DEUS EX: INVISIBLE WAR

DEUS EX: INVISIBLE WAR

7.5

Recenzia na PC verziu

  Kedysi dávno, v čase rozkvetu PCéčiek vznikla nevšedná hra SYSTEM SHOCK. Dej sa odohrával v kozme, v období pretechnizovanej budúcnosti a v podstate sa jednalo o nerovný súboj medzi inteligentným počítačovým systémom, ktorý sa rozhodol osamostatniť a posledným vzdorujúcim členom kozmickej posádky. Pred pár rokmi sa – už na bezkonkurenčných PC objavilo voľné pokračovanie tohto prelomového titulu. Bola to naozaj lahôdka, ktorá si získala množstvo priaznivcov po celom svete. Autori projektu sa potom rozhodli položiť základy novej hry a tak vznikol zaujímavý titul DEUS EX. Dnes si vám dovoľujem predstaviť v poradí druhý DEUS EX s podtitulom INVISIBLE WAR.  

Deus Ex: Invisible War
Deus Ex: Invisible War
Deus Ex: Invisible War

Aktuálna novinka sa podobne ako jej predchodcovia odohráva vo futuristickom, pretechnizovanom prostredí, v počítačmi zamorenom svete, ktorého bežnou súčasťou sú vyspelé stroje a podporné implantáty. Nejedná sa však o pokračovanie, ale samostatnú hru so svojským príbehom a pravidlami.  Hlavný hrdina, alebo hrdinka Alex D (meno bolo zvolené tak, že sa hodí pre muža aj ženu)je súčasťou anti-teroristickej školy pod názvom Tarsuská akadémia. Po tom, čo nekalé živly zničili Chicago, je premiestnený do Seattle. Hra začína vo chvíli, keď Alex precitne v apartmáne, ktorý je súčasťou vedeckého strediska a pokúša sa o útek pred teroristickými jednotkami, ktorí úspešne napadli základňu. S pomocou hŕstky vedcov a členov ochranky musí uniknúť z nebezpečnej zóny, aby následne rozhodol o tom, ako sa bude vyvíjať jeho ďalší osud. Má zostať verný vedeckotechnickej spoločnosti (WTO), alebo sa pridá k duchovnej sekte (ORDER), ktorá odcudzuje jeho zamestnávateľa za neetické pokusy a údajné zločiny? Alebo sú tou správnou voľbou Templárski rytieri (Knights Templars)? Možno je vhodné spojiť sa s obchodnou skupinou Omar? Výber záleží len na vás, dokonca môžete vyskúšať všetky možnosti a rozhodnúť sa pre konkrétnu skupinu až neskôr. Ale netreba zabúdať na to, že vaše činy nezostanú bez odozvy. Počas pobytu v postapokalyptickom svete sa ocitnete na mnohých zaujímavých miestach a prebrázdite niekoľko zaujímavých lokácií. Najprv sa podrobnejšie zoznámite s domovským Seattle, potom navštívite tajuplnú pyramídu v Cairo, ocitnete sa opustenej základni v studenej Antarktíde a mrknete sa aj do nemeckého mesta Trier.   Niekedy pri plnení úloh budete stáť pred neľahkým rozhodnutím, komu vyhovieť, pretože dostanete viacero protichodných ponúk. A ak jedným urobíte po vôli, druhých si rozhneváte, pričom nie vždy sa dá jednoznačne posúdiť, kto je dobrý a kto zlý.

 

Deus Ex: Invisible War
Deus Ex: Invisible War
Deus Ex: Invisible War

 

Keďže je hra mixom akcie a RPGéčky čakajte značne rozsiahle menu a inventár. Vaša postava má pri sebe užitočný DATAPAD, kde sa zapisujú aktuálne a splnené úlohy, ukladajú prístupové karty a kódy, a zaznamenávajú obrazové data a mapy.  Bežné predmety sú uložené v prehľadnom, ale malom inventári. Čoskoro zistíte, že dvanásť okienok na zbrane, liečivá, hackovacie prístroje a ďalšie nájdené veci je trochu málo. Našťastie tento nedostatok môžete upraviť pomocou implantátov. V Deus Ex sa nazývajú BIOMÓDY a vďaka nim sa dá hrdina všestranne zdokonaliť. Delia sa do piatich skupín, podľa ich umiestnenia a obsahujú vždy po tri unikátne vylepšenia, s niekoľkými úrovňami.

 

EYE BIOMOD.

Miestom implantácie sú oči . Obsahuje vylepšenia:

REGENERATION - umožňuje liečenie

VISION ENHANCEMENT - pridávajúce nočné videnie

SPY DRONE - špionážna kamera s EMP výbuchom pri vyradení

 

CRANIAL BIOMOD.

Oblasťou pre implantáty je hlava. Obsahuje vylepšenia:

CLOAK - vytvorí ochrannú clonu a ukryje pred živými organizmami

HAZARD DRONE - je zabezpečenie proti radiácii, toxínom a ďalším škodlivým zložkám

NEURAL INTERFACE - z vás urobí úspešného hackera

 

SKELETAL BIOMOD.

Cieľovou oblasťou je telo a obsahuje vylepšenia:

THERMAL MASK - vytvorí ochrannú clonu a ukryje pred botmi a mechanickými jednotkami

AGRESIVE DEFENSE DRONE - likviduje rakety a granáty skôr, ako vás stihnú zasiahnuť

ELECTROSTATIC DISCHARGE - k útoku na krátku vzdialenosť pridáva EMP vlnu

 

ARM BIOMOD.

Umiestňuje sa do paží. Zahrňuje nasledovné vylepšenia:

BOT DOMINATION - umožní ovládať botov, bezpečnostné kamery a obranné veže

STRENGTH ENHANCEMENT - zvyšuje útočnú silu v boji nablízko a kapacitu inventáru

BIOTOCH ATTACK DRONE - útočí na nepriateľov jedovatými šípkami

 

LEG BIOMOD.

Miestom pre implantát sú nohy. Patria sem vylepšenia:

SPEED ENHANCEMENT - zrýchli pohyb a zvýši výšku skoku

MOVE SILENT - znamená tichý krok a nehlučný pohyb

HEALT LEECH BIOMOD - vysáva zbytky života z mŕtvych tiel a dopĺňa zdravie

 

Deus Ex: Invisible War
Deus Ex: Invisible War
Deus Ex: Invisible War

 

 Na uplatnenie vylepšení treba umiestniť implantát a aktivovať jeho činnosť, niektoré biomódy vyžadujú pomerne vzácny BLACK MARKET CANISTER. Väčšina módov vyžaduje energiu, ktorú postupne odčerpáva, vlastne sa jedná o známy systém, často uplatňovaný hlavne vo fantasy hrách, kde na používanie kúziel potrebujete manu.

 

Pištole, pušky a ďalšie zbrane sa tiež dajú vylepšovať. Celkovo je tu osem druhov úprav, ktoré môžete vykonať. Výsledkom je väčšia ničivá sila, dosah, rýchlosť útoku alebo napríklad nehlučná streľba. Na živých nepriateľov platí klasická munícia, v krajnom prípade úder tonfou. Mechanické jednotky rýchlo umlčia EMP strely a granáty. Zaujímavé je, že všetky strelné zbrane používajú tú istú muníciu. Niekto to bude považovať za plus, iný za mínus, v každom prípade je to nevšedný nápad, ktorý má niečo do seba.

 

 Deus Ex je bohatý na dialógy, ale niekdy vám nepomôže ani dobrá výrečnosť a ak sa chcete vyhýbať sporom, alebo previezť metrom, hodia sa vám nejaké tie kredity. Najčastejšie ich získate po splnení zadaných úloh a krádežou. Aby ste otvorili trulice, trezory alebo dvere potrebujete správny kód, prístupovú kartu alebo multitool, novodobý technický vynález, ktorý nahradzuje pakľúč.


    

 Dej sa odohráva v slušne spracovanom 3D prostredí a hru sledujete z vlastného pohľadu, ktorý častejšie využívajú akčné hry. Deus ex má praktické menu a pohodlný prístup k predmetom v inventári. Odporúčam silnejšiu mašinu s procesorom aspoň 1300 Mhz a minimálne 256 Mb ram. A ak vás pri vstupe do hry prekvapí rozmazané prostredie, vypnite si v grafickom nastavení podporu "BLOOM“, zrejme to vašej karte nič nehovorí. Naopak ak máte adekvátnu podporu, budete vnímať zväčša pochmúrne lokácie hry v celkom novom svetle a dokonale si vychutnáte takmer filmový obraz.

 

 Skôr ako som nainštaloval nádejný Invisible War, vychutnával som vynikajúcu erpégéčku z prostredia Starwars, Knights of the Old republic. Možno práve preto ma nový v základe podobný Deus Ex príliš nenadchol. Aj keď sa v každom prípade jedná o nadpriemerný titul, ktorý si zaslúži hráčsku pozornosť, nemyslím si, že sa jedná o čosi výnimočné. Ak nie ste poznačení spomínanými Hviezdnymi vojnami, možno vás uchváti viac ako mňa, takže si k výslednému hodnoteniu pokojne pripočítajte ešte desať bodov.



     


napísal uni 4.2.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Deus Ex 2
| DEUS EX 2
[27.11.2003]
Deus Ex 2 Intro Movie
7.5
Ohodnotiť
DEUS EX: INVISIBLE WAR
+ zaujímavá dejová línia
+ vylepšenia pomocou implantátov
+ atmosféra
- časté nahrávanie lokácií
- hardwarové nároky
- trochu neprehľadná orientácia podľa mapy


RECENZIE HRÁČOV
Deus Ex: Invisible War

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19851)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk