SILENT STORM

SILENT STORM

8.5

Recenzia na PC verziu

Od istého času sa priam roztrhlo vrece s počítačovými hrami, ktoré sa zaoberajú druhou svetovou vojnou. Z tých akčných spomeniem aspoň Medal of Honor, alebo najnovší Call of Duty, zo stratégií zaujal napríklad Blitzkrieg. Podobne ako tieto tituly sa aj SILENT STORM pokúša čo najvernejšie navodiť atmosféru vojnových čias. Opäť sa jedná o stratégiu, v podstate nijako zvlášť originálnu, ale s pozoruhodnými prvkami a doplnkami.

Hneď prvá vec, čo v hre zaujme, je výber bojujúcej strany. Áno priatelia, naozaj je to tak! Na rozdiel od iných produktov z tohto obdobia, v "Tichej búrke" môžete hrať aj za nacistov !Či si už vyberiete spojencov (angličania, rusi, američania), alebo fašistov (nemci, taliani, japonci ), priebeh kampane je v zásade rovnaký. Zvolíte si jednu z preddefinovaných postáv, alebo si vytvoríte vlastnú, a po krátkej zahrievacej misii sa ocitnete v základni, kde sa pripravíte na skutočne tvrdé bojové akcie. V prvej miestnosti vyhľadáte spisy regrútov (vrátane žien) a zvolíte si niekoľko borcov, ktorí s vami vytvoria bojový tím. 

Jedná sa o samých zelenáčov (podobne je na tom aj hlavná postava), z ktorých sa časom, ak prežijú, stanú naozaj "ostrí hoši". Vyberáte si podľa základných charakteristík, podľa toho, aké sú postavy silné, obratné, inteligentné atď., prípadne podľa zatiaľ skromných čísiel, ktoré určujú úspešnosť v boji nablízko, v bežnej streľbe, pri sniper móde, liečbe zranení, vo vrhu, či ukrývaní sa.

Silent Storm
Silent Storm
Silent Storm

Regrúti sú podľa svojich fyzických predpokladov rozdelení do niekoľkých povolaní, čo ale neznamená, že z nich nevykrešete nič iné. Takže napríklad MEDIK nemusí byť len schopný liečiteľ, ale môže dominovať v boji so samopalom a guľometom takmer ako VOJAK. Primerane silný INŽINIER nemusí len klásť a odstraňovať míny a odomykať zámky, ale môže úspešne použiť panzerfaust ako DEMOLÁTOR. A SKAUT , určený v prvom rade na prieskum terénu a tichú likvidáciu súpera, dokáže slušne zvládnuť pušku s optikou, takmer ako SNAJPER.

Ak nie ste spokojný s arzenálom vašich vyvolených, môžete ich v inej miestnosti vyzbrojiť podľa chuti. Nájdete tu prehľadnú zbrojnicu plnú revolverov, samopalov, tichých aj ťažkých zbraní, ale aj pakľúče a medikamenty. Keď ste konečne ready, zavelíte na odchod (dalšie dvere). Pred vami sa zobrazí svetová mapa, na nej sú postupne zvýrazňované krajiny obsahujúce misie, kde treba nakopať do zadku nepriateľov, získať tajné dokumenty, alebo splniť iné dôležité úlohy. Sprístupnia sa po kliknutí na príslušnú krajinu. Ukáže sa ďalšia mapa, tentokrát zobrazujúca konkrétne miesto potýčky a jej blízke okolie. Okrem označenia hlavných misií sa tu objavujú a miznú ikonky označujúce nepriateľské hliadky. Ak máte chuť na priamočiaru  „vyľudňovačku", môžet kliknúť na vybraný symbol a vyčistiť priestor od všetkého nadbytočného :-) . Hlavné misie sa obvykle skladajú z niekoľkých úloh, napríklad treba nájsť a zobrať dokumenty, zneškodniť dôležitého vedca a jeho telo odniesť za bojovú zónu.

Konečne sa dostávam k samotnej akcii. Kým vaša jednotka nenarazí na stopy nepriateľa, prípadne kým sami neaktivujete boj, pohyb postáv prebieha v reálnom čase, potom sa už ide naostro a na ťahy. Najprv sa realizuje jeden tým, potom druhý, prípadne ešte civilisti a tak to ide až do skončenia boja.

Silent Storm
Silent Storm
Silent Storm

Na základe charakteristík (obratnosť) majú vojaci istý počet akčných bodov, za ktoré môžu vykonávať rôzne úkony-pohyby, zmena polohy (skrčiť sa-ľahnúť-vstať), otváranie dverí, okien a truhlíc, nabíjanie alebo streľbu. Strieľa sa zbraňami, ktoré majú postavy umiestnené v dvoch slotoch (alebo ak chcete okienkach). Jednoduchým kliknutím na jednu či druhú položku, zvolíte predmet, ktorý chcete použiť. To platí nielen u zbraní, ale aj u ostatných predmetov (lekárničky, náradie). Veci a zbrane vymeníte jednoduchým presunom z/do inventára postavy.

Zbrane majú niekoľko rôznorodých módov streľby. S takýmto precíznym systémom streľby a mierenia ste sa pravdepodobne ešte v žiadnej hre nestretli ! Nenáročným popisom by sa dali označiť asi takto: rýchlostreľba, rýchle zamierenie, detailnejšie zamierenie, presné zamierenie, krátka dávka, dlhá dávka. Každá zbraň má minimálne dva z uvedených módov, puška s optikou ešte k tomu veľmi zaujímavo riešený "sniper mód". Samozrejme, čím efektívnejší zásah a presnejšie mierenie, tým viac akčných bodov musíte obetovať.

Používané zbrane majú skvelý účinok a ten sa neprejavuje len na nepriateľoch. Rozstrieľať tu môžete v podstate VŠETKO ! Okná dvere, ploty, dokonca aj steny. S ťažkým guľometom, ktorý som ako nacista ukoristil angličanom som dokonca zrušil tehlový múr!Bežný je výstrel z pušky, ktorý odrazí kôl z plota, prestrelí okno, zasiahne súperovo rameno a nakoniec trafí policu s knihami. Umierajúci vojak, ktorého zásah odhodí do steny, pri náraze rozbije okno a niekedy z neho aj vypadne. Jednoducho paráda!

Všetko, čo vaše postavy vykonajú sa im zúročuje. Pravdepodobne všetkým členom tímu sa bude zvyšovať úspešnosť streľby, vojakom hlavne streľba dávkami. Z tých, čo často používajú lekárničky sa čoskoro stanú dobrí medici atď. Zvyšuje sa dokonca aj počet akčných bodov, takže s postupom času skúsený borec v jednom ťahu vykoná viac akcií s podstatne lepším efektom. K tomu všetkému s postupom na vyššiu úroveň získa každý jedinec 1 bod, ktorý v rozvetvenom menu premení na užitočnú schopnosť. Nájdu sa tu špecialitky ako nočné videnie, väčší dohľad, lepší sluch (nepriateľov niekedy len počujete a tak približne lokalizujete), rýchlejšie hojenie rán, menej akčných bodov za zmenu polohy alebo nabíjanie, vyššia efektívnosť s určenou zbraňou, menšia prevdepodobnosť odhalenia a pod. Systém boja veľmi pripomína Fallout tactics, čo ale nepokladám za chybu. Veď funguje veľmi dobre.

Silent Storm
Silent Storm
Silent Storm

Po úspešnej, prípadne neúspešnej misii si kedykoľvek môžete v domovskej báze doplniť arzenál a tým a nabrať tu sily pre splnenie ďalšej úlohy.  1Ghz procesor a priemerná 3D karta v pohode stačia na bezproblémový chod hry. To, že počítač pridlho prepočítava súperov ťah, neovplyvní ani nadupaná mašina a tak sa s tým budete musieť zmieriť. To je ale jediná výrazná chyba krásy na inak vydarenom produkte.

Hm, niečo múdre na záver... Žite a nechajte žiť - v reálnom živote. Ale ak máte chuť na menší masaker, skúste odpraviť pár dobrákov v nevšednej gameske SILENT STORM. Ak vás neodradí spomínaná zdĺhavosť súperovho postupu, budete nadšení.


napísal uni 23.12.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
SILENT STORM
+ dobové uniformy, autentickosť a bohatý výber zbraní
+ kvalitný herný zážitok
+ rozstrieľať sa dá VŠETKO!
+ môžete hrať aj za nacistov !
- zdĺhavé prepočítavanie súperovho ťahu
- niekedy rozťahané misie
- nie je multiplayer


RECENZIE HRÁČOV

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20160)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk