skladieb ku ktorým si môžete jednoducho doimportovať ďalšie vaše obľúbene MP3, alebo WMA hudby. Zvuky motorov sú autentické rovno z mercedesu a je na ne dbaný veľký dôraz. Škoda  však, že menší dôraz bol zase dbaný na zvuky kolízií, ktoré znejú dosť chabo a pripadajú mi ako keby ich nahrával niekto doma v kuchyni :)

Čo sa týka multiplayeru, je len splitscreen, čo je dosť škoda, ale čoskoro môžeme očakávať aj multiplayerový patch ktorý by mohol pridať hre ešte viac šťavy.


   

Celkovo veľmi pekná hra, určite poteší fanúšikov NFS Porsche 2000, ktorí si končene môžu zahrať rovnako kvalitnú racingovú sériu, tentoraz však pod značkou Mercedesu. Hra ponúka kvalitnú grafiku zmiešanú s dobrou hrateľnosťou. Možno však keby dotiahli niekoľko detailov ako reálnosť kolízií a s inými autami, pridali možnosť kolízií so stromami a okolo stojacími ľuďmi cez ktoré kľudne prejdete a za vylepšenie by stálo aj menu hry v ktorom sa asi nevyznajú ani autori. Prípadne aj obtiažnosť neskôr v hre mohla byť vyváženejšia. Osobne sa mi veľmi nechcelo prechádzať všetky trate a radšej som si sa len tak prevážal po horách. vychutnával si veľmi pekné výhľady na údolia a skúšal čo všetko dokážu staré klasické mercedesy.  Inak čoskoro má vyjsť podobná hra Ford Racing 2, ktorá dúfam bude rovnako kvalitná.

Plusy:
- grafika
- reálnosť ovládania
- množstvo tratí, množstvo áut, množstvo misií

Mínusy:
- dosť neprehľadné menu
- žiadna premávka
- slabé kolízie
- iba splitscreen multiplayer

   


napísal saver 25.9.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
MERCEDES BENZ WORLD RACING


RECENZIE HRÁČOV
Mercedes Benz World Racing

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19962)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk