SILENT STORM: SENTINELS

SILENT STORM: SENTINELS

7.8

Objemná expanzia na kvalitnú ťahovú stratégiu Silent Storm je už tu a vyzerá že JA konečne dostalo vhodného nástupcu.

Recenzia na PC verziu

Leto sa beznádejne skončilo, dni sa krátia, noci predlžujú a pomaly začína  herná sezóna. To znamená, že po niekoľkomesačných suchotách sa  trh čoskoro naplní novými titulmi z oblasti počítačovej zábavy. K prvým lastovičkám z oblasti stratégií patrí datadisk  k vydarenej vojnovej záležitosti SILENT STORM. Hra mala nepochybne úspech a preto vydanie doplnku s podtitulom SENTINELS asi veľmi neprekvapí. Ale možno bude  prekvapením obsah jednocédéčkového datadisku. Takže, čo je nové?

Ak ste prejavili záujem o prídavok k „Tichej búrke“, zrejme veľmi dobre poznáte pôvodnú hru. Potom určite viete, že kampaň vrcholí bojmi s vyspelou teroristickou organizáciou, ktorá sa   pokúša zničiť  svet. A to všetko nenápadne, na pozadí druhej svetovej vojny, keď sa nacisti  snažia podrobiť si  iné národy. Či  ste si vybrali stranu spojencov, alebo nacistov, nebolo dôležité. Vaším poslaním nebolo zvrátiť priebeh vojny  v prospech vybranej bojujúcej strany. Museli ste zachrániť celé ľudstvo. Podarilo sa. A tak sa vďaka vašej špeciálnej jednotke  svet točí ďalej. Vojna sa skončila. Ale temná organizácia naďalej jestvuje a nemieni sa uspokojiť s prehrou. Zdá sa, že je opäť treba niekoho nakopať do zadku...

Silent Storm: Sentinels
Silent Storm: Sentinels
Silent Storm: Sentinels

Na začiatku doplnkovej kampane si tentoraz nevyberáte bojujúcu stranu. Ale opäť si zvolíte si jednu z  vygenerovaných postáv. Nájdete tu britskú skautku, nemeckého vojaka, americkú ostreľovačku a ruského granátnika. Ak sa neuspokojíte s ponukou, môžete vytvoriť vlastný charakter. Potom vás už čaká nové dobrodružstvo.

Postava, s ktorou ste sa stotožnili, sa nachádza v nelichotivej situácii. Byť uväznený v dome plnom ozbrojencov, nie je nič príjemné. Ale skúsený vojak sa len tak ľahko nevzdáva. A keď je  nablízku aj ďalšia pomocná ruka, nič nie je stratené. Spomínaným priateľom v núdzi je Boris. Keďže vojna už skončila a obaja ste na jednej lodi, partnerovi s ruským prízvukom bude jedno, či ste Nemec, alebo Američan. A tak spoločnými silami odzbrojíte stráž a pokúsite sa o útek. Podarilo sa! A vy ste konečne na slobode. Vaša postava sa ocitne zoči-voči mužovi v uniforme. Predstaví sa ako veliteľ protiteroristickej organizácie, ktorá združuje vojnových veteránov. 

Po úvodných misiách si získate vážnosť a dôveru. Potom sa s konečnou platnosťou stávate plnohodnotným  členom vojenských jednotiek, ktoré si hovoria SENTINELS – strážcovia. Podobne ako v originálnom produkte, aj v datadisku plníte bojové úlohy a v prípade potreby sa vraciate na základňu. Tu máte k dispozícii skromnú nemocnicu a zbrojnicu. Je tu aj hlavný veliteľ, s ktorým konzultujete ďalší postup. Najvýraznejšou novinkou v hre je zavedenie finančného systému. Ak chcete lepšiu výzbroj a výstroj, potrebujete peniaze. Ak si chcete najať niekoho do tímu, potrebujete peniaze. Ak potrebujete  tréning navyše, potrebujete peniaze. Skrátka kupuje a predáva sa úplne všetko.

Bojový arzenál získavate od obchodníka so zbraňami v zbrojnici. Alebo si prinesiete vojnovú korisť z misie. Zbrane sa opotrebúvajú a strácajú kvalitu. Preto je vhodné dať si ich tu po každom výjazde opraviť. Aj keď budete naozajstným ostrostrelcom, s poškodenou zbraňou a vychýlenou muškou ľahko miniete cieľ. Prebytočné predmety vymeníte za finančný obnos, alebo uložíte v príručnom sklade, kde ich v prípade potreby nájdete.

Silent Storm: Sentinels
Silent Storm: Sentinels
Silent Storm: Sentinels

Samota je zlá a to platí hlavne pri stretnutí s nepriateľom. A tak je vhodné najať si vhodných spolubojovníkov. Vyberiete si zo záznamov, ktoré nájdete u veliteľa. Ak potrebujete schopného ošetrovateľa, vezmite do týmu MEDIKA. Určite sa vám bude hodiť. Na prieskum terénu, tiché misie a nenápadnú likvidáciu hliadok sa hodí SKAUT. Pre bežné akcie a boj zblízka, hlavne s automatmi sú ideálni VOJACI. Pri odstraňovaní náloží a zakladaní mín je nepostrádateľný INŽINIER. Ťažké zbrane a granáty sa hodia do rúk zručným  GRANÁTNIKOM, alebo ak chcete demolátorom. A napokon na likvidáciu vzdialených cieľov je ideálny OSTREĽOVAČ. Aj keď sa dá každá postava všestranne využiť, dobre zvážte výber. Jednotlivé povolania majú odlišné rozvetvenie zručností. Pri postupe na novú úroveň získate vždy 1 bod, ktorý môžete vhodne zúročiť. Takže napríklad medik získava hlavne liečiteľské bonusy a snajper zručnosti pri použití ďalekonosnej pušky. V origináli ste najímali neskúsených zelenáčov, z ktorých sa až časom stali plnohodnotní vojaci. V SENTINELOCH sú vám k dispozícii skúsení veteráni. Za tých najlepších, asi tak na desiatej až štrnástej úrovni, zaplatíte až 30 000! Ale to sú už naozaj borci, čo stoja za to. Napriek tomu, že získate mnoho predmetov po zabitých nepriateľoch, nadobudnúť takúto sumu nebude jednoduché. Ale ak budete mať šťastie tak ako ja, narazíte pri nepovinných misiách na bankovú lúpež. Potom, čo vyčistíte oblasť od nekalých živlov, môžete preskúmať obsah trezoru.

Za vkladové listy, diamantové náhrdelníky a šperky získate úžasný majetok. A potom môžete  nakupovať najlepších žoldnierov a najúčinnejšie zbrane a popri tom zlepšovať svoje bojové schopnosti. Samozrejme, tieto sa rozvíjajú predovšetkým v boji. Ak vybraná postava často používa samopal, zlepší sa v streľbe dávkami. Vojakovi, ktorý často kladie nálože, sa rýchlo zlepšia inžinierske schopnosti. Zakrádajúci sa skauti budú pravdepodobne dominovať v plížení a boji nablízko. Ale ak máte peniažky, môžete investovať menšie či väčšie sumy a rýchlejšie zdokonaľovať ľubovoľné schopnosti.

Priebeh samotných misií sa nezmenil. Postavy sa pohybujú v reálnom čase až do chvíle, kým  nenarazia na nepriateľa. Potom sa hra prepne na ťahový systém. Vaši a súperovi vojaci, ako aj neutrálne postavy vykonávajú úkony v rozsahu počtu akčných bodov. Zmena polohy, pohyb streľba, nabíjanie, liečenie...Všetko vyžaduje určitý počet bodíkov. Navyše pri streľbe je určujúci aj použitý mód. Čím presnejšie zameranie a lepší výstrel, tým je nutná väčšia investícia. Keď sa všetci zúčastnení vystriedajú, začína ďalšie kolo. Cieľom je vyčistiť oblasť od nepriateľov, získať dokumenty, alebo ochrániť dôležité osoby. Pričom tieto zadania sa neraz prelínajú. A pozor, misie pre SENTINELOV sú finančne ohodnocované a za každého zabitého civilistu strácate časť príjmu. Po boji už nemusíte pracne zbierať hodnotné pozostatky. Otvorí sa vám inventár obsahujúci veci z bojiska. Potom  v pokoji vyberiete a presuniete cenné predmety  do výbavy vášho mužstva. Nakoniec sa objaví bilancia a štatistiky z absolvovanej misie. Nezostáva nič iné, len návrat na základňu a príprava na ďalšie boje.

Silent Storm: Sentinels
Silent Storm: Sentinels
Silent Storm: Sentinels

Ešte doplním, že pôvodný široký sortiment zbraní z obdobia druhej svetovej vojny sa zachoval. Plus pribudlo niekoľko modernejších doplnkov a znovu tu nájdete  aj pár futuristických prvkov. Zbraniam sú priradené realistické zvuky.

Grafické spracovanie sa v podstate nezmenilo. Takže opäť postačí 1Ghz procesor a priemerná 3D karta. Zdĺhavé  prepočítavanie súperovho ťahu čiastočne urýchli väčšie množstvo pamäte, ale inak s tým veľa nespravíte. Je zvláštne, že  prídavok vyžaduje prítomnosť pôvodného titulu, ale inštaluje sa do iného adresára.

SILENT  STORM: SENTINELS je naozaj vydarený datadisk. Má širší rozmer a vďaka zavedeniu financií, hra získava na pútavosti. Opäť tu dominuje kvalitná atmosféra a môžete rozstrieľať všetko, čo vám padne do oka. Znovu sa večer môžete zatvoriť do izby a vychutnávať  kvalitnú stratégiu z vojnových čias. Vrelo odporúčam.

 


napísal uni 16.9.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.8
Ohodnotiť
SILENT STORM: SENTINELS
+ nákup a predaj zbraní, najímanie vojakov za peniaze
+ opotrebovanie a rozšírený arzenál zbraní
+ zjednodušené zbieranie predmetov
+ atmosféra
- nie je multiplayer
- zdĺhavé prepočítavanie súperovho ťahu
- vyžaduje pôvodnú hru


RECENZIE HRÁČOV

Vývoj: SevenM
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20042)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk