MASHED

MASHED

8.4

Chytľavému adrenalínovému racingu Mashed sa podarilo vystúpiť z tieňa svojho predchodcu Micro Machines.

Recenzia na PC verziu

Letné obdobie (uhorková sezóna) je čiernou morou nejedného poctivého hráča a každý nový titul je tak prijímaný doslova ako spása. Toto herné sucho je preto živnou pôdou pre rôzne budgetové firmy, ktoré v tomto období doslova zaplavia trh titulmi nízkej ceny a pochybnej kvality (viď. trio Spider-Man, Alias a Catwoman). Našťastie sa tohtoročné leto zaradilo medzi tie svetlé výnimky a okrem jednoznačnej pecky menom Doom 3 nám prinieslo aj svieži vánok v podobe adrenalínovej závodnej hračičky Mashed, ktorú si pripísalo na svoje konto štúdio Supersonic, v minulosti preslávené vďaka úspešnej sérii Micro Mashines. Podarí sa ale ich novému titulu vystúpiť z tieňa svojho predchodcu?

Mashed
Mashed
Mashed

Singleplayerová časť sa odohráva presne v duchu starých Mikro Mašín. Na výber je okrem Time Trialu a Quick Race hlavne Challenge Cup (nie tenisový), ktorý je základným kameňom single hry (a bez jeho pokorenia si ostatné módy prakticky nezahráte). Na štart sa postaví štvorica závodníkov a potom už vám neostáva nič iné, len hurá zošliapnuť plyn. Avšak na rozdiel od ostatných závodných hier, vyniká Mashed predovšetkým rozmanitosťou úloh, ktoré v prípade, že pomýšľate na víťazstvo, musíte chtiac, nechtiac splniť. Okrem obligátneho jazdenia koliečok dokola, sa najčastejšie budete stretávať so šibalsky navrhnutým módom, v ktorom je úlohou závodníkov dosiahnuť stanovený počet bodov. Vtip je v tom, že jediný spôsob ako skórovať, je vytvoriť si dostatočný náskok pred súpermi a ubziknúť im na vzdialenosť jednej obrazovky, pričom sa kamera vzdiali tak, že váš závodný voz sleduje len okrajovo tzn. nemáte absolútne žiadne poňatie o tom, aké nemilé prekvapenie vás čaká v najbližších okamihoch. Akonáhle sa to niektorému z jazdcov podarí, hra sa stopne, pripočíta víťazovi bod (porazení naopak a jeden bod prídu) a po ukončení tejto procedúry začína táto naháňačka odznovu. Keďže autori dali protivníkom do vienka vcelku slušnú AI, predstavuje tento mód nervy drásajúcu zábavu, plnú šokových momentov a nečakaných zvratov. Okrem toho, Mashed prináša aj ďalšie, nie zrovna štandardné módy, ako napríklad The Fugitive, kde hráč ma za úlohu dolapiť utečenca (pričom skórovať môže len spomínaný štvanec) a obzvlášť šťavnatý Time Bomb, v ktorom musí závodník zabrániť explózii svojho vozu prechádzaním chytro rozostavených checkpointov.

Nebol by to, ale Supersonic, keby nepridal do svojho výtvoru aj nejaký ten kus užitočného power-upu. Samozrejme nečakajte také špecialitky, aké boli videné v kvalitnej futuristickej Rollcage (napríklad teleport alebo spomaľovač času), ale aj tak je nádielka dodávaného hardware viac, než len spestrením a nájde svoje uplatnenie v každom okamihu závodu. Zobratie takéhoto power-upu výrazne zvýši vaše šance na úspech a môže behom okamžiku zvrátiť dopredu prehraté kolo. To isté, ale platí aj pre protivníkov takže bacha!. Okrem obligátnych konvenčných zbraní, ako brokovnica alebo minigun si do hry našli cestu aj mastný fľak (nie na tričku, ale paradoxne na trati) a obzvlášť vypečené letecké útoky alebo míny, ktoré môžu byť dobrým sluhom, ale zlým pánom. Neraz sa vám totiž stane, že zabudnete na vlastnoručne nastražené prekvapenie, ktoré si pri ďalšom kole vyžeriete. Autori jednotlivé zbrane vybalansovali dobre a tak budete medzi nimi hľadať super zbraň len veľmi ťažko.

Mashed
Mashed
Mashed

Všetky trate, ktorých je dokopy 13, sú dostatočne rozmanité nato, aby hráča udržali v neustálom pozore a napätí. Jednotlivé závody sa odohrávajú vo vizuálne príťažlivých prostrediach ako Egypt, ľadové pohoria alebo dokonca mesto v dopravnej špičke, čiže o stereotype nemôže byť reč. Podobne ako u Micro Mashines, aj tu sú trate poriadne členité, s množstvom užitočných skratiek, ale na druhú stranu sa vďaka svojej kompaktnosti dajú vcelku rýchlo zapamätať. Ďalšou špecialitkou Mashed je vozový park, ktorý je pre každý okruh špecifický a tak je hráč nútený neustále novým vozidlám prispôsobovať svoju jazdu. Ako čerešnička na torte je fakt, že zvládnutie každého okruhu má tri úrovne (klasicky zlato, striebro, bronz), líšiace sa predovšetkým v obtiažnosti požadovaných úloh. Aspoň že sa autori rozhodli v duchu zábavy odkloniť od realizmu a tomu zodpovedá aj správanie sa vozidiel, ktoré je rozumným kompromisom medzi arkádovosťou a už spomínanou realitou.

Apropo, multiplayer. Už dávno som si neužil takú porciu zábavy, ako pri hraní multiplayeru Mashed. Je to predsa len iný typ (škodo)radosti, keď párom nablískaných rotačákov odstavíte ľudského protivníka, ktorý sedí vedľa vás a nervózne búši do gamepadu. Tu však prichádza na ranu jeden závažný nedostatok. Z nejakého neidentifikovateľného dôvodu autori pozabudli na zakomponovanie hry viacerých hráčov cez LAN resp. internet. Predsa len štvorica ľudí, tlačiacich sa pred jedným monitorom, zdvihne nejednému človeku žalúdok. Aspoň že tento debakel autori kompenzovali pridaním bláznivej špecialitky menom Air Strike, po ktorej aktivovaní môžu porazení hráči vypáliť dodatočnú raketu na ľubovoľné, zatiaľ ešte jazdiace auto. Z technického hľadiska si hra drží štandard a rozhodne vás z tej grafiky oči nerozbolia. Aby ste hru rozchodili skutočne plynulo, postačí vám procesor o takte 2 Ghz, 256MB Ram a aspoň GF 3.

Mashed
Mashed
Mashed

Je to paradox, že hra s tak skromnými ambíciami dokáže vďaka jednoduchým nápadom a chytľavej dlhotrvajúcej hrateľnosti poraziť aj také prehypované braky, ako napríklad Alias či Spider-Man. Kto túži opäť si pripomenúť staré dobré časy, kedy opraty hrateľnosti držali hry ako Micro Mashines alebo Ignition, nemá inú možnosť, len ísť do toho. Na druhú stranu však Mashed ponúka mega porciu zábavy aj ostatným hráčom a obzvlášť zbesilý multiplayer rozhodne stojí za to.


napísal blade 19.8.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.4
Ohodnotiť
MASHED


RECENZIE HRÁČOV
Mashed
8.3
K@5T@N    20.9.2005
Měli jste rádi Carmageddon, či Micro Machines? Ne, tak to vám asi nemám jak pomoci. Ale pokud ano, m...prečítať celé
Mashed
8.5
PETER5NUMBER    8.4.2005
Autíčkové hry patria vždy medzi tie najzábavnejšie. A keď sa s pretekmi skríži strieľanie, búranie a...prečítať celé
PC

Vývoj: Empire Interactive / Supersonic Studios
Štýl: racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. jún 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Mashed look 20.6.2004
| Mashed obrázky 14.5.2004
| Mashed obrázky 30.4.2004
| Mashed v obrazoch 29.3.2004
| Mashed ohlásené 2.3.2004
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19528)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk