PORT ROYALE 2

PORT ROYALE 2

7.5

Snívali ste niekedy o tom, že stojíte na lodnom mostíku s kapitánskou čiapkou na hlave a velíte námornej flotile?

Recenzia na PC verziu

Snívali ste niekedy o tom, že stojíte na lodnom mostíku s kapitánskou čiapkou na hlave a velíte námornej flotile? Prepadne vás občas túžba brázdiť hladiny morí a oceánov? Titul Port Royale 2 vám svojským spôsobom umožní prežiť dobrodružstvá na hladinách svetových morí. Navyše vás vráti o niekoľko storočí späť, do obdobia, keď veľké mocnosti zakladali na pobreží nové kolónie a prístavy.

 

Ako to už býva, cesta k sláve a bohatstvu nie je jednoduchá. Začínate skromne, s jedinou loďou a niekoľkými tisíckami, ktoré vystačia akurát na počiatočné výdaje. V podstate nemáte veľmi na výber. Musíte sa venovať obchodnej činnosti, aby ste rozmnožili malý kapitál. Potom sa vám otvorí viacero nových možností, ale zatiaľ musíte plávať z jedného prístavu do druhého, kupovať, predávať a takto pomaličky zarábať. V každej kolónii sa pestujú iné plodiny a vyrábajú rozličné produkty. Takže prevážate suroviny z miesta, kde ich je nadbytok tam, kde ich postrádajú. Najviac žiadané komodity sú zvýraznené červenou farbou. Kriticky nedostatkový tovar rozoznáte už v blízkosti prístavu. Je zobrazený vedľa názvu a symbolu mesta. Slušný obchodník si rýchlo získa dobrú povesť aj patričné ocenenie. S každou novou hodnosťou získava právo na vedenie väčšej flotily a má väčšie možnosti na rozvoj.

 

Port Royale 2
Port Royale 2
Port Royale 2

 

Keď sa vám začne dariť, môžete si dovoliť ďalšiu loď. Kúpite ju v lodenici, ktorú nájdete v každom prístave. Zvolíte si podľa financií a nárokov. Nájdete tu všetko od nenáročného škunera, cez korvetu až po masívnu galeonu. Alebo si postavíte obydlie a založíte vlastnú spoločnosť. To ale môžete urobiť len v domovskom prístave alebo tam, kde ste si získali priazeň vďaka dobrým obchodom. Pomôcť vám môže aj oslava, ktorú usporiadate pre miestnych obyvateľov. Takto si ich ľahšie spriatelíte a ochotnejšie vás privítajú vo svojom meste. Ak naozaj chcete nový príbytok alebo vlastný podnik, najprv musíte vyhľadať staviteľa. Niekedy treba zaplatiť za povolenie na výstavbu. Vyberiete si budovu a zistíte požiadavky na jej realizáciu. Zvyčajne potrebujete drevo, tehly a patričnú sumu peňazí. Chýbajúci materiál nájdete priamo v prístave alebo priveziete z iných miest. Potom umiestnite objekt v blízkom okolí. Niekedy musíte priviezť aj osadníkov, ktorí pre vás budú pracovať. Ak vlastníte napr. farmu, kde pestujete obilie, máte už po starostiach. Stačí, keď sa priebežne zastavíte v prístave, vyzdvihnete zo skladu úrodu a nájdete kupca. Ale u väčšiny podnikov musíte myslieť aj na zásobovanie a zabezpečenie pracovného náradia. Ak chcete povedzme vyrábať  košele, určite si neporadíte bez bavlny.

 

Ďalšou zárobkovou činnosťou je plnenie úloh pre guvernéra alebo zákazníkov, ktorí vás oslovia v hostinci. Často sa jedná o dodanie vybraných zásob alebo prepravu do vzdialeného mesta v limitovanom čase. Prilepšiť si môžete aj v hazardných hrách. Najatraktívnejšou možnosťou budú pre väčšinu hráčov vojnové výpravy. Guvernér vám za adekvátny príspevok umožní zapojiť sa do boja proti nepriateľom krajiny. Z vlastnej iniciatívy môžete eliminovať pirátske lode alebo naopak, prepadávať konvoje a obchodné lode, kvôli rýchlemu zisku. V tom prípade, ale počítajte s tým, že sa stanete štvancom a nežiadúcou osobou. Hra prebieha v reálnom čase, ale podľa potreby ju môžete zrýchliť. Zvlášť užitočné je totálne zrýchlenie (tisícnásobne) pri dlhej plavbe loďou. Nemusíte čakať nekonečné minúty, kým sa dostane do vzdialeného prístavu.

 

Port Royale 2
Port Royale 2
Port Royale 2

 

Keď dôjde k boju, najprv vyberiete jednu z vašich lodí (ak ich máte viac). Na vyhradenom priestore sa zobrazí vaša určená loď a súperove plavidlá. Snažíte sa vyradiť z boja všetky nepriateľské sily. Súpera môžete jednoducho potopiť alebo len oslabíte posádku vybranej lode. Potom ju zachytíte hákmi a rozhodne sa vo vygenerovanom súboji muža proti mužovi. Získané plavidlo môžete po absolútnom víťazstve vyrabovať a privlastniť si ho. Pri boji využívate muníciu zakúpenú v prístavoch alebo získanú v iných bojoch. Delové gule spôsobujú masívne poškodenie lodnej konštrukcie, ohnivé strely likvidujú posádku a hákové strely vyraďujú nepriateľské kanóny a plachty. Ak podľahnete, čaká vás strata prevážaných surovín a zvyčajne aj lode. Boje sú pomerne jednoduché, ale praktické. No nepochopím, prečo autori spravili tú istú nezmyselnú chybu, ako v pôvodne hre Port Royale. Mám na mysli obmedzenie hráča, ktorý v potýčke smie súčasne ovládať iba jedinú loď. A to aj napriek tomu, že proti nemu stojí niekoľko nepriateľských plavidiel. Je zrejmé, že keď proti jednotlivcovi nastúpia štyri vyzbrojené lode, nemá veľkú šancu na úspech.

 

Aj keď sa konvoje dajú zveriť do rúk kapitánov a naplánovať automatické trasy pre obchodné lode, väčšina zodpovednosti spočíva na hráčovi. Takže, ak vlastníte niekoľko flotíl a podnikov, máte plné ruky práce. Starať sa o obchody, bezpečnosť prepravných lodí, prípadne prenasledovanie nepriateľských plavidiel, nie je jednoduché.

 

Grafické spracovanie sa líši podľa zobrazovanej súčasti hry. Pohľad na prístav a jeho  príslušenstvo sú zobrazené v príjemnej, povedal by som Settlerovskej grafike. Lodičky pri námornom súboji vyzerajú detailne, ale celosvetové zobrazenie, pri ktorom sledujete lodnú dopravu a máte prehľad o okolitých mestách, by mohlo vyzerať aj lepšie. Zdá sa, že autori mnoho vecí, vrátane častí grafického spracovania vytiahli z predošlých titulov. Takto vytvorili ďalšiu hru. V každom prípade na jej vyskúšanie údajne potrebujete CPU 700Mhz a 128MB Ram, ale predpokladám, že postačí aj skromnejšia zostava.

 

Port Royale 2
Port Royale 2
Port Royale 2

 

Celkovo sa dá povedať, že Port Royale 2 je príjemná záležitosť s mnohými možnosťami. Bohužiaľ neprináša žiadne výrazné inovácie, ktoré by ju vyniesli na herný Olymp. Autori použili staré, aj keď osvedčené princípy hry a prisolili ich niekoľkými zlepšovákmi. Nanešťastie ponechali aj pôvodné chyby, ako napr. nevyvážené námorné bitky, keď na vašu vybranú loď útočí celá flotila. Hra má nepopierateľne isté kvality, ale ak máte v šuplíku  prvý PORT ROYALE, alebo PIRATE HUNTER, zaobídete sa aj bez nej. Je to prakticky to isté, len v novom kabáte.


napísal uni 20.10.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
PORT ROYALE 2
+ obchodovanie a podnikanie v obchode
+ možnosti a grafické spracovanie prístavov
+ dobrá atmosféra
+ široké pole možností
- zle spracované lodné bitky
- stagnujúca grafika


RECENZIE HRÁČOV
Port Royale 2
2.0
TIDUS    24.9.2005
Raz som hral hru s menom Tortuqa,predtym než som ju dostal do rúk mi kamarad hovoril že ma hru kde ...prečítať celé
PC

Vývoj: CENEGA Slovakia / Ascaron
Štýl: stratégia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19807)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk